Όσο κατασκεύαζα την Αγία Σοφία, τόσο αντιλαμβανόμουν το αρχιτεκτονικό μεγαλείο της εκκλησίας των εκκλησιών", δήλωσε ο Ρώσος καλλιτέχνης Ο υπεύθυνος του Μουσείου Αντώνης Λιάπης, έκανε γνωστό πως "ο καλλιτέχνης πριν ξεκινήσει το εγχείρημα έλαβε ευλογία από τη ρωσική εκκλησία" 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Δήμος Μπακιρτζάκης

 

Η αριστουργηματική πλεκτή μικρογραφία της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης, έφθασε στην Κομοτηνή, στο Μουσείο Καλαθοπλεκτικής των Ρομά, που εδρεύει στο Θρυλόριο Ροδόπης. Ταυτόχρονα με την άφιξη του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν (27.5.2016), έφθασε στην Ελλάδα από την Ρωσία και το αξεπέραστης ομορφιάς έργο Ρώσου καλλιτέχνη-καλαθοποιού, ο οποίος επί ένα χρόνο πάσχισε σωματικά, πνευματικά και ψυχικά για να αποδώσει το μεγαλείο του συμβόλου της Ορθοδοξίας.

Ο καλλιτέχνης πριν ξεκινήσει έλαβε ευλογία από την ρωσική εκκλησία, προκειμένου να έχει τις πνευματικές δυνάμεις που απαιτήθηκαν. “Όσο κατασκεύαζα την Αγία Σοφία, τόσο αντιλαμβανόμουν το αρχιτεκτονικό μεγαλείο της εκκλησίας των εκκλησιών”, δήλωσε. Ο υπεύθυνος του μουσείου Αντώνης Λιάπης, έκανε γνωστό πως “ο καλλιτέχνης πριν ξεκινήσει το εγχείρημα έλαβε ευλογία από τη ρωσική εκκλησία. Είχε μία συναίσθηση της δυσκολίας του έργου και ζήτησε την ευλογία, ακριβώς για να του δώσει ο Θεός την ψυχική και πνευματική δύναμη, για να μπορέσει να το ολοκληρώσει. Είναι βαθειά θρησκευόμενος, γιατί αυτά τα έργα δεν είναι απλώς καλλιτεχνικά έργα αλλά κάτι βαθύτερο, είναι έργα θρησκευτικής πίστης. Μόνο ένας βαθειά θρησκευόμενος άνθρωπος μπορεί να δημιουργήσει τέτοιο έργο, κι όχι κάποιος καλλιτέχνης επί χρήμασι. Είναι ένα έργο, το οποίο δεν αποτιμάται ούτε σε χρήματα, γιατί είναι κάτι πολύ ανώτερο”.

Θυμίζουμε την παράδοση της Θράκης, για το πως χτίσθηκε η Αγία Σοφία, όπως τη διέσωσε ο Γεώργιος Βιζυηνός: Μια Κυριακή, ο Ιουστιανιανός, πήγε να κοινωνήσει, αλλά το αντίδωρο έπεσε από το χέρι του Πατριάρχη. Αμέσως μία μέλισσα το άρπαξε και φτερούγισε μακριά από το ανοιχτό παράθυρο. Ο αυτοκράτορας έδωσε διαταγή να ανοίξουν όλα τα μελίσσια της αυτοκρατορίας και να βρουν πάση θυσία το αντίδωρο.

Όταν λοιπόν άνοιξαν ένα μελίσσι στη Θράκη, βρέθηκαν σε ένα μοναδικό θαύμα. Μέσα σε αυτό οι μέλισσες είχαν χτίσει τη μικρογραφία της Αγίας Σοφίας με όλες τις αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες: τον θόλο, τα καμπαναριά, τις κολώνες, ακόμη και την Αγία τράπεζα, πάνω στην οποία απέθεσαν το χαμένο αντίδωρο του αυτοκράτορα. Τότε, όλοι κατάλαβαν ότι το θαύμα έγινε και με βάση αυτό το σχέδιο χτίσθηκε η Αγία Σοφία.

Οι διαστάσεις της μικρογραφίας είναι περίπου 1 επί 1 σε μήκος και ύψος, όπως η εκκλησία του Αγίου Θεοδώρου Σακώφ. Ο κ. Λιάπης έκανε γνωστό ότι “πέρσι τέτοια εποχή είχαμε υποσχεθεί ότι είχε ξεκινήσει η κατασκευή της μικρογραφίας της Αγίας Σοφίας και μετά από δώδεκα μήνες επίμονες και κοπιαστικής προσπάθειας, κι όχι μόνο σωματικής αλλά και πνευματικής, του καλαθοπλέκτη, φτάσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα, δηλαδή σε ένα μοναδικό έργο τέχνης, το οποίο θα κοσμεί το μουσείο καλαθοπλεκτικής. Η σημασία του δεν περιορίζεται μόνο στο μουσείο αλλά αφορά όλη τη Θράκη και όλο τον Ελληνισμό. Ο Ρώσος καλλιτέχνης που το κατασκεύασε, είπε στον κ. Λιάπη ότι “δεν είχε αντιληφθεί και ο ίδιος στην αρχή το αρχιτεκτονικό μεγαλείο της Αγίας Σοφίας. Μας είπε πως όσο προχωρούσαν τα διάφορα κατασκευαστικά στάδια, τόσο καταλάβαινε πόσο εκπληκτικό αρχιτεκτονικό έργο είναι η Αγία Σοφία.

Με την πρώτη ματιά κάποιος που δε γνωρίζει, όπως εμείς που δεν είμαστε ειδικοί αρχιτέκτονες, δεν μπορούμε να καταλάβουμε πόσο πολύπλοκη ήταν η κατασκευή της Αγίας Σοφίας αλλά και της μικρογραφίας της”. Το αξεπέραστο έργο της παγκόσμιας καλαθοπλεκτικής, θα παρουσιασθεί μέχρι τέλη Ιουνίου στο κοινό της Θράκης και της Ελλάδος, με τρόπο αρμόζοντα στο μέγα σύμβολο της Ορθοδοξίας.

 

Rousou Mina

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.