Ανταποκρινόμενη σε γραπτή παρέμβαση του Κύπριου Ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη (ΔΗΚΟ, S&D), ο οποίος είχε καταγγείλει την συστηματική καταστροφή εκκλησιών στα κατεχόμενα και συγκεκριμένα, αυτή την φορά, της εκκλησίας της Αγίας Μαρίνας στο κατεχόμενο χωριό Διόριος της επαρχίας Κερύνειας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι η εκκλησία θα συμπεριληφθεί στον κατάλογο των μελλοντικών χώρων προς διατήρηση.

Συγκεκριμένα, στην παρέμβασή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Κύπριος Ευρωβουλευτής υπεδείκνυε, μεταξύ άλλων, την κατεπείγουσα ανάγκη για διάσωση της υπό κατάρρευση εκκλησίας και ζητούσε να ενημερωθεί για τις ενέργειες του παραρτήματος του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που λειτουργεί στο κατεχόμενο μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με την επίβλεψη και συντήρηση των θρησκευτικών μνημείων στα κατεχόμενα καθώς και τις ενέργειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να διασφαλιστεί η προστασία και συντήρηση θρησκευτικών μνημείων όπως επιβάλλει το πλαίσιο διαχείρισης ευρωπαϊκών κονδυλίων. Επιπλέον, ο κ. Μαυρίδης σημείωνε ότι η περίπτωση αυτή είναι άλλο ένα παράδειγμα της γενικότερης κατάστασης εκατοντάδων εκκλησιών ως αποτέλεσμα της συστηματικής πολιτικής της Τουρκίας και του υποτελούς καθεστώτος της για καταστροφή χριστιανικών μνημείων και χώρων λατρείας στο βόρειο κατεχόμενο μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην απάντησή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι «παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση όσον αφορά τα θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία στις περιοχές που βρίσκονται εκτός του αποτελεσματικού ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποδίδει μεγάλη σημασία στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς». Επιπλέον, για την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας στο χωριό Διόριος σημειώνει ότι, «η τεχνική επιτροπή για την πολιτιστική κληρονομιά θα συμπεριλάβει την εκκλησία στον κατάλογο των μελλοντικών χώρων προς διατήρηση» και ότι η Ευρ. Επιτροπή θα παρακολουθεί τις εξελίξεις αυτές.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κύπριος Ευρωβουλευτής θέτει ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το σοβαρό ζήτημα της συστηματικής καταστροφής χριστιανικών μνημείων και εκκλησιών στα κατεχόμενα και την ανάγκη προστασίας και συντήρησής τους με προληπτική δράση του παραρτήματος της Επιτροπής στα κατεχόμενα, όπως άλλωστε προνοείται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, αλλά για πολλοστή φορά η Ευρ. Επιτροπή δεν το σχολιάζει και η Κυπριακή Κυβέρνηση παρακολουθεί αμέτοχη.

ope.gr

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.