Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης Χρυσουλάκης συμμετείχε διαδικτυακά με χαιρετισμό του στην εκδήλωση για τον ένα χρόνο λειτουργίας της Παιδικής Βιβλιοθήκης «Άλκη Ζέη» της Μεσσήνης.

Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιουλίου 2022, διοργανώθηκε από την Ελληνική Κοινότητα του Στενού (Communita Ellenica dello Stretto) και τέθηκε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.

Ο κ. Χρυσουλάκης συνεχάρη την Ελληνική Κοινότητα Στενού για το τόσο σημαντικό έργο της και επισήμανε ότι η παιδική βιβλιοθήκη «Άλκη Ζέη» είναι ένα έργο ζωτικής σημασίας, έργο πνοής για την περιοχή, κυρίως για τα παιδιά, αλλά όχι μόνο. “Όπως άλλωστε και τα βιβλία της μεγάλης μας συγγραφέως, που αν και κατατάσσονται στην παιδική λογοτεχνία, μας αφορούν, απευθύνονται και διαβάζονται από όλους, μικρούς και μεγάλους”, πρόσθεσε ο κ. Χρυσουλάκης.

Ακόμη ο κ. Χρυσουλάκης υπογράμμισε ότι “η βιβλιοθήκη ως πηγή πνευματικής τροφής και ανάπτυξης, τόπος συνάντησης, ανταλλαγής ιδεών και διαλόγου, αποτελεί έναν ισχυρό συνδετικό κρίκο με την Ελλάδα, μια αγκαλιά, μια γέφυρα, έναν δρόμο που οδηγεί απευθείας στην ψυχή της πατρίδας.

Η δημιουργία της είναι ένα ουσιαστικό βήμα αναγνώρισης των αγώνων των συμπατριωτών μας να διατηρήσουν την ταυτότητά τους και την ελληνική τους συνείδηση”.

Στη συνέχεια ο κ. Χρυσουλάκης σημείωσε ότι “ο Ελληνισμός της Κάτω Ιταλίας και Σικελίας αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια του Ελληνισμού, που μετρά δυναμική και αδιάλειπτη παρουσία στην περιοχή από την Αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Είναι ένα κομμάτι του Ελληνισμού που κατάφερε να επιβιώσει στο πέρασμα του Χρόνου και της Ιστορίας με μοναδικά εφόδια από τη μια την αγάπη για την Ελλάδα και την ελληνική του συνείδηση από την άλλη την Ελληνική γλώσσα.

Το γραικάνικο ιδίωμα, μοναδικό στον κόσμο, έχει αποτυπωμένη μέσα του όλη την ιστορία αυτού του τόπου, όλες τις επιδράσεις που το διαμόρφωσαν, διατηρώντας, ωστόσο, την ελληνική του ψυχή και ιδιοσυστασία και είναι εκείνο που διατηρεί αλώβητη την ταυτότητα των Ελληνόφωνων της περιοχής”.

Όπως ανέφερε ο κ. Χρυσουλάκης, “η διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, υλικής και άυλης, καθώς και η διατήρηση και διάδοση της ελληνικής γλώσσας είναι για όλους μας στοίχημα και καθήκον. Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών στηρίζει και στέκεται πάντα αρωγός και υποστηρικτής όλων των προσπαθειών προς αυτήν την κατεύθυνση”.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.