Ι.Μ. ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ, ΟΡΕΣΤΙΑΔΟΣ ΚΑΙ ΣΟΥΦΛΙΟΥ

Στο πέρασμα του χρόνου ασφαλώς στο Διδυμότειχο γεννήθηκαν επιφανή πρόσωπα, που είχαν σημαντική συμβολή στην εξέλιξη της ιστορίας και του πολιτισμού του τόπου. Μεταξύ αυτών διεκρίθησαν ο Άγιος Ιωάννης Βατάτζης (1193-1254), βασιλεύς της αυτοκρατορίας της Νικαίας, που γεννήθηκε εδώ, και η Αγία Θεοδώρα Πετραλείφα (1210-1280), βασίλισσα της Άρτας, που είχε ωσαύτως την ίδια καταγωγή.

Ο πατέρας της Αγίας, Σεβαστοκράτωρ Ιωάννης Πετραλείφας και η οικογένειά του ήταν αρχικά εγκατεστημένοι στο Διδυμότειχο και στη συνέχεια μετεγκατεστάθησαν στη Θεσσαλονίκη και τα Σέρβια, όπου το 1210 γεννήθηκε η Αγία. Αμφότεροι έζησαν εν αγιότητι βίου και εν ελεημοσύναις, αμφότεροι επολιτεύθησαν με γνώμονα την αφοσίωσή τους στην Ορθοδοξία και την αγάπη τους προς το Γένος, αμφότεροι προέκριναν της επιγείου βασιλείας την Βασιλεία των Ουρανών. Στις 11 του μηνός Μαρτίου τιμάται η μνήμη της Αγίας Θεοδώρας, όχι μόνον στην Άρτα αλλά εδώ και μερικά χρόνια και στον τόπο της καταγωγής της, το Διδυμότειχο.

Η μνήμη της Αγίας εορτάσθηκε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Ιωάννη Βατάτζη στο Διδυμότειχο, όπου και φυλάσσεται απότμημα των ιερών της λειψάνων. Επ’ ευκαιρία της μνήμης της ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός προέστη της Ευχαριστιακής Συνάξεως, τέλεσας την Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων, το πρωί της Παρασκευής της Α΄ Εβδομάδος των Νηστειών. Απευθυνόμενος στους εκκλησιαζομένους ο Σεβασμιώτατος μίλησε για την ζωή και τις αρετές της αγίας και ιδιαίτερα για την ταπείνωση και την ελεημοσύνη, που είναι οι βασικές προϋποθέσεις για την καλλιέργεια όλων των άλλων παραμέτρων της εν Χριστώ ζωής και σωτηρίας.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.