Η απαλλαγή από την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία του κλήρου είναι μια καθολικά αποδεκτή πρακτική και την υποστηρίζουμε» αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωσή του το Πατριαρχείο της Γεωργίας, με αφορμή το σχέδιο νόμου που προωθεί η κυβέρνηση και σύμφωνα με το οποίο οι Ορθόδοξοι Ιερείς εξακολουθούν να απαλλάσσονται από την υποχρέωση να υπηρετήσουν στον στρατό.

Στην ανακοίνωσή του το Πατριαρχείο, αναφέρει επίσης ότι τα κράτος θα πρέπει να εξασφαλίσει «μη στρατιωτική εναλλακτική υπηρεσία.
Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας του Γεωργιανού Κοινοβουλίου, Ηρακλής Σεσιασβίλι κατέθεσε σχέδιο νόμου το οποίο καταργεί την απαλλαγή από την στρατιωτική θητεία των ιερέων, με εξαίρεση τους Ορθόδοξους Χριστιανούς Ιερείς της Γεωργίας.

Ο κ. Σεσιασβίλι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι πάρα πολλοί αποφεύγουν τη στρατιωτική θητεία λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων, κάτι το οποίο είπε ότι ήταν προβληματικό για όλο το σύστημα.

«Η πρωτοβουλία μου θα καταργήσει το άρθρο που επιτρέπει στους κληρικούς να αναβάλουν την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία. Εάν δεν θέλουν να υπηρετήσουν για θρησκευτικούς λόγους, θα μπορούν να συμμετέχουν σε μια εναλλακτική εργασία», δήλωσε ο Σεσασβίλι. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλοι οι άντρες στην γεωργία ηλικίας 18-27 ετών υποχρεούνται να υπηρετούν ένα έτος στρατιωτικής θητείας, με απαλλαγές για φοιτητές, θρησκευτικούς κληρικούς, για λόγους υγείας και άλλους.

Ο Σεσιασβίλι, πρόσθεσε ότι οι ορθόδοξοι κληρικοί θα εξακολουθούν να απαλλάσσονται από την υπηρεσία, λόγω συνταγματικής συμφωνίας με την Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία της παρέχει ειδικό καθεστώς εντός της Γεωργίας.

ορθοδοξια news

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.