Ο Ελληνικός στρατός από την είσοδο της χώρας στον Α’ Βαλκανικό πόλεμο, στις αρχές Οκτωβρίου του 1912, προελαύνει βόρεια με νικηφόρες μάχες στο Σαραντάπορο και στα Γιαννιτσά.

Κατόπιν έντονης διαμάχης μεταξύ του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου και του αρχιστράτηγου διαδόχου Κωνσταντίνου, υπερισχύει η βούληση του πρώτου και οι ελληνικές δυνάμεις κατευθύνονται προς τη Θεσσαλονίκη με στόχο να την απελευθερώσουν από τον οθωμανικό στρατό προτού φτάσουν εκεί τα Βουλγαρικά στρατεύματα τα οποία την εποφθαλμιούσαν. Η Θεσσαλονίκη, χάρη στην επιμονή του Ελ. Βενιζέλου, παραδίδεται στις ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις στις 26 Οκτωβρίου 1912, ανήμερα της γιορτής του πολιούχου της πόλης, Αγίου Δημητρίου.

Στο απόσπασμα που ακολουθεί από το επεισόδιο της σειράς «Η ΕΡΤ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΕΛΛΑΔΑ» με τίτλο «Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ», παραγωγής 1980 και σε σκηνοθεσία Φώτου Λαμπρινού, παρακολουθούμε τις δραματικές ημέρες και ώρες λίγο πριν την απελευθέρωση της συμπρωτεύουσας. Από την περιγραφή της κορύφωσης της διαφωνίας του Ελευθέριου Βενιζέλου με τον διάδοχο Κωνσταντίνο αλλά και από τις μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν από κοντά τα γεγονότα, μέχρι και την υπογραφή της παράδοσης της πόλης στις 26 Οκτωβρίου 1912 και την είσοδο του ελληνικού στρατού στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Αφιέρωμα από το Αρχείο της ΕΡΤ Α.Ε. με αφορμή την επέτειο για τα 109 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.