Επίσημη ανακοίνωση εξέδωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως για την κοινή επίσκεψη στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο του Δημάρχου Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη και του Δημάρχου της Κωνσταντινουπόλεως, κ. Εκρέμ Ιμάμογλου, την Παρασκευή 19 Μαρτίου.

«Ευχόμεθα εν πάση περιπτώσει οι φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο πόλεων, των δύο χωρών και των δύο λαών, να καλλιεργούνται και να προοδεύουν επ’ αγαθώ αμφοτέρων των πλευρών», σημείωσε ο Παναγιώτατος και πρόσθεσε: «Το Πατριαρχείο μας πάντοτε αισθάνεται ότι είναι μία γέφυρα μεταξύ των δύο πλευρών, γέφυρα φιλίας, ειρήνης, αλληλεγγύης για την ευτυχία των κατοίκων των δύο πόλεων και των δύο χωρών».

Στη συνάντηση, που διήρκεσε περίπου μία ώρα, παρέστησαν οι Σεβ. Αρχιερείς Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, Αυστραλίας κ. Μακάριος και Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος, ο Εντιμολ. Άρχων κ. Κωνσταντίνος Δεληκωσταντής, Διευθυντής του Α’ Πατριαρχικού Γραφείου, καθώς και οι συνεργάτες των κυρίων Δημάρχων.

Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΘΡΟΝΟΥ:

Κοινή επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο πραγματοποίησαν σήμερα, Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2021, οι δήμαρχοι Αθηναίων και του Μητροπολιτικού Δήμου της Πόλεως, Εντιμ. κ.κ. Κώστας Μπακογιάννης και Ekrem İmamoğlu. Στα προπύλαια του Πατριαρχείου τους κυρίους Δημάρχους, οι οποίοι συνοδεύονταν από συνεργάτες τους, υποδέχθηκε ο Πρωτοσυγκελλεύων του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Θεόδωρος, πλαισιούμενος από τους κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής.

Στη συνέχεια, ο Πρωτοσυγκελλεύων, τους συνόδευσε στο Ευγενίδειο Μέγαρο, όπου τους ανέμενε και τους υποδέχθηκε με εγκαρδιότητα οΠαναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του για την από κοινού επίσκεψη των επικεφαλής τωνδύο ιστορικών πόλεων στο Κέντρο της Ορθοδοξίας.

Κατά την επακολουθήσασα συνάντησή τους, ο Παναγιώτατος επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τη σημασία της ανάπτυξης στενότερης συνεργασίας μεταξύ των δύο πόλεων προς όφελος όχι μόνον τωνπολιτών τους, αλλά γενικότερα των λαών της Ελλάδος και της Τουρκίας, και υπενθύμισε την αντίστοιχη επίσκεψη στο Φανάρι, που πραγματοποίησαν, το 1988, οι προκάτοχοί τους, δήμαρχοι ΜιλτιάδηςΈβερτ και Bedrettin Dalan. Επίσης, αναφέρθηκε και στις πολύ καλές σχέσεις που ανέπτυξε επί της Δημαρχίας του ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον τότε Δήμαρχο της Πόλεως και νυν Πρόεδρο τηςΤουρκικής Δημοκρατίας κ. Recep Tayyip Erdoğan.

«Ευχόμεθα εν πάση περιπτώσει οι φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύοπόλεων, των δύο χωρών και των δύο λαών, να καλλιεργούνται και να προοδεύουν επ’ αγαθώ αμφοτέρων των πλευρών», σημείωσε ο
Παναγιώτατος και πρόσθεσε: «Το Πατριαρχείο μας πάντοτε αισθάνεται ότι είναι μία γέφυρα μεταξύ των δύο πλευρών, γέφυρα φιλίας, ειρήνης, αλληλεγγύης για την ευτυχία των κατοίκων των δύο πόλεων και των δύο χωρών».Στη συνάντηση, που διήρκεσε περίπου μία ώρα, παρέστησαν οι Σεβ. Αρχιερείς Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, Αυστραλίας κ. Μακάριοςκαι Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος, ο Εντιμολ. Άρχων κ. Κωνσταντίνος Δεληκωσταντής, Διευθυντής του Α’ Πατριαρχικού Γραφείου, καθώς καιοι συνεργάτες των κυρίων Δημάρχων.

Μετά το πέρας της κατ΄ ιδίαν συναντήσεώς τους, ο Παναγιώτατος αποχαιρέτησε τους δύο Δημάρχους στον αυλόγυρο του Πατριαρχείου. Ακολούθως ο κ. Μπακογιάννης και οι συνεργάτες του προσκύνησαν στονπάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, όπου ο Πρωτοσυγκελλεύων κ. Θεόδωρος τους ενημέρωσε για την ιστορία του, καθώς και για τα ιερά λείψανα καιτα κειμήλια που φυλάσσονται σε αυτόν.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.