Γιατί τόση βιασύνη για την αντικατάσταση του Αρχιεπισκόπου Κρήτης; Έντονο προβληματισμό και εύλογη αναστάτωση έχει προκαλέσει στην Αρχιεπισκοπή Κρήτης, αλλά και σε όλη την Εκκλησία της Κρήτης, η είδηση ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δέχεται έντονες πιέσεις για να προχωρήσει άμεσα τη διαδικασία αντικατάστασης του σεβαστού και πολύ αγαπητού σε όλους Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου.

Όπως ακούγεται εδώ και καιρό, συγκεκριμένος συνοδικός Ιεράρχης που μετέχει στη Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο οποίος είναι νέος στην ηλικία, κατάγεται από την Κρήτη και ποιμαίνει μία από τις μεγαλύτερες επαρχίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε μακρινή ήπειρο, βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό πίσω από συστηματικές παρασκηνιακές ζυμώσεις και μυστικές διαβουλεύσεις για την επόμενη μέρα στην Κρήτη, τόσο για την Αρχιεπισκοπή, στηρίζοντας συγκεκριμένο υποψήφιο, όπως επίσης για τη διαδοχή του διαδόχου που στηρίζει, αλλά και για όποια άλλη εξέλιξη εκείνη επιφέρει. Καλά πληροφορημένες πηγές επισημαίνουν ότι ο παραπάνω Ιεράρχης θέλει να αναδειχθεί ο απόλυτος ρυθμιστής όλων των εξελίξεων της επόμενης μέρας, με πρόσωπα της επιλογής του να καταλαμβάνουν την κάθε κενή θέση που θα δημιουργηθεί.

Και ως ένα βαθμό είναι αναμενόμενο να γίνονται συζητήσεις για την επόμενη μέρα. Όλοι γνωρίζουν ότι ο Σεβασμιώτατος κ. Ειρηναίος δυσκολεύεται να επιτελέσει τα καθήκοντά του όπως πρώτα. Το ερώτημα, ωστόσο, που αμείλικτα τίθεται είναι: Γιατί τόση βιασύνη; Γιατί;

Σε πρόσφατη συνοδική σύσκεψη στην Κρήτη οι Ιεράρχες της νήσου δεν κατέληξαν σε ομόφωνη απόφαση σχετικά με την αποχώρηση του πολιού Αρχιεπισκόπου. Επικράτησε η άποψη να ξεκινήσουν οι όποιες διαδικασίες μετά το τέλος Αυγούστου, σεβόμενοι αφενός την ονομαστική του εορτή, στις 23 Αυγούστου, και αφετέρου το γεγονός ότι στις 30 Αυγούστου συμπληρώνει 15 έτη από την εκλογή του στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο. Πραγματικά σωστή και αξιέπαινη τοποθέτηση, η οποία, σε συνδυασμό με τη σεμνή τιμητική εκδήλωση που προγραμματίζεται, θα επισφραγίσει με τον πλέον αρμόζοντα τρόπο τη δεκαπενταετή θητεία του Αρχιεπισκόπου Ειρηναίου.

Την απόφαση αυτή έχει επικροτήσει και το Φανάρι, όπως ακούγεται, καθότι είναι σε όλους γνωστή η αγάπη, η εκτίμηση και ο σεβασμός που τρέφει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος προς το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Ειρηναίου, ήδη από τα χρόνια της κοινής φοίτησής τους στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Η Μητέρα Εκκλησία, εξάλλου, όπως όλοι γνωρίζουν, συνηθίζει να τιμά πάντοτε κάθε Ιεράρχη της, πολύ δε περισσότερο έναν εκλεκτό, του πνευματικού ύψους και βάθους του Αρχιεπισκόπου Ειρηναίου.

Γι’ αυτό και η απορία εύλογη. Γιατί ο συγκεκριμένος Ιεράρχης προσπαθεί άοκνα να αλλάξει την απόφαση του Πατριάρχη; Τι θα κερδίσει η Εκκλησία στην Κρήτη, αλλά και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, εάν ο Πατριάρχης απαλλάξει εδώ και τώρα (όπως ο εν λόγω Ιεράρχης εισηγείται) τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης από τα καθήκοντά του; Μόνο θόρυβο, θλίψη και προβλήματα θα προκαλέσει μία τέτοια ενέργεια. Θόρυβο, θλίψη και προβλήματα στους συνοδικούς Ιεράρχες, στον κλήρο καί στον λαό της Κρήτης. Και ο απόηχος αυτός θα φέρει σε δύσκολη θέση και τον Οικουμενικό Πατριάρχη και την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Πολλοί, οι οποίοι είναι μέσα στα πράγματα, λένε ότι ο εμπειρότατος Πατριάρχης Βαρθολομαίος διαθέτει την απαραίτητη σοφία και σύνεση ώστε να κωφεύσει στις επιπολαιότητες και να μην αποδεχθεί την εισήγηση γύρω από άμεση αντικατάσταση του Αρχιεπισκόπου Κρήτης. Δε θα θελήσει, όπως λένε με νόημα, να τραυματίσει τις σχέσεις της Μητέρας Εκκλησίας με τους Ιεράρχες, τον κλήρο και τον λαό της Κρήτης, επειδή κάποιοι βιάζονται για την επόμενη μέρα. Η μετάβαση στη μετά Ειρηναίο εποχή πρέπει να γίνει σεμνά και ειρηνικά. Μην ξεχνάμε ότι θα είναι η πρώτη φορά που το τριπρόσωπο για την εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου θα καταρτιστεί από τους Κρήτες Ιεράρχες και όχι από το Υπουργείο Παιδείας, όπως γινόταν μέχρι τώρα. Και, σίγουρα, μία νέα ένταση μεταξύ Πατριαρχείου και Κρήτης δε θα είναι ό,τι το καλύτερο στην παρούσα φάση.

Η επόμενη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου έχει οριστεί κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου. Εν αναμονή, λοιπόν, ή μη εξελίξεων για την Κρήτη.

Πάντως, η σπουδή και η βιασύνη του Ιεράρχη-ρυθμιστή μήπως, τελικά, φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα και «κάψει» τους υποψηφίους που στηρίζει; Θα μπορούσε από κάποιους να θεωρηθεί (δικαιολογημένα σε μεγάλο βαθμό) κανονική εισπήδηση με απρόβλεπτες προεκτάσεις. Αλήθεια, εφόσον αξίζουν τόσο πολύ για τις θέσεις που τους προορίζει, γιατί η βιασύνη; Γιατί η αγωνία; Γιατί η πίεση; Γιατί η επιμονή; Απορίας και προβληματισμού άξιον…

π Χ Η

Φανούρης Ευστράτιος
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-8)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.