Το «ξενότροπον» Πάσχα στη Νεάπολη, την έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως.

Την μοναδική θρησκευτική εμπειρία της λαμπροφόρου Αναστάσεως του Κυρίου και της Εορτής του Πάσχα στις άδειες Εκκλησίες και τους έρημους δρόμους των πόλεων βίωσε φέτος ο Ιερός Κλήρος και ο ευσεβής λαός της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου. Οι πιστοί έκαναν υπακοή στις εντολές της Εκκλησίας, δεν έπαψαν όμως να προσεύχονται και να συντονίζονται στις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές συχνότητες, από τις αυλές και τα μπαλκόνια των σπιτιών τους, ακούγοντας τις πανηγυρικές κωδωνοκρουσίες και αναμένοντας έτσι με μεγαλύτερο πόθο –ομονοούντες και ομοφρονούντες– το χαρμόσυνο μήνυμα της Αναστάσεως του Κυρίου.

Στη Νεάπολη η Ακολουθία της Παννυχίδος του Πάσχα τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας, την 11η νυκτερινή του Μ. Σαββάτου 18 Απριλίου, χοροστατούντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου κ. Γερασίμου, ο οποίος μετέδωσε το Άγιον Φως ψάλλοντας το “Δεύτε λάβετε Φως…”, στους ιεροψάλτες και διακονητές του Ναού.

Η τελετή της Αναστάσεως πραγματοποιήθηκε στα πρόπυλα του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού, όπου ο Σεβασμιώτατος ανέγνωσε το Ευαγγέλιο και την 12η νυκτερινή εκφώνησε το “Χριστός Ανέστη…”. Εν συνεχεία ανεγνώσθη η Εγκύκλιος του Σεβασμ. Μητροπολίτου για το Άγιον Πάσχα, την οποία μπορείτε να διαβάσετε, πατώντας εδώ.

Ευθύς αμέσως τελέσθηκαν ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία της Αναστάσεως, ιερουργούντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου κ. Γερασίμου και η ευλόγηση των πασχαλινών αυγών. Οι Ακολουθίες ολοκληρώθηκαν περί ώραν 3ην πρωινή της Κυριακής του Πάσχα.

Την Κυριακή του Πάσχα 19 Απριλίου, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος τέλεσε την Εναρκτήριο Ακολουθία του Πάσχα, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νεαπόλεως, μετά το πέρας της οποίας και ψαλλομένου του αργού «Αναστάσεως ημέρα» του Πρωτοψάλτου Χρυσάφου, ενδύθηκε άπασα την αρχιερατική στολή στο μέσον του Ιερού Ναού. Εν συνεχεία, πραγματοποιήθηκε με πομπή η λιτάνευσις και η μεταφορά της Αναστάσεως στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας, όπου τελέσθηκε ο Εσπερινός της Αγάπης.

Η ευαγγελική περικοπή της ημέρας ανεγνώσθη στις εξής γλώσσες· από τον Πρωτοσύγκελλο Πανοσ. Αρχιμ. Τίτο Ταμπακάκη στην γαλλική, από τον Αιδεσ. Πρωτ. Κωνσταντίνο Περβολαράκη στην λατινική, από τον Οσιολ. Ιερομ. Ευγένιο Καρακωνσταντάκη στην αγγλική, ενώ με αριστοτεχνικό τρόπο απέδωσε την ευαγγελική περικοπή στην ομηρική γλώσσα ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Μεγάλης Παναγίας κ. Εμμανουήλ Φούσκης.

Έπειτα ανεγνώσθη το Πασχάλιο Μήνυμα της Α.Θ.Π., του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου επί τω Αγίω Πάσχα, και εψάλη ο πολυχρόνισμος της Α.Θ.Π.. Μπορείτε να διαβάσετε το Πασχάλιο Μήνυμα, πατώντας εδώ.

Ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος μοίρασε πασχαλινές ευλογίες και ευχαρίστησε τον ευσεβή λαό της Ιεράς Μητροπόλεως που επέδειξε κατανόηση και πειθαρχία και έκανε υπομονή και υπακοή στις υποδείξεις της τοπικής Εκκλησίας για παραμονή στο σπίτι καθ’ όλη την διάρκεια της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Ευχήθηκε δε ο Αναστάς Χριστός να δείξει έλεος προς όλους εμάς τους πιστεύοντας εις Αυτόν, να μη μας δοκιμάσει περαιτέρω με την λοιμώδη ασθένεια του κορωνοϊού και να μας αξιώσει του χρόνου να εορτάσουμε όλοι μαζί ενωμένοι να ανταλλάξουμε από κοντά πασχαλινές ευχές.

Όλες οι Ακολουθίες μεταδόθηκαν ζωντανά για τους ευσεβείς χριστιανούς από την ραδιοφωνική συχνότητα 90,1 Fm (τον αντίστοιχο σύνδεσμο μπορείτε να αναζητήσετε στην Ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου), αλλά και διαδικτυακά από το κανάλι cna.gr και τον σύνδεσμο http://in.icss.com.gr:8000/stream_003.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.

1 Σχόλιο

Νεότερο
Καλύτερο Νεότερο Παλαιότερο
1
Μαρίνα Γλύνη

Οι ψυχές γεμίζουν Χριστό και φως, με την Αγία Κοινωνία και την συμμετοχή στη Θεία Λατρεία!
Όχι με εξ' αποσταστάσεως, δια δικτύου, ακοουθείες και λειτουργείες.

Μαρίνα Γλύνη