Με ιδιαίτερη κατάνυξη και με την πρέπουσα θρησκευτική ευλάβεια, όπως αρμόζει στο κλίμα της πιο πένθιμης ημέρας κάθε έτους, τελέσθηκε το εσπέρας της Μεγάλης Παρασκευής εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης η Ακολουθία και η Περιφορά του Επιταφίου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων, χοροστάτησε εις τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά, ο οποίος και ήταν γεμάτους από Πιστούς που με ευλάβεια μεγάλη έστεκαν έμπροσθεν του Επιταφίου, που τόσο επιμελώς στόλισαν οι Ιερείς, με επικεφαλής τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο, Αιδεσ. Πρωτοπρ. π. Αναστάσιο Παρούτογλου και οι κυρίες του Ναού, ακούγοντας με ταπείνωση την συνεχή εναλλαγή στο ψάλσιμο των Εγκωμίων και των Αναστάσιμων Ευλογηταρίων, τα οποία απέδωσαν θαυμάσια οι χορωδίες των Ιεροψαλτών.

Εν συνεχεία και με την συνοδεία τιμητικού αγήματος του στρατού ξηράς, το οποίο και έφερε όπως προβλέπεται τα όπλα σε στάση υπό μάλης και τις πένθιμες μελωδίες της φιλαρμονικής μπάντας του Δήμου Λαγκαδά, πραγματοποιήθηκε στην ανθοστόλιστη κεντρική πλατεία της πόλεως η συνάντηση των Επιταφίων των ενοριών του Λαγκαδά, ενώ εκατοντάδες πολίτες όλων των ηλικιών, με επικεφαλής του Βουλευτές της Ν.Δ. κ. Θεόδωρο Καράογλου και Σάββα Αναστασιάδη, τον Δήμαρχο Λαγκαδά κ. Ιωάννη Ταχματζίδη, εκπροσώπους του Στρατού Ξηράς και των Σωμάτων Ασφαλείας, κρατούσαν φαναράκια και κεριά στα χέρια δίδοντας ένα ξεχωριστό τόνο στο διάβα του Επιταφίου συμμετέχοντας προσευχιτικώς στην κορύφωση του Θείου δράματος.

Στο σύντομο μήνυμα του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην ιερότητα των στιγμών, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «απόψε όλοι συνοδεύουμε Αυτόν που ήρθε για να θεραπεύσει τα πάθη μας συντρίβοντας κάθε τι που έχει σχέση με το ψεύτικο και το προσωρινό, νεκρώνοντας παράλληλα τον θάνατο ώστε να μπορεί ο καθένας από εμάς που πιστεύει σε Αυτόν, να ζει αιώνια».

Ο Κύριος μας πάνω στον Σταυρό, μας δίδει την ευκαιρία της καταλλαγής και της συμφιλιώσεως. Θα πρέπει να ζούμε καθημερινά και να βιώνουμε αληθινά την διδασκαλία της Αγίας μας Εκκλησίας. Δυστυχώς όμως σήμερα παρατηρείται μία προσπάθεια από δυνάμεις εξωγενείς της καταργήσεως όλων των παραδόσεων των ηθών και των εθίμων της πατρίδος μας, αλλά εμείς ως Έλληνες και ως Ορθόδοξοι ξέρουμε να σηκώνουμε τον Σταυρό μας, μπορούμε να σπάσουμε τις πλάκες του τάφου και να εορτάζουμε την Ανάσταση, μέσα από την προσωπική συνάντηση και την συνδιαλλαγή με τον Κύριο.

Καταλήγοντας ευχαρίστησε όλους για την τάξη με την οποία πα-ρακολούθησαν την Ιερή Ακολουθία, ευχόμενος Καλή Ανάσταση.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.