Ο Χριστός δεν πολέμησε μόνο την αρρώστια της ψυχής, αντιμετώπισε και την αρρώστια του σώματος, χαρίζοντας υγεία και ευεξία. «Και περιήγεν όλην την Γαλιλαίαν ο Ιησούς…θεραπεύων πάσαν νόσον». Από την εποχή εκείνη, μέχρι σήμερα η αρρώστια δεν σταμάτησε, ούτε η φθοροποιός επίδραση της στο ανθρώπινο σώμα.
Στο διάστημα των αιώνων αναπτύχθηκε η ιατρική επιστήμη. Ατελής τα χρόνια εκείνα, ιδιαιτέρως ανεπτυγμένη και εξελιγμένη στις μέρες μας, ικανή να αντιμετωπίσει με τις γνώσεις και τα σύγχρονα τεχνικά μέσα πολλές από τις πιο δύσκολες καταστάσεις. Στη διάθεσή της τα τεράστια νοσοκομεία και τα δημουργήματα του νεώτερου πολιτισμού.
Η ιατρική επιστήμη, όπως όλες οι επιστήμες είναι δώρο του Θεού στο ανθρώπινο γένος. «Αυτός έδωκεν ανθρώποις επιστήμην ενδοξάζεσθαι εν τοις θαυμασίοις αυτού». Ο Δημιουργός, με την πανσοφία και την απέραντη δύναμη Του, έδωσε στους ανθρώπους την επιστήμη, για να χαίρονται τα θαυμαστά Του έργα και να Τον δοξάζουν «Κύριος έκτισεν εκ γης φάρμακα…εν αυτοίς εθεράπευσε και ήρε τον πόνον» του ανθρώπου. Κι ακόμα όταν ασκείται η ιατρική επιστήμη, Αυτός αόρατα καθοδηγεί την πορεία της θεραπευτικής αγωγής, διότι δεν υπάρχει απολύτως τίποτε, που να γίνεται χωρίς το θέλημά Του. Είναι παράλειψη λοιπόν να απευθυνόμαστε αποκλειστικά στην ιατρική και να αγνοούμε τον εμπνευστή και δωρητή της.
Η δεύτερη διαπίστωση είναι πως οι δυνατότητες της ιατρικής επιστήμης έχουν τα όριά τους.
Πιο πάνω απ’ την ανθρώπινη επιστήμη στέκεται ο παντοδύναμος Θεός. Αυτός, χωρίς νυστέρια και φάρμακα, μπορεί να «εγείρη άνθρωπον εκ κλίνης οδύνης αυτού».
Αδελφοί, ασθενείς και πονεμένοι, δεν θα εγκαταλείψουμε τον γιατρό γιατί «αυτόν έκτισε Κύριος», αλλά πάνω από αυτόν θα βάλουμε τον παντοδύναμο Θεό.
του Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονος