Για μια ακόμη φορά, η Τουρκική Κυβέρνηση αγνοώντας την Ιστορία και προσπαθώντας να απειλήσει την Χριστιανική μειονότητα που ζει στην Τουρκία, φέρνει και πάλι στην επικαιρότητα την πρόταση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί. Αυτή η πρόσφατη προσπάθεια της Τουρκίας να μετατρέψει σε Τζαμί το κόσμημα και στολίδι της Ορθοδοξίας μας, πράγμα αδιανόητο για εμάς τους Ορθοδόξους Χριστιανούς, μπορεί μόνον να περιγραφεί ως μία επιτηδευμένη κίνηση της Τουρκίας προς εκφοβισμό των Χριστιανικών Μειονοτήτων, και συγκεκριμένα της Μητρός Εκκλησίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Τέτοιες επιδιώξεις δηλώνουν περίτρανα ότι η Τουρκική Κυβέρνηση δεν έχει καμμία πρόθεση να αναγνωρίση και να σεβαστή την ιστορία των γηγενών Κωνσταντινουπολιτών Ελλήνων, των οποίων η ιστορική καταγωγή φθάνει στον 4ο αιώνα μ. Χ., αλλά και την ιστορία όλων των Ορθοδόξων Χριστιανών, μα αντιθέτως οι πράξεις της δείχνουν πασιφανώς τις προθέσεις της να εκριζώσει πλήρως την πίστη μας και την ιστορία μας.

Η Ιερά Μητρόπολις Νέας Ιερσέης καταδικάζει απερίφραστα τις συγκεκριμένες δηλώσεις και πράξεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει θέσει ως στόχο του την πραγματοποίηση αυτής της ειδεχθούς πράξης, καθώς επίσης καταγγέλει και καταδικάζει κάθε προσπάθεια μετατροπής του Ιερού Συμβόλου της Ορθοδοξίας, της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί. Η Εκκλησία της Αγίας Σοφίας πρέπει να παραμείνει Εκκλησία, όπως δηλαδή δημιουργήθηκε εξ αρχής, καθαγιάσθηκε και λειτούργησε για περισσότερα από 900 χρόνια. Αυτή λοιπόν η επιχειρούμενη βδελυρή προσπάθεια να αλλάξει η Αγία Σοφία αποτελεί ξεκάθαρη και οφθαλμοφανή προσπάθεια θρησκευτικού διωγμού και πολιτιστικής γενοκτονίας, εναντίον μιάς Κοινότητος που διώκεται και ταλαιπωρείται από τους Τούρκους για αιώνες τώρα.

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες των μισαλλοδόξων αυτών ανθρώπων, πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Ορθόδοξος πίστη μας δεν θα εξαλειφθεί από την περιοχή εκείνη. Η Μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως δεν πρόκειται να εκριζωθεί από την Γη των προγόνων μας, παρά τις επί αιώνες ενέργειες των εκάστοτε Κυβερνήσεων. Οι άνθρωποί μας δεν εκφοβίζονται από τις εχθρικές απειλές πολλών, που σκοπό έχουν να σβύσουν την πίστη, την Ιστορία και τον Πολιτισμό μας. Πρέπει όμως όλοι να παραμείνουμε ενωμένοι ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί, και να καταδικάσουμε αυτήν την αδικαιολόγητη προσπάθεια και τις ενέργειες της Τουρκικής Κυβέρνησης για να γίνει η Αγία Σοφία Τζαμί, ενημερώνοντας ταυτόχρονα την κοινή γνώμη, τις Κοινότητές μας αλλά και ολόκληρο τον Κόσμο για αυτό το φλέγον ζήτημα. Οφείλουμε να προστατεύσουμε την πίστη μας και με υπερηφάνεια να διακηρύξουμε παντού ότι η Αγία Σοφία πρέπει να παραμείνει Εκκλησία, όπως αρχικά κτίσθηκε.

Ας ενθυμούμεθα πάντοτε τον λόγο της Αγίας Γραφής: «και είπα εγώ εν τη καρδία μου· συν τον δίκαιον και συν τον ασεβή κρινεί ο Θεός, ότι καιρός τω παντί πράγματι και επί παντί τω ποιήματι εκεί. (Εκκλ. 3, 17)». Ευχόμενος όπως ο Δικαιοκρίτης Κύριος, ο Οποίος αποδίδει «εκάστω κατά έργα αυτού (Ρωμ. 2,6)» συνεχίζη να διαφυλάττη και να προστατεύη την Ιερά Εκκλησία της Αγίας Σοφίας από κάθε προσβολή και εχθρική επιβουλή, διατελώ.

Μετά πατρικής αγάπης και διαπύρων ευχών

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

+ Ο Νέας Ιερσέης ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.