Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Ελευθερίου Αλεξανδρουπόλεως η υποδοχή της Ιεράς εικόνος Παναγία Σουμελά από την ομώνυμη Ιερά Μονή του Βερμίου Όρους. Την Ιερά εικόνα κόμισαν ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας και Ηγούμενος της Μονής π. Αθηναγόρας Μπίρδας μαζί με τον εφημέριο π. Χριστόδουλο Μετεντζίδη, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιδρύματος Ποντίων Παναγία Σουμελά κ. Γεώργιος Τανιμανίδης καθώς και τα Μέλη του Δ. Σ. του Ιδρύματος.

Κατά την διάρκεια της υποδοχής συμμετείχαν όλοι οι Ποντιακοί Σύλλογοι της περιοχής με τα Λάβαρά τους και με τις παραδοσιακές ενδυμασίες των περιοχών του Πόντου. Στην αυλή του Ιερού Ναού κατά την άφιξη της Εικόνος αποδόθηκαν ποντιακοί ύμνοι προς τιμήν Της και οι άνδρες χόρεψαν τον ποντιακό πολεμικό χορό “Σέρα” ενώπιον της Εικόνος. Στα προπύλαια του Ναού την εικόνα υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, ο οποίος, μαζί με τον Δήμαρχο της πόλης κ. Ιωάννη Ζαμπούκη, την εναπόθεσε στο προσκυνητάρι και αμέσως ξεκίνησε η ακολουθία του Αρχιερατικό Εσπερινού. Πριν την Απόλυση του Εσπερινού, ο Μητροπολίτης προσεφώνησε τους καλεσμένους κομιστές του Ιερού Κειμηλίου και ζήτησε από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας να μεταφέρει τις θερμές ευχαριστίες του προς τον Μητροπολίτη Βεροίας κ. Παντελεήμονα για την άδεια και ευλογία της ελεύσεως της Ιεράς Εικόνος στην Μητρόπολή. Αμέσως αντιφώνησε ο π. Αθηναγόρας Μπίρδας. Στην συνέχεια τον λόγο έλαβε ο κ. Μιχαήλ Νικολαΐδης, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πεύκων “η Σάντα” εκπροσωπώντας όλους τους τοπικούς Ποντιακών Συλλόγους. Λίγες σκέψεις, με γλαφυρό τρόπο, μοιράστηκε και ο συντοπίτης και πολιός ενορίτης του Αγίου Ελευθερίου κ. Μιχαήλ Χαραλαμπίδης, ο οποίος θεώρησε χρέος του την παρουσία του στον Ναό αυτήν την ώρα. Τέλος, οι ομιλίες περατώθηκαν από τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Ιδρύματος Ποντίων Παναγία Σουμελά κ Γεώργιο Τανιμανίδη. Παρόντες ήταν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κελέτσης, ο Δήμαρχος Αλεξανδρουπόλεως κ. Ζαμπούκης, ο περιφερειακός Διοικητής της Π.Υ κ. Κούκουρας , εκπρόσωποι του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και όλοι οι Ποντιακοί σύλλογοι της περιοχής.

Την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου τελέσθηκε ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Μητροπολίτη. Πλήθος κόσμου κατέκλυσε τον Ιερό Ναό για να προσκυνήσει την Ιερά Εικόνα. Ο Ποιμενάρχης ευχαρίστησε τους πατέρες του Ναού και όλους όσους συνέβαλαν στην άψογη διοργάνωση της υποδοχής. Πριν το τέλος της Θείας Λειτουργίας χειροθέτησε σε αναγνώστη τον Σπυρίδωνα Λιόγα, μαθητή της β’ λυκείου, υιό του πρωτοψάλτου του Ναού κ. Αναστασίου Λιόγα.

Η Ιερά Εικόνα της Παναγίας Σουμελά ήρθε στην πόλη για τις επετειακές εκδηλώσεις του Αγίου Ελευθερίου με αφορμή την συμπλήρωση των 100 ετών παρουσίας της και δραστηριοποίησης της Ενορίας στην πόλη που συνδυάζονται και με την εορτή του Αγίου Ελευθερίου στις 15 Δεκεμβρίου. Η Ιερά Εικόνα της Παναγίας θα παραμείνει στον Ιερό Ναό μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου. Καθημερινά θα τελείται Θ. Λειτουργία, στα πλαίσια του Σαρανταλείτουργου και το απόγευμα Εσπερινός με Παράκληση στην Παναγία Σουμελά, ενώ ο Ναός θα είναι ανοιxτός όλη την ημέρα για τους προσκυνητές.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.