Το βράδυ του Πάσχα, στον Ι. Μητροπολιτικό Καθεδρικό Ναό Αγ. Μαρίας Μαγδαληνής της Βαρσοβίας, ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββας, προεξήρχε του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας του Πάσχα, πλαισιωμένος από τους Κληρικούς του Ι. Καθεδρικού Ναού.

Λίγο πριν την έναρξη του Όρθρου του Πάσχα, ο Μακαριώτατος παρέδωσε στους πιστούς το Άγιον Φως το οποίο αργά το απόγευμα έφερε αεροπορικώς από τη Βασιλική της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα στη Βαρσοβία ο απεσταλμένος της Εκκλησίας της Πολωνίας, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χαϊνούβκα κ. Παύλος.

Κατά τη διάρκεια του Όρθρου οι αιτήσεις των Συναπτών διαβάζονταν σε πολλές γλώσσες: στα Πολωνικά, στα Ουκρανικά, στα Λευκορωσικά, στα Ελληνικά, στα Σερβικά, στα Βουλγαρικά, στα Αγγλικά και στα Γεωργιανά.

Μετά την ανάγνωση του Κατηχητικού Λόγου του Αγ. Ιωάννη του Χρυσοστόμου, το κήρυγμα εκφώνησε ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης κ. Σάββας, ο οποίος ενθάρρυνε τους πιστούς να μιμούνται την πίστη των προγόνων τους, η οποία αποτελεί τον συνδετικό κρίκο με το παρόν, διατηρώντας την παράδοση και αντιτιθέμενη στο πνευματικό κενό.

Ο Μακαριώτατος επεσήμανε ότι όλα όσα βιώνουμε στη ζωή μας, συμβαίνουν με τη συγκατάθεση του Θεού, τόσο τα γεγονότα στην καθημερινή ζωή μας, όσο και ο πόλεμος στη γειτονική, αδελφική χώρα της Ουκρανίας.

«Στην πνευματική φύση, υπάρχει χρόνος και τόπος για όλα, τίποτα δεν χάνεται, και κάθε πράξη επηρεάζει τη ζωή του σύμπαντος. Το Πάσχα του Χριστού δεν είναι μόνο μια γιορτή της επίγειας Εκκλησίας, αλλά και όλων όσων έχουν κοιμηθεί με την ελπίδα της αναστάσεως – των πατέρων και των προγόνων μας, καθώς και των πεσόντων στο πεδίο μάχης, που συμμετέχουν –σε πνευματική διάσταση– στην πασχαλινή Θεία Λειτουργία».

Ο Μακαριώτατος υπογράμμισε την έννοια της αληθινής πασχαλινής χαράς και την αναγκαιότητα της μετάδοσής της στον περιβάλλοντα κόσμο.

«Όπου λείπει αυτό το συναίσθημα, υπάρχει ένα αίσθημα πνευματικού κενού. Για να κατανοήσει κανείς τις αλλαγές που συμβαίνουν στον περιβάλλοντα κόσμο –συνέχισε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Πολωνίας– θα πρέπει να έχει ανοιχτά τα μάτια της ψυχής του και την συναίσθηση ότι αυτός ο ίδιος είναι μέλους της Εκκλησίας, που είναι η αποστολή και το καθήκον του κάθε Ορθοδόξου Χριστιανού.

Ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του ο Μακαριώτατος ευχήθηκε χαρά και υγεία, πνευματική και εξωτερική ειρήνη, καθώς και ειρήνη στον γύρω κόσμο, ιδιαίτερα στις πατρίδες μας.

«Ο Αναστημένος Χριστός, εμφανιζόμενος στους Μαθητές Του, τους ευχήθηκε ειρήνη και χαρά, Αυτώ η δόξα εις τους αιώνας των αιώνων» – τόνισε ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας.

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, το Ι. Ευαγγέλιο διαβάστηκε σε δεκατέσσερις γλώσσες.

Τέλος, μετά την Οπισθάμβωνος Ευχή, ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββας, ευλόγησε τον πασχάλιο Άρτο καθώς και τρόφιμα που έφεραν οι πιστοί.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.