Δρ Αντώνιος Χατζόπουλος- Άρχων Ιερομνήμων της Μ.τ.Χ.Ε.

Κεκρυμμένη διασωθείσα βυζαντινή πύλη στα τείχη του Κερατίου στο ύψος του Αγίου Νικολάου Τζιμπαλή φέρει την ονομασία Αγία Πύλη /Aya kapı, με ελάχιστες πληροφορίες για την προέλευση της ονομασίας της. Προφανώς είναι μία από τις πολλές που υπήρχαν και η συγκεκριμένη συνδέεται ενδεχομένως με ονομασία εκκλησίας της περιοχής.

Λίγα χιλιόμετρα μετά και πλησίον της εκκλησίας των Βλαχερνών υπήρχε πάλαι ποτέ και η πύλη του Μπαλατά (παλάτιον)/Balata kapısı, η Βασιλική Πύλη, η οποία έφερε και ανάγλυφη παράσταση της θεάς νίκης, που εκτίθεται σήμερα στο Αρχαιολογικό μουσείο της Κωνσταντινουπόλεως/Istanbul Arkeoloji Müzesi. Η πύλη κατεστράφη δυστυχώς στον σεισμό του 1894. Πλησίον αυτής, στην συνοικία Κοσμίδιον, νυν Eyüp, υπήρχε και ναός της Αγίας Φωτεινής. Στο δε σημείο αυτό παλαιά ξύλινη γέφυρα ένωνε τις δύο ακτές του Κερατίου κόλπου και εν συνεχεία κατά την εποχή του Ιουστινιανού μετετράπη σε λίθινη.

Συνολικά στα χερσαία, θαλάσσια και στα του Κερατίου τείχη της Πόλης σώζονται σήμερα περί τις 50 ιστορικές πόρτες και σε κάποιες από αυτές υπάρχουν εισέτι ιστορικές επιγραφές ελληνιστί και τουρκιστί.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.