Τρεις φορές θα τελεστεί η Αρχαία Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου μέσα στον Οκτώβριο στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος στο Φόδελε. Σύμφωνα με τον ηγούμενο της Μονής π. Παντελεήμων.

«Όπως κάθε χρόνο, τις παρακάτω ημέρες θα τελεστεί η Αρχαία Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου στην Ιερά Μονή μας:
Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 7.15 το πρωί
Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 7.30 το απόγευμα
Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 7.15 το πρωί»

Η Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιάκωβου του Αδελφοθέου είναι μία από τις αρχαίες λειτουργίες, που τελούνταν στην Εκκλησία τους πρώτους αιώνες.

Προέρχεται από την περιοχή των Ιεροσολύμων και θεωρείται η αρχαιότερη σωζόμενη χριστιανική λειτουργία, που σταμάτησε σιγά σιγά να τελείται από τον 4ο αιώνα μ.Χ., όταν και επικράτησε η θεία λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου σε όλη τη χριστιανική ανατολή, και αργότερα η θεία λειτουργία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

Σήμερα η λειτουργία αυτή συνήθως τελείται τιμητικά μια φορά το χρόνο, στις 23 Οκτωβρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Ιακώβου, και προαιρετικά την Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα, όπου και πάλι η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου, χωρίς όμως να απαγορεύεται να τελεσθεί οποιαδήποτε ημέρα του χρόνου.

Πληροφορίες και φωτογραφία: maleviziotis

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.