Άλλη μία μεγάλη περιοδεία ξεκίνησε χθες Κυριακή των Βαΐων, 17 Απριλίου 2022 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, για την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα, όπου θα τελέσει πολλές Ιερές Ακολουθίες τόσο σε απομακρυσμένα χωριά της Φθιώτιδος, που στερούνται Εφημερίου όσο και σε κεντρικές και κομβικές ενορίες σε όλη την μητροπολιτική περιφερεια.

Η έναρξη των Ιερών Ακολουθιών της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος, ξεκίνησε από την γενέτειρα του Οσίου Δαυίδ του Γέροντος του εν Ευβοία, το όμορφο χωριό Κυπαρίσσι Λοκρίδος, όπου ο Σεβασμιώτατος στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου χοροστάτησε και ωμίλησε στην πρώτη Ακολουθία του Νυμφίου και ευχήθηκε πατρικώς στους λίγους κατοίκους του χωριού, οι οποίοι και επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στον Σεβασμιώτατο εκδηλώνοντας την αγάπη τους και τον σεβασμό τους προς το πρόσωπό του.

Στο κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος, αρχικά εξέφρασε την χαρά και την συγκίνησή του, που βρέθηκε σε αυτόν τον ευλογημένο και άγιο τόπο, κοντά στους ευλογημένους κατοίκους αυτού του χωριού και υπογράμμισε τον πρώτο στίχο του Καθίσματος του Όρθρου της Μ. Δευτέρας: «Τὰ πάθη τὰ σεπτὰ ἡ παροῦσα ἡμέρα, ὡς φῶτα σωστικά, ἀνατέλλει τῷ κόσμῳ» και χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Κάτι ανατέλλει σήμερα στην Ακολουθία του Νυμφίου και αυτό, το οποίο ανατέλλει είναι πράγματι ένας ήλιος. Αυτό το φως από τον ήλιο έρχεται μέσα από την πορεία προς τον Γολγοθά, έρχεται από τον ματωμένο Νυμφίο, γιατί μονάχα μία θυσιαστική αγάπη σώζει και φωτίζει.

Ξέρετε και εσείς μέσα από τις ευλογημένες οικογένειές σας, ότι τίποτα δεν μπορούμε να καταφέρουμε, χωρίς θυσία και χωρίς αγάπη. Τα Πάθη του Χριστού μας φανερώνουν την αληθινή αγάπη και αληθινή αγάπη είναι η ματωμένη αγάπη, η θυσιαστική αγάπη.

Τα Πάθη τα Σεπτά γίνονται φως και πυξίδα μέσα στον κόσμο. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία αληθινή σχέση και αγάπη μέσα στον κόσμο χωρίς θυσία και σταυρό. Αυτόν τον δρόμο ακολούθησε στην ασκητική του ζωή ο Όσιος Δαυίδ»

Ο Σεβασμιώτατος στο τέλος προέτρεψε τους πιστούς να κάνουν καθημερινό αίτημα προσευχής τους στον όσιο Δαυίδ, να αναδείξει ο Θεός έναν ιερέα, ο οποίος θα διακονήσει την Ενορία και το ευλογημένο αυτό χωριό με τους ευλαβείς κατοίκους.

Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών χοροστάτησε και ωμίλησε στην Ακολουθία του Νυμφίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Θεοδώρων στην πρωτεύουσα της Λοκρίδος, την όμορφη Αταλάντη.

Η Ακολουθία μεταδόθηκε απευθείας μέσω τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην παραβολή της άκαρπης συκής και χαρακτηριστικά σημείωσε:

«Βρισκόμαστε σήμερα στην έναρξη μιας πορείας, της πορείας προς το Πάθος και την Ανάσταση του Χριστού και είναι για όλους εμάς μία πρόκληση, μία πρόσκληση και μία ευκαιρία να κάνουμε διάλογο με τον εαυτό μας, να καθρεφτίσουμε τον εαυτό μας και να δούμε τι τελικά είναι αυτό που μας λείπει, τι είναι αυτό που μας εμποδίζει για να αναστηθούμε και εμείς μαζί με τον Χριστό.

Μοιάζουμε και εμείς οι άνθρωποι πολλές φορές να έχουμε μόνο κάποια εξωτερικά περιτυλίγματα αρετής, αγαθότητος ή πνευματικότητος. Λείπουν οι καρποί από την ζωή μας. Μοιάζει η ζωή μας να μην είναι ντυμένη με τους πνευματικούς καρπούς του Αγίου Πνεύματος.

Το ένδυμα είναι οι καρποί της πνευματικής ζωής, οι καρποί της προσευχής, της νηστείας, της καλοσύνης, της αγαθότητος, της φιλανθρωπίας, της αγάπης. Θέλει αγάπη ο άνθρωπος και όλη δημιουργία για να καρποφορήσει. Αυτό είναι το ένδυμα του γάμου, που έχει ανάγκη η ανθρώπινη ψυχή, για να εισέλθει στο Νυμφώνα του Χριστού. Το ένδυμα της καρποφορίας, στο οποίο μας προσκαλεί ο Χριστός.

Βλέπουμε στις καθημερινές μας σχέσεις, στις προσωπικές μας σχέσεις, ότι αυτές οι σχέσεις που μας ωφελούν, είναι αυτές οι σχέσεις που μας εξελίσσουν.

Να προσευχηθούμε αδελφοί μου και να προσέξουμε να μην φανούμε ανάξιοι της αγάπης του Θεού.

Να εισπράττουμε αγάπη και εμείς να φανούμε ανώριμοι και να μην μπορούμε να ανταποκριθούμε στην αγάπη.

Αυτό είναι το διακύβευμα της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος. Να μπορούμε να δούμε την αγάπη γύρω μας, όπου υπάρχει και όπου δεν υπάρχει να την γεννήσουμε εμείς, να την προκαλέσουμε, να την διεγείρουμε και αυτό είναι που θα φέρει την πραγματική και ουσιαστική Ανάσταση, που έχουμε τόσο πολύ ανάγκη στην ζωή μας.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Λοκρών κ. Αθανάσιο Ζεκεντέ επισκέφθηκε την Έκθεσης Αγιογραφίας της κ. Χριστίνας Κορλίρα με θέμα «Αινείτε Αυτόν» στο Πολιτιστικό Κέντρο Οπουντίων Αταλάντης και συνεχάρη την Αγιογράφο για τις εξαιρετικές Αγιογραφίες.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.