"Έχουσι την γνώσιν οι φύλακες" λένε από το Φανάρι- Οι μεθοδεύσεις και τα λάθη της τοπικής Συνόδου.

Ενώ έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την εκλογή του νέου αρχιεπισκόπου Κρήτης από τη Σύνοδο του Πατριαρχείου (11-13 Ιανουαρίου) ένα οργιώδες παρασκήνιο είναι σε εξέλιξη για να επηρεάσει πρόσωπα και καταστάσεις. Κυρίως παρασκήνιο εξωθεσμικό που δεν έχει καμία σχέση με την Εκκλησία , την ιεραρχία της και το καταστατικό της. Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται ασφαλώς κάτι τέτοιο, αφού παραδοσιακά η Κρήτη συγκεντρώνει τα φώτα πολλών πάνω της, αλλά αυτή τη φορά έχουν ξεφύγει ορισμένοι, δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα!

Σκοπός όσον δρουν στο…σκοτάδι είναι να διαταραχθούν οι ισορροπίες, να επηρεάσουν συνειδητά ανθρώπους και και να αποκομίσουν οφέλη από την αναταραχή με εύνοια συγκεκριμένων προσώπων.

Η εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ είχε ένα αποκαλυπτικό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ το οποίο ‘φωτογράφιζε’ συγκεκριμένα πρόσωπα, επιχειρηματικά συμφέροντα και πολιτικούς.

πρωτοσελιδο

Όπως αναφέρει η δημοσιογράφος Ευ.Καρεκλάκη «πληθαίνουν τα δημοσιεύματα εκείνα που επιχειρούν άκομψα έως και χοντροκομμένα να δημιουργήσουν κλίμα εντυπώσεων σχετικά με το προφίλ του Ιεράρχη που αξίζει να ηγηθεί της Εκκλησίας της Κρήτης.

Όσο πλησιάζουμε προς την συνεδρίαση, το παρασκήνιο οργιάζει και αποδίδονται σε συγκεκριμένα πρόσωπα συζητήσεις, επαφές και υποσχέσεις υπέρ ή κατά συγκεκριμένου υποψηφίου. Γίνεται ξεκάθαρα αναφορά στο Μαξίμου αλλά και στον ρόλο μίας από τις ισχυρότερες οικογένειες του εφοπλιστικού κόσμου τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς με αφετηρία την Κρήτη. Μάλιστα, κάποια από τα γραφόμενα είναι τόσο απροκάλυπτα που προκαλούν μεγάλο μέρος του εκκλησιαστικού κλήρου και των πιστών αφού ευθέως υποστηρίζουν ότι το νέο Αρχιεπίσκοπο θα τον εκλέξει …εφοπλιστής.» αναφέρει το καλά ενημερωμένο ρεπορτάζ.

Ωστόσο, φαίνεται πως «έχουν γνώσιν οι φύλακες» και τόσο το Πατριαρχείο όσο και η κυβέρνηση είναι ενημερωμένοι για τα τεκταινόμενα. «Αυτοί που προσπαθούν να επηρεάσουν τη βούληση του Πατριάρχη και την Αγια Οικουμενική Σύνοδο του Φαναρίου είναι μακράν γελασμένοι ότι μπορούν να πετύχουν το παραμικρόν με τοιαύτες μεθόδους» είπε στο cretalive άνθρωπος που γνωρίζει τι γίνεται στην Πόλη.

«Το αναφέρουν και οι κυριακάτικοι ψαλμοί μας, “έχουσιν την γνώσιν οι φύλακες. Η Σύνοδος θα αποφασίσει με γνώμονα το συμφέρον της εκκλησίας και μόνο ταύτης. Τα άλλα τα γνωρίζουμε καλά» έλεγε με νόημα.

Τα λάθη της Συνόδου

Φυσικά γνωρίζουν στο Φανάρι το παρασκήνιο, αλλά ξέρουν καλά και τα λάθη που έγιναν στη Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης. Η διασπορά των ψήφων και μια τάση αποκλεισμού συγκεκριμένων υποψηφίων οδήγησε σε μια σύγχυση που δεν υπήρχε λόγος να υπάρξει. Δεν εισακούστηκε κι εκείνος ο Ιεράρχης που είχε προτείνει «να ψηφίσουμε όλοι όλους και να αποφασίσει το Πατριαρχείο». Εάν γινόταν αυτό δεν θα είχαμε το 7-7-5 κλπ ,που προκάλεσε μουρμούρες, απορίες και δυσαρέσκειες.

Θυμίζουμε ότι οι τρεις υποψήφιοι Ιεράρχες που διεκδικούν τη θέση του Αρχιεπισκόπου είναι: ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος (53 ετών), ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος (57 ετών) και ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος (52 ετών).

Οι δύο πρώτοι ισοψήφησαν με 7 ψήφους και ο τρίτος έλαβε 5 ψήφους. Από πολλούς η εκλογή του Μητροπολίτη Πέτρας στο Τριπρόσωπο θεωρήθηκε ως έκπληξη, ωστόσο ήταν εδώ και μήνες που έπαιζε το σενάριο εκλογής του και εκτόπισης του Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέα, ο οποίος υπήρξε άλλοτε μεγάλο φαβορί αλλά δεν εξελέγη για το Τριπρόσωπο.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.