Στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αντιμετώπιση του μείζονος δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρας μας, και για το οποίο η Εκκλησία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, η Ολομέλεια της Βουλής της Ελλήνων ψήφισε χθες βράδυ με ευρύτατη πλειοψηφία τη ρύθμιση με την οποία θεσπίζεται επίδομα γέννησης 2.000 για κάθε νέο παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα. Το άρθρο 1 του ομώνυμου νομοσχεδίου υπερψήφισαν όλα τα κόμματα, πλην του ΜέΡΑ25 που δήλωσε «παρών». Τα υπόλοιπα άρθρα του νομοσχεδίου έγιναν δεκτά κατά πλειοψηφία.

Όπως δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας, Δόμνα Μιχαηλίδου, η πρώτη δόση του επιδόματος θα καταβληθεί στο τέλος του Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με την υφυπουργό Εργασίας θα καταβληθούν τα πρώτα 1.000 ευρώ για τις γέννες από 1η Ιανουαρίου του 2020. Παράλληλα, η κ. Μιχαηλίδου είχε προαναγγείλει την κατάθεση τροπολογίας, ώστε το επίδομα παιδιού να καταστεί ακατάσχετο.

Το σημαντικό και εθνικής σημασίας πρόβλημα της υπογεννητικότητας της χώρας μας έχει στηλιτεύσει και η Εκκλησία, η οποία έχει εκπονήσει μία σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών για τη ενίσχυση και στήριξη της μητρότητας, και των οικογενειών εν γένει.

Χαρακτηριστική ήταν η ανησυχία που εξέφρασε η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος το περασμένο Φθινόπωρο για το «εθνικό θεολογικό» αυτό φαινόμενο και κυρίως για «την υποτίμηση της μητρότητας και των ανεπιθύμητων παιδιών, την έλλειψη πνευματικής καθοδήγησης των ανθρώπων, καθώς και για την απουσία μακροχρόνιας και σταθερής στρατηγικής».

Ειδικότερα, ο εισηγητής επί του θέματος, μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, χαρακτήρισε το δημογραφικό πρόβλημα «ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της χώρας» και τόνισε πως «οδεύει προς μη αναστρέψιμη πορεία και καθίσταται ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδος, αφού απειλεί όχι μόνο την εθνική μας ανεξαρτησία και την εδαφική μας ακεραιότητα, αλλά και το μέλλον του έθνους».

Στο πλαίσιο αυτό η Εκκλησία συντονίζει τις δράσεις της:

Το ΚΕΣΟ

Το Κέντρο Στήριξης της Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στηρίζεται στη συνεργασία των 74 ενοριών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και όχι μόνο. Μεριμνά για περιστατικά οικογενειών που διαμεσολαβούν άλλοι φορείς. Αγκαλιάζει τις οικογένειες, που προστρέχουν σε αυτό. Συνεργάζεται με τις Ιερές Μητροπόλεις αν απαιτηθεί.

Για την προστασία της οικογένειας στο ΚΕ.Σ.Ο. προσφέρονται:

Ενημέρωση σε θέματα κοινωνικής πρόνοιας και προνοιακών παροχών που τυχόν δικαιούνται οι ωφελούμενοι του κέντρου μας και παραπομπή τους στους αρμόδιους φορείς όπου κριθεί αναγκαίο, καθώς και συμβουλευτική και υποστηρικτικές υπηρεσίες από την Κοινωνική Λειτουργό του ΚΕΣΟ.
Ενημέρωση σε θέματα υγείας, παρακολούθηση των ατόμων που είναι ασθενείς ώστε να προληφθεί η υποτροπή τους, παραπομπή των ατόμων στους αρμόδιους φορείς υγείας καθώς και διαμεσολάβηση προς εξυπηρέτηση ατόμων ανασφάλιστων και άπορων από την Επισκέπτρια Υγείας του ΚΕΣΟ.
Ψυχολογική στήριξη σε ενήλικες και παιδιά από την Ψυχολόγο του ΚΕΣΟ
Ιατροφαρμακευτικές Υπηρεσίες μέσω του δικτύου εθελοντών ιατρών που διαθέτει.
Νομικές Συμβουλές για την επίλυση των άμεσων προβλημάτων των οικογενειών και παρέμβαση προς κάθε αρμόδιο όργανο για τη νομική θωράκιση της οικογένειας και τη δημιουργία σωστής οικογενειακής πολιτικής.
Στήριξη και Επιμόρφωση γονέων μέσω επιμορφωτικών σεμιναρίων

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.