Στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών τελέστηκε το πρωί του Σαββάτου η χειροτονία του εψηφισμένου Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος, ο οποίος εξελέγη με 55 ψήφους κατά τη χθεσινή τελευταία ημέρα των τακτικών εργασιών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η σημερινή ημέρα δεν θύμιζε παλαιότερες χειροτονίες όπου συμμετείχε πλειάδα Ιεραρχών. Λόγω των υφιστάμενων μέτρων που επικρατούν εξαιτίας της πανδημίας στη Θεία Λειτουργία προεξάρχη ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος συελλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Σερρών κ. Θεολόγου, Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριωφερσάλων κ. Τιμοθέου και Τρίκκης κ. Χρυσοστόμου.

Παρίσταντο συμπροσευχόμενοι οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός, Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, Μεσογαίας κ. Νικόλαος, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, Ιερισσού κ. Θεόκλητος, Φιλίππων κ. Στέφανος, Φθιώτιοδς κ. Συεμών και οι εψηφισμένοι Μητροπολίτες Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, Περιστερίου κ. Γρηγόριος και Θήρας κ. Αμφιλόχιος και ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος.

Στην ομιλία του πριν την χειροτονία ο εψηφισμένος Μητροπολίτης αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του Επισκοπικού αξιώματος τονίζοντας ότι έχει πλήρη αντίληψη στο έργο το οποίο καλείται να αναλάβει. ‘Ζούμε σε μια πολύ ταραγμένη εποχή. Ο άνθρωπος κινδυνεύει να πάθει διάσπαση της προσωπικότητάς του. Ο ποιμένας της εκκλησίας βλέπει μπροστά του εικόνες του Θεού. Όλα άξια της ίδιας αγάπης”, ανέφερε μεταξύ άλλων.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η κοινωνία και το ρόλο της Εκκλησίας στην αντιμετώπιση τους. “Η Εκκλησία είναι κοινωνία με την αγαπητική της διάσταση. Η ανάγκη του ενός είναι και ανάγκες των άλλων. Το βάρος του ενός είναι και βάρος των άλλων. Το κλάμα τους κλάμα μας και η χαρά τους χαρά μας. Η οικονομική κρίση, το μεταναστευτικό, οι φυσικές καταστροφές και η πανδημία δοκίμασαν τις αντοχές μας”

“Στα μέρη της ξακουστής και Ελληνικοτάτης Μακεδονίας μας καλούμε να συνεχίσω το έργο του προκατόχου μου. Να υπηρετήσω το λαό του Θεού στη Μακεδονία μας”, ανέφερε για το νέο έργο το οποίο καλείται να αναλάβει.

Στη συνέχεια μίλησε για όσους στάθηκαν δίπλα του όλα αυτά τα χρόνια της διακονίας του και συνέβαλαν στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον μνακαριστό Μητροπολίτη Τράλλεων κυρό Ισίδωρο, κατά σάρκα θείο του, τους μακαριστούς Αρχιεπισκόπους Αθηνών Σεραφείμ και Χριστόδουλο, αλλά και στην Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο. Τέλος αναφέρθηκε στην εμπιστοσύνη και στην στήριξη που του παρείχε ο Μακαιρώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος όλα αυτά τα χρόνια.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.