ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΠΕΤΡΑΣ ΚΑΙ ΧΕΡΡΟΝΗΣΟΥ

Το εσπέρας της Τετάρτης 12 Αυγούστου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον Εσπερινό μετά της Ιεράς Παρακλήσεως προς την Υπεραγία Θεοτόκο που τελέσθηκε στην ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Γκουβερνιώτισσας, στις Ποταμιές Πεδιάδος.

Μετά το πέρας των Ακολουθιών ο Σεβασμιώτατος, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Χερσονήσου κ. Ιωάννη Σέγκο, επεσκέφθη το παρακείμενο μουσείο λαογραφίας και εκκλησιαστικής τέχνης, η διαρρύθμιση και η επιμέλεια του οποίου πραγματοποιήθηκε με την συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου και του Δήμου Χερσονήσου.

Στην πρώτη αίθουσα του μουσείου ο σεβαστός Ποιμενάρχης ξεναγήθηκε σε μια κρητική επαρχιακή οικία των αρχών του 20ού αιώνα και θαύμασε όλα τα χρηστικά αντικείμενα και τα έργα λαϊκής τέχνης της εποχής με τα οποία ήταν εξοπλισμένη.

Η δεύτερη αίθουσα φιλοξενεί μια έκθεση φωτογραφίας που απεικονίζει στιγμές από τη ζωή των κατοίκων του χωριού Ποταμιές· από τελετουργίες, εορτασμούς, από την ενασχόλησή τους με αγροτικές εργασίες. Επίσης, αποτυπώνονται οικογενειακές και σχολικές φωτογραφίες από τα πρώτα χρόνια του 20ού αιώνα έως και την δεκαετία του 1970.

Ο Σεβασμιώτατος έμεινε ενθουσιασμένος από τα υπέροχα έργα και ανεκτίμητης αξίας κειμήλια εκκλησιαστικής τέχνης που φιλοξενούνται στην τρίτη αίθουσα και έχουν διασωθεί από την Ιερά Μονή Παναγίας Γκουβερνιώτισσας, την ιστορική αυτή Ιερά Μονή του 14ου αιώνος.

Στην τελευταία αίθουσα παρουσιάζεται η ιστορία των ταμάτων, των αναθημάτων που προσφέρουν οι πιστοί σε έναν Άγιο ως ευχαριστία για την ευεργεσία του. Πρόκειται για πανάρχαια συνήθεια όπου οι πιστοί εναποθέτουν μπροστά στα ιερά εικονίσματα κέρινα, μεταλλικά, ακόμη και αρτοπαρασκευασμένα ομοιώματα.

Την Πέμπτη 13 Αυγούστου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Παναγίας Βρεφοτρόφου, πόλεως Αγίου Νικολάου.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.