ΤΗΣ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ – Η Αναλήψεως του Κυρίου, εορταζόμενη φέτος στις 13 Ιουνίου 2024, αποτελεί μία κινητή γιορτή της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία σηματοδοτεί το ολοκλήρωμα της επίγειας αποστολής του Ιησού Χριστού και την ανάληψή του στους ουρανούς.

Σαράντα ημέρες μετά την Ανάσταση, ο Χριστός συγκέντρωσε τους μαθητές του στο όρος των Ελαιών και, αφού τους ευλόγησε, ανυψώθηκε προς τον ουρανό, αφήνοντας πίσω του την υπόσχεση της αιώνιας ζωής και της σωτηρίας.
Η Αναλήψεως φέρει ιδιαίτερη βαρύτητα για την Χριστιανική πίστη, καθώς συμβολίζει την ολοκλήρωση του θείου σχεδίου για την ανθρωπότητα. Ο Χριστός, με την Ανάστασή του, νίκησε τον θάνατο και άνοιξε τον δρόμο για την αιώνια ζωή. Η ανάληψή του στους ουρανούς σηματοδοτεί την επιστροφή του στον Πατέρα, αλλά και την έναρξη μίας νέας εποχής για την Εκκλησία.

Πέρα από την θεολογική της σημασία, η Αναλήψεως φέρει και πλούσιες λαϊκές παραδόσεις. Σε πολλά μέρη της Ελλάδας, την παραμονή της Αναλήψεως, οι πιστοί τελούν το έθιμο της “αναλήψεως”, ψήνοντας αρνιά ή κοκορέτσια στη φύση. Επίσης, συνηθίζεται να στολίζονται τα σπίτια με κλαδιά λεμονιάς ή βασιλικού, συμβολίζοντας την αγιότητα και την αιώνια ζωή.

Φέτος, η Αναλήψεως έρχεται σε μία περίοδο ιδιαίτερης σημασίας για την Ελλάδα και τον κόσμο. Η πανδημία του COVID-19 άφησε πίσω της πληγές και αναστάτωση, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία φέρνει νέες προκλήσεις και αβεβαιότητα. Η γιορτή της Αναλήψεως αποτελεί μία υπενθύμιση της ελπίδας και της δύναμης της πίστης. Ο Χριστός, με την Ανάληψή του, νίκησε τον θάνατο και έφερε φως στον κόσμο. Μας καλεί να ατενίσουμε ψηλά, πέρα από τις δυσκολίες, και να αντλήσουμε δύναμη από την πίστη μας.

Ας γιορτάσουμε, λοιπόν, την Αναλήψεως με κατάνυξη και χαρά, ας τιμήσουμε την μνήμη του Ιησού Χριστού και ας αφήσουμε το μήνυμα της ελπίδας να φωτίσει τις ψυχές μας.

Εκτός από τα παραπάνω, θα ήθελα να προσθέσω και μερικά ακόμη στοιχεία για την Αναλήψεως του Κυρίου 2024:

Λειτουργίες: Την παραμονή της Αναλήψεως, 12 Ιουνίου 2024, τελείται πανηγυρικός εσπερινός σε όλες τις εκκλησίες. Ανήμερα της εορτής, 13 Ιουνίου 2024, τελείται Θεία Λειτουργία.
Αργία: Η Αναλήψεως αποτελεί αργία για τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα.
Έθιμα: Εκτός από το έθιμο της “αναλήψεως”, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας υπάρχουν και άλλα έθιμα, όπως η λιτανεία της εικόνας του Ιησού Χριστού, το άναμμα λαμπάδων και η διοργάνωση πανηγυριών.
Ελπίζω οτι αυτές οι πληροφορίες σας φάνηκαν χρήσιμες.

Σας εύχομαι καλή και ευλογημένη Αναλήψεως

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.