ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: Με δάκρυα χαράς και δοξολογικούς ύμνους, ο Ιερός Κλήρος και ο φιλάγιος λαός υπεδέχθησαν την Πέμπτη 25 Ιουλίου το απόγευμα, στην Ιερά Μονή αγίας Παρασκευής Σπαρτιάς μετά από 40 χρόνια απουσίας την Ιερά και Θαυματουργό εικόνα της αγίας.

Το ευχάριστο, ιστορικό αυτό γεγονός της επιστροφής της κλαπείσας Ιεράς εικόνος έκανε γνωστό στο ευλογημένο Ποίμνιο της Φθιώτιδος, με εγκύκλιο σημείωμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, καλώντας τους πιστούς στην υποδοχή, πρόσκληση την οποία και απεδέχθησαν, αφού εκατοντάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας, από κάθε γωνιά της Φθιώτιδος, προσέτρεξαν για να υποδεχθούν την μεγάλη αγία και να την καλωσορίσουν πάλι στο σπίτι της, στην Ιερά Μονή της.

Την αγία Εικόνα υπεδέχθη στην είσοδο της Μονής με κάθε επισημότητα ο Ποιμενάρχης μας, πλαισούμενος από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Παναγίας Αγάθωνος Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Γερμανό Γιαντσίδη, τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Ταξιαρχών Νεραΐδος Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Αγαθόνικο Βεντσάνο, τον Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως μας Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Βαρθολομαίο Κάσση, τον Αρχιερατικό Επίτροπο Πελασγίας π. Δημήτριο Καρτέρη και πλήθος Ιερέων από τη Λαμία και την Ανατολική Φθιώτιδα.

Άμα τη αφίξει της Ιεράς Εικόνος, στην αυλή της Μονής εψάλη ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της Εορτής , εις τον οποίο χοροστάτησε και ωμίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας.

Στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μας εμφανώς συγκνινημένος, καλωσόρισε την αγία και πάλι στη Μονή της και δι’ ολίγον εξιστόρησε στους πιστούς το θλιβερό γεγονός της κλοπής, όπου στις 6 Μαρτίου του έτους 1979 άγνωστοι ιερόσυλοι άρπαξαν την Εικόνα από το Μοναστήρι, σκορπώντας την θλίψη στους κατοίκους τους χωριού και της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι θεωρούσαν την αγία προστάτιδά τους και αποκούμπι τους στις δυσκολίες τους.

Μετά από 35 χρόνια θερμής προσευχής και χάρις στην επιμονή και τις άοκνες προσπάθειες της Καθηγουμένης της Μονής Γερόντισσας Χριστονύμφης, η Ιερά Εικόνα ευρέθη ανάμεσα σε άλλα κλοπιμαία κειμήλια στις 19 Ιανουαρίου του 2014.

Κατόπιν αιτήσεως το Δευτεροβάθμιο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λαρίσης στις 19 Ιανουαρίου του 2019 απεφάσισε την οριστική και αμετάκλητη απόδοση της Ιεράς Εικόνος στη Μονή.

Ο Ποιμενάρχης μας ανέγνωσε στους πιστούς ένα άρθρο του γνωστού Ιστορικού – Φιλολόγου κ. Δημητρίου Νάτσιου, ο οποίος κατάγεται από την περιοχή, το οποίο και δημοσίευσε τότε το 1979 στην τοπική Εφημερίδα «Φάρος της Όθρυος» και έκανε γνωστό τοις πάσι το θλιβερό γεγονός της κλοπής.

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος ανέγνωσε την επίσημη απόφαση του Δευτεροβαθμίου Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λαρίσης περί της αποδόσεως της Ιεράς Εικόνος στο Μοναστήρι και αναφερόμενος στο Ιστορικό αυτό γεγονός, χαρακτηριστικά είπε:

« Η πίστη του λαού αδελφοί μου, έγινε πραγματικότητα. Η αγία δεν μας ξέχασε. Επέστρεψε και πάλι στο θρόνο της, απ’ όπου θα εκπέμπει και πάλι τους θησαυρούς των ιάσεων και των χαρισμάτων. Ένα χωριό που έχει προστάτη άγιο, κατέχει μεγάλο θησαυρό. Ένας τέτοιος θησαυρός είναι και η αγία Παρασκευή.

Σας συγχαίρω για τη συρροή σας απόψε εδώ στο Μοναστήρι. Δείχνετε ότι αγαπάτε τη Μάνα σας, την προστάτιδά σας.

Η φετινή εορτή για τη Μονή είναι Ιστορική. Η αγία Παρασκευή με τον ερχομό της δίνει σε όλους μας ελπίδα και μηνύματα που πρέπει να ακούσουμε.

Οι άγιοι είναι ζωντανοί και είναι παρόντες στη ζωή μας. Πρώτα ο Θεός και ύστερα όλα τ’ άλλα. Πρώτα πρέπει να έχουμε την αγάπη μας στον Κύριο και την αφοσίωσή μας στην Εκκλησία και ύστερα ο Θεός χαρίζει τα δώρα του Ουρανού. Οι πιστοί από τους πρώτους αιώνες τιμούν του Ήρωες της πίστεως τους μάρτυρες. Μια τέτοια Ηρωΐδα είναι και η αγία Οσιοπαρθενομάρτυς Παρασκευή η Αθληφόρος.

Αδελφοί μου, θέλει λεβεντιά και τόλμη για να δηλώσεις ότι είσαι χριστιανός και σήμερα και τότε και σε κάθε εποχή. Να ομολογούμε την πίστη μας στον Χριστό κάθε στιγμή της ζωής μας και προς κάθε κατεύθυνση.

Εύχομαι ολοψύχως η αγία Παρασκευή να σκορπίζει πλουσιοπαρόχως την ευλογία της και να σκεπάζει από κάθε κακό πρώτα τη Μονή της, την Γερόντισσα Χριστονύμφη και την αδελφότητα, την Μητρόπολή μας και όλο τον κόσμο. Να χαρίζει σε όλους την ίαση των οφθαλμών του σώματος και της ψυχής για να βαδίζουμε τον δρόμο της σωτηρίας. Χρόνια Πολλά!».

Ακολούθως εκ μέρους της Ιεράς Αδελφότητος προσεφέρθη εόρτιο κέρασμα σε όλους στο Αρχονταρίκι της Μονής και στην αυλή.
Στις Πανηγυρικές Ακολουθίες μεταξύ των εκατοντάδων πιστών παρέστησαν: Ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Ιωάννης Οικονόμου, ο Δήμαρχος Στυλίδος κ. Χριστόφορος Αχινιώτης, η νεοεκλεγείσα Δήμαρχος Στυλίδος κ. Βιργινία Στεργίου, ο Διοικητής της Μονάδος Καυσίμων Ραχών της Πολεμικής Αεροπορίας Σμυναγός Ιωάννης Φράγκος, συνοδευόμενος από αξιωματικούς και εκπρόσωποι άλλων φορέων.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι για την Ιστορική υποδοχή της Αγίας Εικόνος ο Ποιμενάρχης μας συνέθεσε Απολυτίκιο, το οποίο και εψάλη απ’ όλους.


Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.