Την πρώτη γυναίκα πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, πρότεινε για τη θέση της Πρόεδρου της Δημοκρατίας ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε περίπτωση που η πρόταση υπερψηφιστεί από τη Βουλή, η κ. Σακελλαροπούλου θα γίνει η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας.

Η κυρία Σακελλαροπούλου είχε τιμήσει με την παρουσία της το συνέδριο Athens InfoLaw Conference που διοργάνωσε τον Μάιο το Lawspot σε συνεργασία με την ELSA Greece, συντονίζοντας τη συνεδρία σχετικά με την προστασία δεδομένων, το Δικαδίκτυο και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Η κυρία Σακελλαροπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Νομικής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1978.

Διετέλεσε Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ (1993-1995 και 2000-2001), Γενική Γραμματέας (1985-1986) και Αντιπρόεδρος (2006-2008). Υπήρξε μέλος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (1993-1995).

Δίδαξε Δίκαιο Περιβάλλοντος στην Εθνική Σχολή Δικαστών (2005-2014). Ορίσθηκε μέλος της Επιτροπής Εισαγωγικού και Εξαγωγικού Διαγωνισμού της σχολής αυτής και διετέλεσε μέλος του Συμβουλίου Σπουδών (2010-2013). Διετέλεσε Πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβούλιο του Υπουργείου Εξωτερικών (2013-2015).

Από τον Μάρτιο του 2015 είναι Πρόεδρος του επιστημονικού σωματείου «Ελληνική Εταιρεία Δικαίου του Περιβάλλοντος».

Έχει συγγράψει άρθρα που αναφέρονται σε ζητήματα συνταγματικού δικαίου και δικαίου του περιβάλλοντος και έχει εισηγηθεί σχετικά θέματα σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες.

Η ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ

Η σημερινή Πρόεδρος του ΣτΕ Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, την οποία πρότεινε σήμερα ο Πρωθυπουργός για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι γνωστή στο χώρο των Θεολόγων εξαιτίας της σχέσης της με τις πρόσφατες τέσσερις δικαστικές αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ για τα Θρησκευτικά.

Οι δύο τελευταίες αποφάσεις της Μείζονος Ολομέλειας του ΣτΕ που ακύρωσαν τις Υ.Α. Γαβρόγλου για τα Θρησκευτικά (ΣτΕ 1749 και 1750/2019) δημοσιεύτηκαν τον Σεπτέμβριο του 2019 και φέρουν την υπογραφή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου ως Προέδρου της συνεδρίασης του ΣτΕ που αποφάσισε την δημοσίευση των αποφάσεων.

Βεβαίως η ίδια δεν συμμετείχε στη σύνθεση της Μείζονος Ολομέλειας που συζήτησε τις αιτήσεις ακύρωσης.

Στην προαναφερθείσα περίπτωση η υπογραφή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου έχει μάλλον τυπικό χαρακτήρα αφού δεν μετείχε η ίδια στη συζήτηση της εκδικασθείσας αίτησης ακύρωσης και επομένως δεν υπάρχει καταγεγραμμένη η νομική της θέση επί του ζητήματος.

Δεν συνέβη όμως το ίδιο μετά την έκδοση των πρώτων δύο αποφάσεων του ΣτΕ για τα Θρησκευτικά (ΣτΕ 660/2018 και ΣτΕ 926/2018).

Μολονότι και στη σύνθεση της Ολομέλειας που έκανε τότε δεκτή την αίτηση ακύρωσης των Υ.Α. Φίλη για τα Θρησκευτικά δεν συμμετείχε η τότε Αντιπρόεδρος του ΣτΕ Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, όταν οι αποφάσεις εκδόθηκαν, εκείνη συμμετείχε στην ομάδα δεκαοκτώ (18) ανώτατων δικαστών του ΣτΕ που με αυστηρή επιστολή τους προς τον τότε Πρόεδρο του ΣτΕ Νικόλαο Σακελλαρίου ζητούσαν η επόμενη σχετική συζήτηση, που αφορούσε στις αιτήσεις ακύρωσης των Υ.Α. Γαβρόγλου, να γίνει με πλήρη σύνθεση της Ολομέλειας του Δικαστηρίου και όχι ενώπιον της ελάσσονος ολομελείας (εκ 17 μελών).

Ο τότε Πρόεδρος του ΣτΕ Νικόλαος Σακελλαρίου, πράγματι, λίγες μέρες πριν την υποβολή της παραίτησής του από τη θέση του Προέδρου του Δικαστηρίου, εισήγαγε τις υποθέσεις στη Μείζονα Ολομέλεια, η οποία αφού εκδίκασε τις υποθέσεις, τελικώς ακύρωσε και τις Υ.Α. Γαβρόγλου για τα Θρησκευτικά. Στην επιστολή τους οι 18 δικαστές, ανάμεσά τους και η κ. Σακελλαροπούλου, τόνιζαν μεταξύ άλλων:

«Δεδομένου ότι τα τιθέμενα και προσεχώς ζητήματα είναι “ευρύτερου ενδιαφέροντος” και “μείζονος σημασίας” για το δικαστήριο και την ελληνική κοινωνία, ως αφορώντα την ερμηνεία και εφαρμογή διατάξεων του Συντάγματος και διεθνών συμβάσεων που άπτονται της προστασίας σειράς ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, παρακαλούμε όπως εισαγάγετε τις εν λόγω υποθέσεις στην πλήρη Ολομέλεια του Δικαστηρίου ώστε να μετάσχει ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός δικαστών και οι εκδοθησόμενες αποφάσεις να έχουν την απαιτούμενη, υπό τις συγκεκριμένες ειδικές συνθήκες, αντιπροσωπευτικότητα και νομιμοποίηση».

Σήμερα, η μεν κ. Σακελλαροπούλου οδεύει προς τον θώκο του Προέδρου της Δημοκρατίας, η δε ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας καλείται να εφαρμόσει με τρόπο σαφή τις τέσσερις ακυρωτικές αποφάσεις του ΣτΕ για τα Θρησκευτικά προχωρώντας στην απόσυρση των ακυρωμένων Προγραμμάτων Σπουδών και στην επαναφορά των προ αυτών Αναλυτικών Προγραμμάτων και βιβλίων.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.