Για δεύτερη συνεχή ημέρα ο Πρώτος της ανά την Οικουμένη Ορθοδόξου Εκκλησίας, Παναγιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, βρίσκεται στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού.

Ο Παναγιώτατος, προσκεκλημένος του Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, του Περιφερειάρχου Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού και του Δημάρχου Βόλου κ. Αχιλλέα Μπέου, βρίσκεται στο Βόλο το τριήμερο 23-25/6/2023, για δεύτερη φορά, μετά από 21 χρόνια.

Αναλυτικά το σημερινό πρόγραμμα του Παναγιωτάτου:

Σήμερα το βράδυ ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρευρέθηκε σε συναυλία από το Συναυλία από το Μουσικό Σχολείο Βόλου που έγινε προς τιμήν του στο προαύλιο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας Βόλου. Η τέως διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου, Αρετή Τζανετοπούλου προσεφώνησε τον Παναγιώτατο. Στη συνέχεια, επιδόθηκε ενθύμιο στον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Τέλεση Αγιασμού Εγκαινίων του Κέντρου της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Νέας Ιωνίας, «ΙΩΝΕΣ»

Μετά τις 8μμ, ο Παναγιώτατος αφίχθη στο Κέντρο της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Νέας Ιωνίας, «ΙΩΝΕΣ» και τέλεσε τον Αγιασμό Εγκαινίων. Η πρόεδρος της Εστίας κα Αργυρώ Μάμαλη-Κοπάνου προσεφώνησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Στο τέλος επιδόθηκε ενθύμιο στον Πατριάρχη του Γένους.

Ακολούθως έγινε η προσφώνηση του Οικουμενικού Πατριάρχη από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνο Αγοραστό και του επιδόθηκε ενθύμιο. Στη συνέχεια ο Πατριάρχης του Γένους ξεναγήθηκε στους χώρους της Εστίας. Τέσσερα μέλη της Εστίας, δεύτερης γενιάς προσφύγων υπέβαλαν σεβάσματα. Η ξενάγηση ολοκληρώθηκε με σύντομο πρόγραμμα από μέλη της χορωδίας και του Χορευτικού Τμήματος της Εστίας.

Εσπερινός στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας Βόλου
Λίγο μετά τις 6μμ ο Πατριάρχης του Γένους αφίχθη στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας Βόλου, και χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού της Κυριακής Γ’ Ματθαίου. (Διαβάστε σχετικά ΕΔΩ)

Μετά την Ακολουθία του Εσπερινού, ο Παναγιώτατος χειροθέτησε τον καθηγητή καρδιοχειρουργικής, κ. Δημήτριο Ηλιόπουλο σε Άρχοντα Οφφικιάλιο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.

Στην ομιλία του ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον επιστημονισμό δηλαδή στη θεοποίηση της ισχύος επιστήμης και στην πεποίθηση ότι μόνο αυτή δύναται να δώσει απαντήσεις στη ζωή. Σύμφωνα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, η επιστήμη είναι μεγάλη δύναμη η οποία αλλάζει τη ζωή μας και λύνει προβλήματα τα όποια θεωρούνταν απροσπέλαστα. Όμως υπάρχουν διαστάσεις της ανθρώπινης ζωής που είναι απρόσιτες στην επιστημονική γνώση. Η απάντηση στα σοβαρά υπαρξιακά και ηθικά προβλήματα του ανθρώπου και στο αιώνιο νόημα της ζωής αυτού και του κόσμου δεν μπορεί να δοθεί χωρίς πνευματική προσέγγιση. Χωρίς συναίσθηση της πνευματικής του φύσης ο άνθρωπος δεν δύναται να διαχειριστεί τις οριακές καταστάσεις της ζωής.

Αμέσως μετά ο Παναγιώτατος τέλεσε ιερό Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών πάντων των “Μελών του Χριστεπώνυμου πληρώματος της Μικράς Ασίας, των τε μαρτυρικώς και των ειρηνικώς τελειωθέντων”.

Πατριαρχική επίσκεψη στον ΙΑ΄ Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ψαλτικής Τέχνης
Το μεσημέρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευλόγησε τον ΙΑ΄ Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ψαλτικής Τέχνης, που διεξήχθη στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας και απήλαυσε σύντομο πρόγραμμα Βυζαντίων ύμνων που απέδωσαν η Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Τοπικής μας Εκκλησίας, υπό την δ/νση του Πρωτοψάλτου και Καθηγητού κ. Βασιλείου Αγροκώστα και ο Γυναικείος Χορός «Αι Άδουσαι», υπό την δ/νση της Δρος Σεβαστής Μαζέρα. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)

Τον Παναγιώτατο, ακολούθως, προσφώνησε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιεροψαλτών «Όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης», Πρωτοψάλτης και Καθηγητής κ. Δημήτριος Χατζηγεωργίου, ο οποίος αναφέρθηκε στην παράδοση της Ψαλτικής τέχνης στην επαρχία μας και στους σπουδαίους Δασκάλους, ζώντες και κεκοιμημένους, που εργάστηκαν αόκνως για την προαγωγή της. Από την μεριά του, ο Παναγιώτατος επαίνεσε τους Δασκάλους της Σχολής μας και τους Ιεροψάλτες μας, διότι «οργίζεσθε αόκνως καί φιλοτίμως, ώστε νά προσθέσετε «τό λιθαράκι» σας, εις τό λαμπρό καί επίζηλο οικοδόμημα πού λέγεται ορθόδοξος «εκκλησιαστική μουσική».

Ο Παναγιώτατος μνημόνευσε ειδικώς τον αείμνηστο Δάσκαλο και Πρωτοψάλτη Μανώλη Χατζημάρκο και την ιστορική επίσκεψή του στην Πόλη το 1960, η οποία άφησε εποχή, για τους φιλόμουσους του Φαναρίου, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «αυτού του μεγάλου διδασκάλου είστε άπαντες συνεχιστές σήμερα καί διακρίνεσθε, οπωσδήποτε, διά τήν σοβαρή καί προσεκτική προσέγγισι της μουσικής των πατέρων μας, ώστε αυτή νά μή απολέση τά ποιοτικά χαρακτηριστικά της, τήν σπάνια καλλιτεχνική της αξία καί τήν λειτουργική της βαρύτητα, αλλά νά συνεχίση μέ αξιώσεις, εντός του συγχρόνου κόσμου, νά εκφράζη τήν διαχρονική ψυχική ανάγκη του άνθρωπου νά επικοινωνήση μετά του Θεού». (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)

Συμμετοχή διευρυμένο Δ/Σ της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος επισκέφθηκε περίπου στις 11.30 το πρωί το διοικητικό κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, στα Μελισσάτικα και συμμετείχε σε διευρυμένο Διοικητικό Συμβούλιο της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου.

Ο Πατριάρχης του Γένους, στην ομιλία του, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Ορθοδοξία δεν είναι ούτε κλειστή αλλά ούτε και σκυθρωπή, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ποτέ η κλειστότητης δεν την ωφέλησε. Η Εκκλησία ζει και στον κόσμο και είναι αδιανόητο να αγνοεί τα σημεία των καιρών και να μην αξιοποιεί τις θετικές προοπτικές κάθε εποχής. «Δέν εἶναι οὔτε «ἀντίπαλος τῆς ἱστορίας», οὔτε «ἀντικόσμος». Μεταμορφώνει τήν ἱστορίαν και ἀποκαλύπτει τήν ἀλήθειαν τῶν πραγμάτων, ἐντάσσουσα τά πάντα εἰς τό σχέδιον τῆς Θείας Οἰκονομίας καί εἰς τήν προοπτικήν τῆς αἰωνιότητος», είπε μεταξύ άλλων. (Διαβάστε σχετικά ΕΔΩ)

Τα εγκαίνια του νέου Βρεφονηπιακού Σταθμού
Τα εγκαίνια του νέου Βρεφονηπιακού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος στην Αγριά «Άγιοι Απόστολοι» τέλεσε σήμερα νωρίς το πρωί ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, κατά την 2η ημέρα της επισκέψεώς του στον Βόλο.

Ο Παναγιώτατος και η τιμία Συνοδεία Του προσκύνησαν, κατ’ αρχάς, στον παρακείμενο Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων και στην συνέχεια τέλεσε τον Αγιασμό των εγκαινίων, παρουσία των Σεβ. Μητροπολιτών Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού, της Αντιπεριφερειάρχου Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων κ. Δωροθέας Κολυνδρίνη, του δ/ντού και των εργαζομένων στον Σταθμό και πλήθους κόσμου. (Διαβάστε σχετικά ΕΔΩ)

Τον Παναγιώτατο προσφώνησε ο Σεβασμιώτατος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος αναφέρθηκε στην λειτουργία του υπάρχοντος Βρεφονηπιακού Σταθμού στον Βόλο, τις ιστορικές του περιπέτειες, μέχρι να περιέλθει στην κυριότητα της Μητροπόλεως και να δώσει λύσει σε δεκάδες οικογένειες του Βόλου, αλλά και εργασία στους πολλούς εξειδικευμένους εργαζομένους του. Θύμισε, επίσης, ότι «το 2001 ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρός Χριστόδουλος εξασφάλισε συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδότησης για την δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών στις ελλαδικές Μητροπόλεις. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)

Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού, η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος ξεκίνησε στην Αγριά την ανέγερση ενός σύγχρονου πρότυπου βρεφονηπιακού σταθμού σε οικόπεδο το οποίο παραχώρησε η Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Αλμυρού. Για να ολοκληρωθεί, όμως, το μεγαλεπήβολο αυτό σχέδιο, πολύτιμη υπήρξε η βοήθεια του προγράμματος «Ελλάδα 2021». Και ιδού, σήμερα, ενώπιόν μας, η υλοποίηση ενός οράματος, το οποίο έρχεται να ικανοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ανάγκες κοινωνικές, παιδαγωγικές αλλά και πνευματικές».

Ο Σεβασμιώτατος παρατήρησε, επίσης, ότι «ως Ιερά Μητρόπολη, αισθανόμαστε πως ανταποκρινόμαστε σε ανάγκες που άπτονται ενός από τα κορυφαία, αν όχι του κορυφαίου ζητήματος της Ελληνικής κοινωνίας: Του δημογραφικού προβλήματος, το οποίο σχετίζεται άμεσα με το μέλλον του έθνους μας. Τα νέα ζευγάρια, πέραν των άλλων, έχουν ανάγκη υποστήριξης μέσω αξιόπιστων βρεφονηπιακών δομών, ώστε να υπερβούν την οικονομική ανασφάλεια που χαρακτηρίζει την σύγχρονη καθημερινότητα και να νιώσουν έμπρακτη συμπαράσταση στο απαιτητικό παιδαγωγικό έργο της οικογένειας».

Τέλος, επεσήμανε και την πνευματική διάσταση του έργου ενός εκκλησιαστικού Βρεφονηπιακού Σταθμού: «Σε ποια άλλη βαθμίδα της παιδείας υπάρχει επιτακτικότερη ανάγκη θεμελίωσης μιας προσωπικής σχέσης με τον Χριστό μας και γνωριμίας με το ήθος των Αγίων μας, από αυτήν την πλέον τρυφερή και ευαίσθητη ηλικία; Ο βρεφονηπιακός μας Σταθμός ανταποκρίνεται και σε αυτό, για τούτο και η συνύπαρξή του με τον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων, κατ΄ αντιστοιχία της συνύπαρξης του πρώτου βρεφονηπιακού σταθμού στην πόλη του Βόλου με τον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως, προσλαμβάνει όχι μόνο συμβολική, αλλά κατ΄ εξοχήν πνευματική και λατρευτική διάσταση».

Ακολούθησε η αντιφώνηση του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος ευχήθηκε «τό ευαγές αυτό ίδρυμα νά αναδειχθή χώρος στοργή καί αγάπης γιά τά παιδιά, τά οποία μαζί μέ τήν φροντίδα καί τήν αγωγή θά προσλαμβάνουν καί εκείνες τίς αξίες, πού συγκροτούν τόν πυρήνα της ορθοδόξου χριστιανικής ταυτότητάς μας, όλα αυτά τά σεμνά, τά δίκαια, τά προσφιλή, τά οποία γαλούχησαν καί έσωσαν τό Γένος στούς μακρούς αιώνες της περιπετειώδους διαδρομής του στήν ιστορία…». Παρατήρησε δε ότι «Είναι πολυεύθυνο τό έργο όσων εργάζονται σέ παρόμοιους θεσμούς. Ορθώς έχει λεχθή ότι η αγωγή ανήκει στά πιό δύσκολα προβλήματα, τά οποία καλείται νά λύση ο άνθρωπος. Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στήν αφοσίωση, τή δέσμευση καί τήν υπευθυνότητα των βρεφονηπιοκόμων καί των ειδικών προσχολικής αγωγής. Πιστεύουμε επίσης, στή δύναμη της παιδικής ψυχής νά προσλαμβάνη ό,τι της δίδεται μέ αγάπη. Αυτό γεννά καί ενισχύει μέσα της τή λεγόμενη «βασική εμπιστοσύνη» πού φθείρεται «ο ακρογωνιαίος λίθος της υγιούς προσωπικότητας», καί είναι τό γόνιμο έδαφος, όπου αναπτύσσεται ἡ πίστη στόν Θεό. Όπως έχει γραφή από σύγχρονο σπουδαίο θεολόγο, αυτή ἡ εμπιστοσύνη του παιδιού «βρίσκει μόνον στό Θεό τό αληθινό της στήριγμα καί τέλος»».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.