Μετά από τα δύσκολα χρόνια, οι φετινοί Εορτασμοί θα είναι αλλιώς. Μετά την Πανδημία, την μοναξιά, τα Περιοριστικά Μέτρα, τις κλειστές Εκκλησιές, τις Αποστάσεις και τις Μάσκες θα εορτάσουμε και πάλι όλοι μαζί τη Γέννηση του Θεανθρώπου.

Ωστόσο, μετά τα στενάχωρα Χρόνια της Πανδημίας μια νέα πρόκληση πλήττει τα Νοικοκυριά: ο πόλεμος στην Ουκρανία με την σημαντική άνοδο των Τιμών που έχει πυροδοτήσει Παγκοσμίως φέρνει πολλούς Συνανθρώπους μας στα όρια της ανέχειας.

Και έγινε στα χρόνια των Μνημονίων και της Πανδημίας, έτσι και τώρα στην Εποχή της ακρίβειας όπως την έχουνε ονομάσει η Εκκλησία παρά τα προβλήματα εξακολουθεί να στέκεται στο πλευρό της Κοινωνίας μας.

Εθελοντικές Αιμοδοσίες, ενίσχυση των Συσσιτίων, Συστράτευση Εθελοντών για τη Στήριξη των Ευπαθών ομάδων, είναι μερικές μόνο από τις Δράσεις που έχει αναλάβει τον τελευταίο καιρό η Ορθόδοξη Εκκλησία διευρύνοντας το Φιλανθρωπικό της Έργο στην δύσκολη αυτή Εποχή της Πανδημίας.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι στις μέρες μας στηρίζονται στο Φιλανθρωπικό Δίκτυο που έχει Αναπτύξει η Εκκλησία σε όλη τη χώρα και περιλαμβάνει περισσότερες από 98.000 Κοινωνικές Δομές, όπως Ενοριακά Φιλόπτωχα Ταμεία, Συσσίτια, Κοινωνικά Παντοπωλεία Κοινωνικά Φροντιστήρια, Κοινωνικά Ιατρεία, Κοινωνικά Φαρμακεία Εκκλησιαστικά Γηροκομεία, Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, Εκκλησιαστικές Εστίες (Πρώην Εκκλησιαστικά Οικοτροφεία Εκκλησιαστικών Σχολών), Φοιτητικές Εστίες, Ορφανοτροφεία, Πνευματικά Κέντρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Συνοδικής Επιτροπής Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιΐας της Εκκλησίας της Ελλάδος κάθε χρόνο δαπανώνται για Φιλανθρωπικό Έργο περισσότερα από 100 εκατ. Ευρώ , οι Φιλανθρωπικές Δομές που λειτουργούν αγγίζουν ξεπερνούν τις 4.000, ενώ οι Εθελοντές ανέρχονται σε περίπου 15 χιλιάδες Άτομα.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά εκατοντάδων άλλων Δομών που λειτουργούν παράλληλα και σε συνεργασία με την Εκκλησία, αλλά και με το προσωπικό Έργο που επιτελούν Ιερείς Πατέρες σε πολλές γωνιές της Μαρτυρικής αυτής Πατρίδος μας.

Δεκέμβριος, ο Μήνας της Αγάπης
Μέσα στο πλαίσιο αυτό, και στο κλίμα Αλληλεγγύης που δημιουργεί σε όλους μας το μήνυμα της Γέννησης του Κυρίου, οι Ιερές Μητροπόλεις και οι Ενορίες πραγματοποιούν Εράνους Αγάπης.

Ήδη από την 1η Δεκεμβρίου ξεκίνησε ο Έρανος Αγάπης 2022 της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, ο οποίος θα διαρκέσει όλο τον Δεκέμβριο, ενόψει των Εορτών του Αγίου Δωδεκαημέρου.

Ομάδες Εθελοντριών Κυριών από τις Ενορίες επισκέπτονται τις οικίες και τα Καταστήματα, Υποβάλλοντας την Παράκληση της Ιεράς Μητροπόλεως για την οικονομική στήριξη του μεγάλου Κοινωνικού και Φιλανθρωπικού της Έργου, την Περίοδο των Χριστουγέννων και όχι μόνο.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στη σχετική Ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, “Με τη Βοήθεια όλων, ο φετινός Έρανος της Αγάπης θα ενισχύσει το Πρόγραμμα: προσφοράς 2000 Μερίδων Φαγητού σε Απόρους, καθημερινά, Φιλοξενίας Ηλικιωμένων στο Γηροκομείο Καναλίων, Υποτροφιών σε Φοιτητές, καθημερινού Φαγητού σε τρία Ιδρύματα της Πόλης, Προσφοράς Τροφίμων και Οικονομικών Βοηθημάτων σε Απόρους από το Κέντρο Συμπαραστάσεως Οικογενείας, υλικής συμπαράστασης και οικονομικής Ενίσχυσης για τους Φυλακισμένους, Διά του Σ.Σ.Κρατουμένων «Ο Εσταυρωμένος», προσφοράς Φαρμάκων, πολλαπλής στήριξης στην Κοινωνικοποίηση των ΡΟΜΑ του Αλιβερίου κ.α.

Στις δύσκολες συνθήκες που βιώνει η Κοινωνία μας, ο φετινός Έρανος Αγάπης θα αποδείξει ότι οι Έλληνες μπορούμε ενωμένοι να προσφέρουμε ελπίδα, αγάπη, συμπαράσταση σε Συνανθρώπους μας, που μας έχουν πραγματικά ανάγκη”

Έρανo Αγάπης ξεκίνησε από τις 25 Νοεμβρίου και η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας ο οποίος θα διαρκέσει έως την 20η Δεκεμβρίου 2022.

Εθελόντριες και Εθελοντές Συνεργάτες των Ενοριακών Φιλόπτωχων Ταμείων εφοδιασμένοι με αριθμημένα και θεωρημένα Κουπόνια του Εράνου επισκέπτονται τις Οικίες και τα Καταστήματα Προσκαλώντας και Παρακαλώντας όσους επιθυμούν να στηρίξουν το Κοινωνικό και Φιλανθρωπικό Έργο της Μητρόπολης την Περίοδο των Χριστουγέννων και όχι μόνο.

Στην Ανακοίνωση της η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας αναφέρει πως “τις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε και με τα οικονομικά και Κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, η ανταπόκρισή στο Προσκλητήριο αυτό της Τοπικής Εκκλησίας θα αποδείξει ότι η Χριστιανική Αγάπη και η Αλληλεγγύη είναι οι μόνες λύσεις στην Κρίση και τα αδιέξοδα της Εποχής μας“.

Επίσης από την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022 έως και τις 18 Δεκεμβρίου 2022 του Μήνα, Πραγματοποιείται Έρανος Αγάπης στην Ιερά Μητρόπολη Νέας Σμύρνης.

Καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, η Ιερά Μητρόπολη Άρτης απευθύνει κάλεσμα Προσφοράς για τη Συγκέντρωση Τροφίμων και Ειδών Πρώτης Ανάγκης για τη Βοήθεια Οικογενειών και Ανθρώπων με Βιοποριστικά προβλήματα.

Η Συγκέντρωση Τροφίμων ξεκίνησε την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022 και θα διαρκέσει έως και Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022, στο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας Αγίου Δημητρίου στην Άρτα και στην Τράπεζα Τροφίμων «ΚΑΤΑΦΥΓΗ».

Η Ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Άρτης:

“Η Ιερά Μητρόπολις Άρτης λειτουργεί την Τράπεζα Τροφίμων «ΚΑΤΑΦΥΓΗ», μέσω της οποίας δίνεται η δυνατότητα σε Αναξιοπαθούντες Συμπολίτες μας, να προμηθεύονται Δωρεάν Τρόφιμα και Είδη Πρώτης Ανάγκης.

Με απλό και αθόρυβο τρόπο, η Τοπική Εκκλησία ασκεί την Ιερά Αποστολή της Φιλανθρωπίας, της θυσιαστικής Αγάπης και Προσφοράς, προς τους Πάσχοντες και Δοκιμαζομένους Αδελφούς μας, με τα Ιδρύματα, τα Φιλόπτωχα Ταμεία της Αγάπης, με την κοινή προσπάθεια των Κληρικών Πατέρων και των Πιστών.

Καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, απαιτείται πιο εντατική και συντονισμένη προσπάθεια, για να βοηθηθούν περισσότεροι Συνάνθρωποί μας.

Από το κάλεσμα αυτό, της Τοπικής Εκκλησίας μας, δεν πρέπει να απουσιάσει κανείς.

Όλοι μπορούμε, να Συμβάλουμε στην Συγκέντρωση Τροφίμων Μακράς Διαρκείας (όσπρια, ζυμαρικά, ζάχαρη, λάδι, γάλα) και ειδών Καθαριότητας, που έγινε από την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022 έως και την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022, στο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας Αγίου Δημητρίου Άρτης, επί της οδού Σκουφά 91-93 (ώρες 9:30 έως 12:00 μ. & 5:30 έως 6:30 μ.μ. ) και στην Τράπεζα Τροφίμων «ΚΑΤΑΦΥΓΗ», επί της οδού Στρατηγού Κατσιμήτρου 4 στην Περιοχή Τρίγωνο (ώρες 9:30 έως 12:00 μ. & 5:30 έως 6:30 μ.μ.).

Επίσης, όποιος διευκολύνεται, μπορεί να παραδώσει την Προσφορά του στον Εφημέριο της Ενορίας του, ο οποίος θα παραδώσει στην «ΚΑΤΑΦΥΓΗ».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.