Στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών τελέστηκε σήμερα η χειροτονία του εψηφισμένου Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλινίκου ο οποίες εξελέγη από το σώμα της Ιεραρχίας την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου λαμβάνοντας 48 ψήφους.

Στο Πολυαρχιεαρατικό συλλείτουργο που τελέστηκε προεξήρχε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου, Κηφισίας κ. Κυρίλλου, Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου, Γρεβενών κ. Δαυίδ, Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου, Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου.

Συμπροσευχόμενοι παρέστησαν πολλοί Αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος. Όπως και στη χθεσινή χειροτονία του Μητροπολίτη Λαγκαδά κ. Πλάτωνος, έτσι και σήμερα η εικόνα στον Μητροπολιτικό Ναό ήταν διαφορετική σε σχέση με χειροτονίες του παρελθόντος λόγω των υγειονομικών μέτρων που ισχύουν για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

“Θα προσπαθήσω να συνδράμω για την εύκλεια της Εκκλησίας”
Στην ομιλία του ο εψηφισμένος Μητροπολίτης αναφέρθηκε στο Επισκοπικό αξίωμα και στην αποστολική διαδοχή αλλά και την διαχρονική ευθύνη που έχει ο Επίσκοπος για την σωστή καθοδήγηση του ποιμνίου. Με βιωματικά λόγια μίλησε για την Αρχιερωσύνη η οποία όπως τόνισε είναι μια σταυρική πορεία.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις πνευματικές προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει ο άνθρωπος σήμερα, σε μια εποχή που όλα αποϊεροποιούνται, προσθέτοντας πως πρέπει να ενεργεί ο Επίσκοπος στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. “Σήμερα καλούμε από την Εκκλησία για την υψηλή διακονία. Εμπιστεύομαι την Θεία πρόνοια. Η ιερωσύνη είναι οδός είναι καρπός αυτοπροαίρετης εντολής των εντολών του Θεού. Δεν εκβίασα το θέλημα του Θεού και προσπαθώ να τηρώ τον νόμο του Θεού”.

Στη συνέχεια ζήτησε την ευλογία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, του προέδρου της Πανορθοδόξου Συνόδου και ενότητας, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, “συνετού και σοφού οιακοστρόφου της Εκκλησίας της Ελλάδος”, όπως υπογράμμισε κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη συνεργασία που είχαν εδώ και 26 περίπου χρόνια. “Θα προσπαθήσω να συνδράμω για την εύκλεια της Εκκλησίας”, όπως τόνισε προς τον Μακαριώτατο.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή όταν ο λόγος έφτασε στον Γέροντα του, Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερόθεο, ο οποίος σαν σήμερα πριν 50 χρόνια έλαβε τον πρώτο βαθμό της ιερωσύνης. “Διδάχθηκα το εκκλησιαστικό φρόνημα. Το σεβασμό στο Συνοδικό Πολίτευμα της Εκκλησίας. Χρωστώ τα πάντα. Το Α και το Ω της ζωής μου. Ο Σεβασμιώτατος είναι νους θεολογικός, καρδία πλατιά, ανήρ εκκλησιαστικός”, σημείωσε.

Ζήτησε ακόμη από τον Άγιο Καλλίνικο Εδέσσης, του οποίου το όνομα φέρει, να εύχεται για αυτόν. “Η δόξα θα αυξάνει ημέρα με την ημέρα. Σημείο αναφοράς για την εποχή μας”.

“Καλούμε να συνεχίσω το έργο του μακαριστού προκατόχου μου Σεραφείμ” πρόσθεσε και κατέληξε “κρατήστε με Εκκλησία στην σωτήρια αγκάλη σας. Φυλάξατε με ομού μετά παιδιά του Χριστού της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας την οποία μου εμπιστεύεστε από σήμερα”.

Παρακολουθήστε την ομιλία του νέου Eψηφισμένου Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλινίκου:

Μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση από τον Αρχιεπίσκοπο
Στην αντιφώνησή του ο Μακαριώτατος, με αφορμή όσα είπε στον χειροτονητήριο λόγο του ο νέος Μητροπολίτης για την υπακοή στις Συνοδικές αποφάσεις, κάλεσε τον κ. Καλλίνικο όταν αντιμετωπίζει δυσκολίες στον αγώνα του να στραφεί αρχικά στον Θεό και στην συνέχεια στην Ιερά Σύνοδο, διότι πάνω από όλα είναι η υπακοή στην Εκκλησία και στην Σύνοδό της, αφού αυτή καθοδηγεί αυτό το σκάφος.

“Η Σύνοδος σε επέλεξε για να διαποιμάνεις μια Μητρόπολη σε μια ιστορική περιοχή της πατρίδας μας. Την όμορφη Καστοριά της Μακεδονίας μας. Ένας θρόνος που τον ευκλέησαν μεγάλες προσωπικότητες. Έρχεσαι σήμερα στην αλυσίδα να προστεθείς με τη θέληση και την αγάπη του Θεού μας και την ψήφο των Αγίων μας για την διαποίμανση αυτής της Ιεράς Μητροπόλεως”, ανέφερε αρχικά ο Αρχιεπίσκοπος.

Ο Μακαριώτατος επεσήμανε στον εψηφισμένο Μητροπολίτη ότι δεν είναι ρόδινα τα πράγμα όταν κάποιος γίνεται Αρχιερέας. Υπάρχουν αρκετές δυσκολίες οι οποίες προέρχονται από έξω αλλά δυστυχώς και από μέσα από την Εκκλησία”, τόνισε και πρόσθεσε: «Πιθανόν η γνώμη σου να είναι ισχυρή και σεβόμαστε την ελευθερία σου και την ελευθερία του καθενός, αλλά τότε θα πρέπει να έρθει και να μας πει “εγώ αυτό είμαι” και να αφήσει τα καθήκοντά του, να αποσυρθεί στο κελί του, στο μοναστήρι του και εκεί να έχει τις θέσεις του. Υπάρχει μία φράση που πολλοί την ακούν και ανατριχιάζουν, αποτειχίζομαι. Αυτός που διαφωνεί και δεν θέλει να τηρήσει την γραμμή της Εκκλησίας, της Ιεράς Συνόδου έρχεται και λέει: «αυτά που λέω είναι δικά μου πιστεύματα, αλλά οφείλω να κάνω υπακοή στην Εκκλησία και αποτειχίζομαι». Πιστεύω ότι ποτέ δε θα μας φέρεις σε αυτήν την δυσκολία. Η ενότητα της Εκκλησίας είναι πάνω από όλα γιατί αυτή η ενότητα στηρίζει την αληθινή πίστη».

Παρακολουθήστε την αντιφώνηση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου:

Στη συνέχεια σε κλίμα συγκίνησης ακολούθησε η χειροτονία όπου όλοι αναφώνησαν το ΑΞΙΟΣ!
Πριν το Δι’ ευχών ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, δώρισε στον νέο Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλίνικο ένα εγκόλπιο ως ενθύμιο για τη σημερινή ημέρα.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-1)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.