Η διαφύλαξη των Πανάγιων Προσκυνημάτων στην Αγία Γη και η αντιμετώπιση των συσσωρευμένων προκλήσεων από ριζοσπαστικές ομάδες στο Ισραήλ, οι οποίες το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί ιδιαίτερα μετά την κατάληψη του ξενοδοχείου Litlle Petra τον περασμένο Μάρτιο, παραμένουν ο υψηλός στόχος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Των Νικόλαου Ζαΐμη και Νίκου Οικονόμου

Αυτό τόνισε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος κατά την επίσκεψη την οποία πραγματοποίησαν στο Πατριαρχείο, με αφορμή την εορτή του Πάσχα, Αντιπροσωπείες των Χριστιανικών Εκκλησιών.

Ήδη από τα Χριστούγεννα του 2021 ο Μακαριώτατος ξεκίνησε μια παγκόσμια εκστρατεία ενημέρωσης προκειμένου να ενημερώσει τι ακριβώς συμβαίνει στους Αγίους Τόπους, σε μια εποχή που το χριστιανικό στοιχείο κινδυνεύει. Η ενημέρωση δεν σταμάτησε όμως εκεί. Σε κάθε ευκαιρία το Πατριαρχείο υπενθυμίζει τον αγώνα τον οποίο καταβάλει για τη διατήρηση του status quo της Σιωνίτιδος Εκκλησίας.

Να οικοδομηθούν θεμέλια ενότητας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Στις προσφωνήσεις του κατά την υποδοχή των Αντιπροσωπειών ο Μακαριώτατος κ.κ. Θεόφιλος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί ότι περνάει από το χέρι όλων έτσι ώστε να οικοδομηθούν τα θεμέλια της ενότητας τα οποία θα συμβάλουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση κάθε προκλήσεων.

“Είναι καθήκον μας, αφού έχουμε οικοδομήσει μια τόσο αποτελεσματική συνεργασία, να συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να ενθαρρύνουμε τα άλλα μέλη της χριστιανικής οικογένειας εδώ να ενταχθούν σε αυτή τη συνεργασία. Το καλύτερο μέλλον μας εξαρτάται από την εμβάθυνση της συνεργασίας μας και τη σαφή ενωμένη μας μαρτυρία που πρέπει να δίνουμε”, ανέφερε.

Τα πρόσφατα γεγονότα
Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα πρόσφατα γεγονότα και τα εμπόδια που έθεσαν οι αρχές κατά τη διάρκεια της τελετής του Αγίου Φωτός το Μεγάλο Σάββατο, αλλά και τις επιθέσεις που δέχεται το Πατριαρχείο από ριζοσπαστικές ομάδες.

“Έχουμε πλήρη επίγνωση των πραγματικοτήτων που βιώνουμε σε αυτή την Αγία Πόλη και τους αγαπημένους μας Αγίους Τόπους. Αυτές οι πραγματικότητες περιλαμβάνουν την αυξημένη δραστηριότητα γνωστών ισραηλινών ριζοσπαστικών ομάδων κατά των χριστιανικών περιουσιών στην Πύλη της Γιάφα και στη Νέα Πύλη. Περιλαμβάνουν επίσης και πολλά αστυνομικά εμπόδια που αντιμετώπισαν οι πιστοί μας προσερχόμενοι στην τελετή του Αγίου Φωτός”, σημείωσε.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη η παρουσία των χριστιανών στους Αγίους Τόπους να είναι καθημερινά ορατή σε τοπικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. “Αυτή την εποχή του χρόνου τα μάτια του κόσμου είναι στραμμένα στους Αγίους Τόπου. Ως εκ τούτου, είναι καιρός να παραμερίσουμε θέματα υπερηφάνειας και επιπολαιότητας για χάρη του ευρύτερου καλού και για χάρη της προστασίας της χριστιανικής παρουσίας στην περιοχή αυτή”, ανέφερε με νόημα.

Το φως της Αναστάσεως και η ελπίδα των προσκυνητών
“Οι προσκυνητές έρχονται εδώ ακριβώς για να ξεφύγουν από το σκοτάδι και τη δυσκολία πολλών προκλήσεων της καθημερινότητας. Έρχονται εδώ για να βρουν παρηγοριά σε περιόδους φόβου, ειρήνη σε περιόδους αναταραχής και βίας, πνευματική ασφάλεια σε περιόδους κοσμικού κινδύνου. Έρχονται εδώ από τη Μεγάλη Παρασκευή της καθημερινότητάς τους έστω και για μια σύντομη ματιά στο φως της Ανάστασης και την ελπίδα που τους φέρνει αυτό. Στη χριστιανική οικογένεια εδώ πρέπει να δουν αυτή την ίδια άνεση, αυτή την ίδια γαλήνη, αυτήν την ίδια πνευματική ασφάλεια, αυτό το ίδιο φως και ελπίδα”, είπε αναφορικά με τα όσα προσβλέπουν οι προσκυνητές που επισκέπτονται τους Αγίους Τόπους.

Δέσμευση για την τήρηση της πνευματικής αποστολής
Τέλος, ο Μακαριώτατος κ.κ. Θεόφιλος επεσήμανε την ανάγκη να διατηρήσουν στο ακέραιο τη δέσμευση για την πνευματική αποστολή την οποία έχουν, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο του Πάσχα, όπου τα πλήθη των προσκυνητών συρρέουν εκ νέου μετά την δύσκολη περίοδο της πανδημίας προκειμένου να αντλήσουν δύναμη.

“Καθώς κρατάμε αυτό το χαρούμενο Πάσχα, ας δεσμευτούμε εκ νέου σε αυτήν την πνευματική αποστολή στην οποία μας κάλεσε η Θεία Πρόνοια. Ας ενθαρρύνουμε τους αδελφούς και τις αδελφές μας στη χριστιανική οικογένεια και πέρα ​​από αυτήν να ενωθούν μαζί μας σε αυτή τη συλλογική μαρτυρία για το φως της ανάστασης του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Ας παραμερίσουμε, όπως μας θυμίζει η Λειτουργία, κάθε επίγεια φροντίδα, για να δεχθούμε τον Βασιλιά όλων που αναστήθηκε από τους νεκρούς και που μας κάλεσε από το σκοτάδι στο θαυμάσιο φως του (Α’ Πέτρου 2:9)”.

ope

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.