Την Κυριακή, 2 Φεβρουαρίου 2020, οι Αρκάδες της Μελβούρνης τέλεσαν το μνημόσυνο του απελευθερωτή και στρατάρχη της Επανάστασης του 1821 Θεόδωρου Κολοκοτρώνη (πέθανε στις 4/2/1843).

H δοξολογία και η κατάθεση στεφάνων έγιναν στον ιερό ναό Άξιον Εστί ενώπιον πολλών Αρκάδων και φίλων πατριωτών της παροικίας.
Εκφωνήθηκε σύντομη ομιλία από την πρόεδρο του Παναρκαδικού Συλλόγου «Ο Κολοκοτρώνης» κ. Χρύσα Κανατά, η οποία αναφερόμενη στο ιστορικό της ημέρας, διάβασε το παρακάτω απάσπασμα απο την ομιλία του Θεόδωρου Κολοκοτώνη η οποία έγινε την 8η Οκτωβρίου 1838 στην Πνύκα.

«Εγώ, παιδιά μου, κατά κακή μου τύχη, εξ αιτίας των περιστάσεων, έμεινα αγράμματος και δια τούτο σας ζητώ συγχώρηση, διότι δεν ομιλώ καθώς οι δάσκαλοί σας.

Σας είπα όσα ο ίδιος είδα, ήκουσα και εγνώρισα, δια να ωφεληθήτε από τα περασμένα και από τα κακά αποτελέσματα της διχονοίας, την οποίαν να αποστρέφεσθε, και να έχετε ομόνοια. Εμάς μη μας τηράτε πλέον. Το έργο μας και ο καιρός μας επέρασε. Και αι ημέραι της γενεάς, η οποία σας άνοιξε το δρόμο, θέλουν μετ’ ολίγον περάσει. Την ημέρα της ζωής μας θέλει διαδεχθή η νύκτα του θανάτου μας, καθώς την ημέραν των Αγίων Ασωμάτων θέλει διαδεχθή η νύκτα και η αυριανή ημέρα. Εις εσάς μένει να ισάσετε και να στολίσετε τον τόπο, οπού ημείς ελευθερώσαμε, και, δια να γίνη τούτο, πρέπει να έχετε ως θεμέλια της πολιτείας την ομόνοια, την θρησκεία και την φρόνιμον ελευθερία».

Η κ. Κανατά, παίρνοντας την ευκαιρία απο τον συγκεκριμένο λόγο του Γέρου του Μοριά, σχολίασε το σημαντικό ρόλο που παίζει η ομόνοια στην επίτευξη στόχων.

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, δικαίως είναι η πιο αναγνωρίσιμη προσωπικότητα και η πιο θρυλική Αρκαδική μορφή, του 1821. Ο Παναρκαδικός Σύλλογος «Ο Κολοκοτρώνης» τον τίμησε και εξακολουθεί να τον τιμά, σε μια προσπάθεια διατήρησης της εθνικής μνήμης
Πηγή: neoskosmos.com

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.