Διακήρυξη για τους στενούς δεσμούς της Ελλάδας με την ιστορική πόλη της Ανάπολις στην πολιτεία του Μέριλαντ, παρέδωσαν μέλη της ελληνοαμερικανικής οργάνωσης ΑΧΕΠΑ στις τοπικές Αρχές της πόλης. Η πρωτοβουλία της ΑΧΕΠΑ εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιεί για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Όπως υπογραμμίζεται στη διακήρυξη, η ιστορική πόλη της Ανάπολις είχε συνεισφέρει στον ελληνικό αγώνα, καθώς υπήρχε έντονη παρουσία του φιλελληνικού κινήματος.

Τα μέλη της ελληνοαμερικανικής οργάνωσης συγκεντρώθηκαν μαζί με σημαντικούς εκπροσώπους της πολιτείας του Μέριλαντ μπροστά από το άγαλμα του ζωγράφου Κωνσταντίνου Μπρουμίδη, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Η επιλογή της συγκεκριμένης τοποθεσίας έγινε για συμβολικούς λόγους, καθώς ο Κωνσταντίνος Μπρουμίδης είχε ελληνική και ιταλική καταγωγή. Γνωστός ως ο «Μιχαήλ Άγγελος των ΗΠΑ», ο Κωνσταντίνος Μπρουμίδης ήταν ο ζωγράφος που είχε φιλοτεχνήσει τον εσωτερικό διάκοσμο της ροτόντας του αμερικανικού Καπιτωλίου, κερδίζοντας μια θέση στο πάνθεο των Αμερικανών καλλιτεχνών.
Από την πλευρά του, ο ύπατος πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Γιώργος Χωριάτης σημείωσε ότι η επιλογή της πρωτεύουσας του Μέριλαντ αποδίδει φόρο τιμής στο ναυτικό των ΗΠΑ και της Ελλάδας αλλά και στο πρόσωπο του φιλέλληνα Τζον Άλενς, ο οποίος ήταν ένας από τους πολλούς Αμερικανούς που διέσχισαν τον Ατλαντικό προκειμένου να σταθούν στο πλευρό των επαναστατημένων Ελλήνων. Στο μήνυμα που έστειλε ο δήμαρχος της Ανάπολις Γκάβιν Μπάκλει σημειωνόταν μεταξύ άλλων: «Είναι σημαντικό οι πολίτες και των δύο χωρών να κατανοήσουν τον ρόλο που έπαιξε η περιοχή μας στις ελληνικές επιτροπές του 1820, όπως επίσης και την μακροχρόνια και ισχυρή σχέση που μας ενώνει από τότε».

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.