Του Μιχάλη Κακιά-Με θρησκευτική κατάνυξη τελέσθηκε την Κυριακή 1η Απριλίου η Ακολουθία του Νυμφίου στον ιερό ναό του Αγίου Ελευθερίου στο Μανχάταν.

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας, π. Αθανάσιος Δήμος, αναφέρθηκε μέσω “Εθνικού Κήρυκα” στη σημασία των άγιων ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας.

“Η Ανάσταση του Κυρίου” τόνισε, “αποτελεί ελπίδα και σωτηρία για όλους τους χριστιανούς.

Να έχουμε πίστη, υπομονή και εμπιστοσύνη στο θεό, ο οποίος μας καθοδηγεί στην ορθή οδό της αλήθειας.

Με την φώτιση του Αγίου Πνεύματος θα βρούμε την σωτηρία από τον Κύριο Ιησού Χριστό μας.

Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση.”

Ο Σταύρος Χλαμπέας, πρόεδρος του εκκλησιαστικού συμβουλίου, ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλο τον Ελληνισμό και κάλεσε την Ομογένεια στη γιορτή για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση της εκκλησίας που θα γίνει στις 28 Απριλίου στο κέντρο “Terrace on the Park”.

Ο Διονύσιος Θωμάτος, μέλος της κοινότητας από το 1974, χαρακτήρισε τον Αγ. Ελευθέριο ως έναν από τους πιο ιστορικούς ναούς της Νέας Υόρκης.

“Στη διάρκεια των 100 χρόνων του ναού” τόνισε, “έχουν σημειωθεί πολλά σημαντικά γεγονότα, μεταξύ των οποίων η εκθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Αθηναγόρα στις 26 Φεβρουαρίου του 1931 και η επίσκεψη του πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου.

Η εκκλησία μας μεγαλούργησε για πολλές δεκαετίες με εκατοντάδες μέλη και Ελληνικό σχολείο που αριθμούσε 250 παιδιά. Ομως με το πέρασμα των χρόνων οι Ελληνες άρχισαν να μετακομίζουν από την περιοχή, ενώ η φωτιά του 1974 την κατέστρεψε ολοσχερώς.

Με την αγάπη και την στήριξη της Ομογένειας ξαναχτίσαμε την εκκλησία πολύ γρήγορα και καθημερινά καταβάλουμε προσπάθειες να ξαναφέρουμε πίσω την παλιά της αίγλη και δόξα.”

Η Μαρία Χαραλαμπάτου, μέλος της κοινότητας από το 1948 και βοηθός ιεροψάλτη από το 1956, θυμάται με νοσταλγία τα χρόνια που πέρασε σε αυτή την εκκλησία.

“Ολη μου η ζωή” τόνισε, “είναι συνδεδεμένη με τον Αγ. Ελευθέριο. Εδώ έμαθαν τα παιδιά μου να περπατούν, να μιλούν και εδώ διδάχθηκαν τις αξίες του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας.

Για τις άγιες ημέρες που διανύουμε εύχομαι ειρήνη, αγάπη και προκοπή σε όλο τον κόσμο.”

Ο αρχιτέκτονας Αχιλλέας Λαβίδης, γεννήθηκε στην Αίγυπτο, μεγάλωσε στην Αυστραλία και μετακόμισε στη Νέα Υόρκη το 1994.

Η εκκλησία του Αγ. Ελευθερίου είναι από τότε, όπως τόνισε, το πνευματικό του καταφύγιο, εκεί όπου αντλεί ψυχική δύναμη για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της καθημερινής ζωής.

Η Παναγιώτα Θωμάτου, υπηρετεί τον Αγ. Ελευθέριο από το 1974.

“Οταν ήρθα για πρώτη φορά στην εκκλησία” ανέφερε, “ ήταν κατεστραμμένη από την φωτιά. Για να εκκλησιαστούμε πηγαίναμε σε καθολικές και προτεσταντικές εκκλησίες της γειτονιάς. Ομως με τη βοήθεια του θεού χτίσαμε ξανά την δική μας εκκλησία η οποία αποτελεί στολίδι για την Ομογένεια.”

Η Ακολουθία του Νυμφίου στον Ιερό Ναό Αγ. Ελευθερίου Μανχάταν

Η Ακολουθία του Νυμφίου στον Ιερό Ναό Αγ. Ελευθερίου Μανχάταν

Η Ακολουθία του Νυμφίου στον Ιερό Ναό Αγ. Ελευθερίου Μανχάταν

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.