Με περιορισμούς, όσον αφορά στην παρουσία των πιστών, λόγω των μέτρων προστασίας για την πανδημία του κορονοϊού, εορτάστηκε σε όλη τη Χώρα η Δεσποτική εορτή της Γεννήσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Στη Σπάρτη, στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας, τελέσθηκαν δύο ιερές ακολουθίες, ώστε να μπορέσουν να συμπροσευχηθούν και να κοινωνήσουν των Αχράντων Μυστηρίων περισσότεροι ευλαβείς χριστιανοί.

Στην πρώτη ιερή ακολουθία χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ευστάθιος.

Την εορταστική εγκύκλιο του σεπτού Ποιμενάρχη μας, που διαβάστηκε σε όλους τους Ιερούς Ναούς της τοπικής Εκκλησίας, ανάγνωσε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, Πανοσ. Αρχ. Θεόφιλος Μαντζαβράκος.

Επισφραγίζοντας την λατρευτική σύναξη, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην μάστιγα της πανδημίας τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει ο καλώς εννοούμενος φόβος, που θα λειτουργήσει ως κινητήριος μοχλός προστασίας, αλλά όχι φοβία. Επίσης ευχήθηκε στο εκκλησίασμα, αλλά και στους ακροατές του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, που μετέδωσε απευθείας την ιερή ακολουθία, να έχουν την απλότητα και την ταπεινότητα των ποιμένων, την χαρά των αγγέλων, τον πόθο και την αναζήτηση των τριών μάγων. Τέλος, τόνισε ότι πιο σημαντικό από την ευχή για χρόνια πολλά, είναι να αποκτήσουν τα χρόνια μας νόημα μέσω της εν Χριστώ ζωής.

Ακολουθεί η εορταστική εγκύκλιος του σεπτού Ποιμενάρχη μας:

«Εκτός από τους προσωρινούς κατακτητές της γης, που τους τρέμει ο λογισμός, υπήρξε και ο Αιώνιος.

Εκτός από αυτούς, που στόχο τους είχαν τις εύφορες πεδιάδες, τις πετρελαιοπηγές και τα σημαντικά θαλάσσια περάσματα, υπήρξε και Εκείνος, που είχε στόχο Του τις ανθρώπινες ψυχές.

Το όνομά Του, «το υπέρ παν Όνομα» έγινε σημαία.

Οι φίλοι του τον αγάπησαν με πάθος και τον ακολούθησαν μέχρι θανάτου και μάλιστα θανάτου μαρτυρικού, με μια υπακοή αξιοθαύμαστη, ενώ οι εχθροί Του δεν μπόρεσαν να κρύψουν τον θαυμασμό τους. «Ουδέποτε ούτως ελάλησεν άνθρωπος ως ούτος ο άνθρωπος» έλεγαν ο ένας στον άλλον. Ένας μάλιστα από τους νεώτερους αρνητές Του είχε την τόλμη να διακηρύξει: «Ιησού αν εκλείψει το όνομά Σου από την ιστορία είναι σαν να σβήσει ο ήλιος το φώς του, σαν να σαλευθεί η γη από τα θεμέλιά της».

Οι ποιητές τον ύμνησαν, τον έψαλαν οι μουσουργοί, οι αρχιτέκτονες του έστησαν μνημεία εκπάγλου ωραιότητος, οι καλλιτέχνες του αφιέρωσαν αριστουργήματα του χρωστήρος τους, οι σοφοί αποκαλύφθηκαν μπροστά στη σοφία Του, οι θεμελιωτές της επιστήμης άντλησαν δύναμη από την δική Του και οι ισχυροί της γης ευλαβικά τον προσκύνησαν.

Τον είδε με τις πνευματικές του διόπτρες ο ιψιπέτης της θεολογίας αετός, ιππέα, επι λευκού ίππου, όστις «εξήλθεν νικών και ίνα νικήση».

Η μακροθυμία Του επιτρέπει και εφέτος τη Γέννησή Του να γιορτάζουμε, Εκείνου την Ευλογία να ζητάμε και από τα δικά Του Πανάγια χέρια την σωτηρία μας να εξαρτάμε.

Αν μέχρι σήμερα δεν τον αγαπάμε όσο πρέπει, ας μας αξιώσει να τον αγαπάμε τουλάχιστον όσο μπορούμε…

Εκείνον παρακαλώ με όλη τη δύναμη της ψυχής μου να μας δίδει υπομονή, κουράγιο και ελπίδα, ώστε με τη θαυματουργική Του επέμβαση να διαλύσει τους φόβους μας, την ανασφάλειά μας και να δώσει τέλος στην απρόσμενη και πρωτοφανή δοκιμασία μας εξ αιτίας της επικίνδυνης πανδημίας και με τις καλύτερες προϋποθέσεις να υποδεχθούμε το νέον Έτος».

Θερμός Ευχέτης σας προς τον Σαρκωθέντα Κύριο

+ Ο Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.