«Θα συμφωνήσω μαζί σας πως όσοι επικαλούνται τη θρησκεία για να τελέσουν πράξεις τρομοκρατίας παρερμηνεύουν τις θρησκευτικές διδαχές. Και γι’ αυτό απαιτείται συντονισμένη προσπάθεια για την εκρίζωση του θρησκευτικού εξτρεμισμού, την εξάλειψη του φαινομένου από την πηγή του, πρωτίστως με την ορθή πληροφόρηση μέσω της εκπαίδευσης, αλλά και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτό ακριβώς που κάνει κατά τρόπο συστηματικό το Κέντρο σας, που αποδεικνύει και τη βούληση της Σαουδικής Αραβίας να πολεμήσει τον θρησκευτικό εξτρεμισμό και τις εκδηλώσεις του».

Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά το πέρας της ενημέρωσης που είχε η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ στο Intellectual Warfare Center (Κέντρο Διανοητικού Πολέμου) στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας απαντώντας στον κ. Abdullah H. Alhajiri, Γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθυντή των υποστηρικτικών υπηρεσιών.

Η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ που βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας προσκεκλημένη από την Παγκόσμια Μουσουλμανική Λίγκα, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Intellectual Warfare Center, ενός κέντρου επιχειρήσεων συνδεδεμένου με το Υπουργείο Άμυνας, για να πληροφορηθεί τον τρόπο δράση τους για την εκρίζωση του θρησκευτικού εξτρεμισμού και την προώθηση των ειρηνικών αρχών του ήπιου Ισλάμ.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης προβλήθηκε ειδικό οπτικοακουστικό υλικό, ενώ υπήρξε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις και ιδιαίτερα στην βιβλιοθήκη, στην οποία περιλαμβάνονται βιβλία τα οποία παρερμηνεύουν το Ισλάμ, ωθώντας τους πιστούς σε φονταμενταλιστικές συμπεριφορές.

Εξάλειψη της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας

Ο ΓΓ της ΔΣΟ στην παρέμβασή του ευχαρίστησε τον κ. Alhajiri «για την ενδελεχή ενημέρωση για τη δράση του Κέντρου σας στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και των εξτρεμιστικών ιδεών, που όπως διαπιστώσαμε, είναι ιδιαίτερα επιτυχημένη στο διάστημα που λειτουργεί.

Το γεγονός ότι το Κέντρο αυτό είναι υπό την αιγίδα του διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ καταδεικνύει και το ειλικρινές ενδιαφέρον της χώρας να εξαλειφθούν τα φαινόμενα αυτά που έχουν πλήξει τον σύγχρονο κόσμο, και πρώτα απ’ όλους εσάς τους ίδιους.

Θεωρούμε ότι η Σαουδική Αραβία συνιστά πυλώνα σταθερότητας για τη Μέση Ανατολή αλλά και ευρύτερα και μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Με αυτή την επίσκεψη θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα της ανάγκης για ειρηνική συνύπαρξη των πιστών ανεξαρτήτως θρησκείας και δόγματος, την εξάλειψη των προκαταλήψεων και της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας.

Είμαστε ένας διεθνής θεσμός που εκπροσωπώντας κοινοβούλια 25 χωρών προωθεί σταθερά την συνεννόηση, την καταλλαγή, τον διαπολιτισμικό και διαθρησκειακό διάλογο, σαν τις μόνες οδούς επίλυσης των προβλημάτων.

\Παράδειγμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η πριν από τρία χρόνια διοργάνωση στον Λίβανο διεθνούς συνεδρίου όπου συμμετείχαν 18 δόγματα και θρησκείες, τα πρακτικά του οποίου τα εκδώσαμε σε έναν τόμο, τον οποίο και θα ήθελα να σας τον προσφέρω για τη βιβλιοθήκη σας.

Καταλήγοντας θέλω να εκφράσω την επιθυμία της ΔΣΟ για την ενδυνάμωση των σχέσεών μας με τους θεσμικούς εκπροσώπους του μουσουλμανικού κόσμου, μέσα από κοινές πρωτοβουλίες που θα στοχεύουν στην αλληλοκατανόηση, στον αλληλοσεβασμό, στην αλληλεγγύη και εν τέλει στην ειρηνική συνύπαρξη».

Οι παρερμηνείες της θρησκείας

Από την μεριά του ο κ. Alhajiri εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του που το Κέντρο επισκέπτεται αντιπροσωπεία της ΔΣΟ, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα της και τον Σύμβουλο της Δρ Κώστα Μυγδάλη, τονίζοντας ότι «όλος ο κόσμος έχει καταλάβει ότι δεν μπορεί να υπάρχει ζωή χωρίς συνεργασία. Ούτε εμείς ούτε τα παιδιά μας θα ζήσουν ειρηνικά αν δεν υπάρξει καταλλαγή. Ο κυριότερος στόχος μας είναι η απαλλαγή από τις παρερμηνείες της θρησκείας, που οδηγούν πολλούς ανθρώπους στα επικίνδυνα μονοπάτια του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας».

Μεταφραστής της αντιπροσωπείας της ΔΣΟ είναι ο Roni Bou Saba, Λιβανέζος θεολόγος, φιλόλογος, δάσκαλος της Αραβικής γλώσσας, μεταφραστής και υπ. Δρ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.