Μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα και κεκλεισμένων των θυρών λόγω των προβλεπόμενων μέτρων της Πολιτείας για την προστασία των πολιτών από την πανδημία του νέου κορωνοϊού Covid-19, ετελέσθησαν όλες οι Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Όλες οι Ιερές Ακολουθίες αναμεταδόθηκαν ζωντανά τόσο ραδιοφωνικά από την συχνότητα του Ραδιοφωνικού Σταθμού της καθ΄ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως «Ορθόδοξη Παρουσία 106,8» αλλά και μέσα από το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Youtube, Facebook, Instagram κ.α), με live streaming συνδέσεις, καθώς επίσης η Ακολουθία του Επιταφίου μεταδόθηκε και από τον τηλεοπτικό σταθμό Euro Channel.

Το πρωί του Σαββάτου της εορτής της Εγέρσεως του Αγίου και Δικαίου Φίλου του Χριστού Λαζάρου, πρώτου Επισκόπου Κιτίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, Ιερούργησε και ομίλησε καταλλήλως εις την Ιερά Μονή Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ότι «ο άνθρωπος που πιστεύει στον Θεό δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και δεν φοβάται τον θάνατο γιατί συνδέεται αληθινά με τον Ιησού Χριστό, γενόμενος ένα σώμα μαζί Του μέσα από την ζωή της Εκκλησίας μας. Οι πειρασμοί της αποστασίας από το Θείο Θέλημα και την οδό του Κυρίου, είναι η μεγάλη και επικίνδυνη λαίλαπα που μαστίζει τον κόσμο σήμερα. Οι άνθρωποι σήμερα δεν προσέρχονται για να γνωρίσουν τον Θεό και δεν ασχολούνται με το γεγονός της σωτηρίας τους, παρά μόνο τους απασχολεί οτιδήποτε άλλο εκτός από τον Ιησού. Φέτος καλούμεθα να μείνουμε στα σπίτια μας και να παρακολουθήσουμε από απόσταση όλα τα άγια και ιερά γεγονότα των ημερών αυτών. Οι στιγμές που βιώνουμε σήμερα, μας επιστρέφουν στα γεγονότα εκείνων των ημερών και θυμόμαστε ότι και τότε οι μαθητές Του είχανε κλειστεί «δια τον φόβο των Ιουδαίων. Σήμερα αναγκαζόμαστε να μείνουμε μέσα στο σπίτι μας, γιατί τα γεγονότα αυτά που μαστίζουν την υφήλιο έχουν σχέση με την ζωή, όχι με την δική μας προσωπικά, αλλά με την ζωή και την υγεία των συνανθρώπων μας, και από αγάπη και μόνο θα πρέπει να σκεφτούμε αυτή την σημαντική παράμετρο. Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα πνευματικής χαράς και αγαλλιάσεως. Όλη αυτή η παγκόσμιος αναστάτωση, είναι παράλληλα και μία μεγάλη αφορμή που δίνει ο Θεός σε όλους μας, για να αναλογιστούμε και για το παρών αλλά και το μέλλον μας».

Το εσπέρας της ιδίας ημέρας ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Εσπερινό της Βαϊοφόρου, εις τον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λαγκαδά και την επομένη το πρωί Κυριακή των Βαΐων, 12 Απριλίου 2020, χοροστάτησε στον Όρθρον και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας εις τον λαμπροστόλιστο με «Βάϊα Φοινίκων» (παρά την απουσία των Πιστών), ενοριακό Ιερό Ναό των Αγίων Αθανασίου του Μεγάλου και Αγίου Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως της κωμοπόλεως του Καβαλλαρίου, όπου και ανεγνώσθη υπό του Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Διονυσίου Νικολαΐδη, το υπ΄ αριθμ. 3019/10.4.2020 Εγκύκλιον Σημείωμα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος με θέμα: «Συνοδικός Παραμυθητικός Λόγος για την Μεγάλη Εβδομάδα και το Άγιον Πάσχα».

Προ της Απολύσεως, πραγματοποιήθηκε η λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνας της Βαϊοφόρου καθώς εψάλησαν οι περί του Ζωοδόχου Του Κυρίου Τάφου προβλεπόμενοι ύμνοι, όπως ορίζει το Ιεροσολυμίτικο Τυπικό, ενώ παράλληλα ευλογήθηκαν σύμφωνα με το έθος και την τάξη της Αγίας μας Εκκλησίας τα Βάϊα.

Το εσπέρας της ιδίας ημέρας, ο Σεβασμιώτατος μετέβη εις την Ιερά Μονή Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου, όπου και χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Νυμφίου, ομιλώντας στο τέλος περί των συμβολισμών των γεγονότων της ημέρας, κάνοντας εκτενή αναφορά στο πρόσωπο του Ιωσήφ του Πάγκαλου και της ξυρανθείσης άκαρπης συκιάς.

Την Μεγάλη Δευτέρα το εσπέρας χοροστάτησε στην Ακολουθία του Νυμφίου εις τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Σοχού, ενώ στην τελευταία Ακολουθία, ο Σεβασμιώτατος μετέβη εις τον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λαγκαδά, ομιλώντας στο τέλος περί του Μυστηρίου της Μετανοίας και του δοξαστικού Τροπαρίου της μοναχής Κασσιανής, το οποίο έψαλε μελίρρυτα, ο Άρχων Υμνωδός της Αγίας και Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Γεώργιος Φερεντίνος.

Το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης και κατόπιν του υπ΄αριθμ. 3018 Εγκυκλίου Σημειώματος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης χοροστάτησε στην Ακολουθία του Ιερού Ευχελαίου εις τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά, ενώ το εσπέρας της ιδίας χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Νιπτήρος (Όρθρος Μεγάλης Πέμπτης), εις τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Μελισσοχωρίου.

Την Μεγάλη Πέμπτη προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας εις τον Ιερό Ναό των Θεοφανείων, του Τιμίου Προδρόμου και της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολουτρίας, ομιλώντας καταλλήλως και αναφερόμενος εκτενώς στο περί της παραδόσεως στην Εκκλησία, του Μεγίστου Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας, καθώς επίσης και στις προϋποθέσεις που πρέπει να υπάρχουν της συμβατότητος με τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, ο Οποίος για να μας θεραπεύσει έρχεται και μας δίδει το ίδιο Του το Σώμα και το Αίμα, ώστε να μπορούμε να ενωθούμε και να γίνουμε ένα μαζί Του.

Το εσπέρας της ιδίας ημέρας τελέσθηκε με κάθε ιεροπρέπεια και μέσα σε κλίμα βαθιάς κατανύξεως και συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρας, λόγω της απουσίας πιστών, η Ακολουθία των Αγίων και Άχραντων Παθών του Κυρίου, εις τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής, εις την οποία αναγνώσθησαν τα Δώδεκα Ευαγγέλια.

Τα δραματικά γεγονότα των Παθών του Κυρίου, η προσκύνησις στο τέλος της Ακολουθίας του Θείου Εσταυρωμένου, που εισόδευσε αίροντας Τον στου ώμους ο Σεβασμιώτατος, εκφωνώντας το συγκλονιστικό αντίφωνο «Σήμερον κρεμᾶται ἐπί ξύλου…», εναποθέτοντας ενώπιον Αυτού τον Σεβασμό και την Αγάπη τους, σφραγίζουν ανεξίτηλα τις καρδιές των πιστών που παρακολουθούσαν ραδιοφωνικά και διαδικτυακά τα δρώμενα μέσα στον Ναό.

Στην σύντομη προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος σημείωσε χαρακτηριστικά «σήμερα καλούμεθα όλοι μας να ακούσουμε, έστω και από τα σπίτια μας, το άφωνο κήρυγμα και την άφωνη διδασκαλία του Κυρίου μας, ο Οποίος επάνω στον Σταυρό, με ανοιγμένα τα χέρια Του ενώνει τα διεστώτα και μας διδάσκει την συγνώμη». Τότε Αυτός μακριά από τους δικούς Του, τώρα εμείς μακριά από Αυτόν, θυσιαζόμενοι εαυτούς διά αλλήλους».

Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής εις τον Ι.Μ. Ναό του Λαγκαδά εψάλησαν οι Μεγάλες και Βασιλικές Ώρες και εν συνεχεία τελέσθηκε ο Εσπερινός της Αποκαθηλώσεως. Το Απόγευμα της πιο πένθιμης ημέρας του έτους, τελέσθηκε εντός του άδειου από Πιστούς Μητροπολιτικό Ναό, η Ακολουθία και η Περιφορά του Επιταφίου, όπου τα μυροβόλα αρώματα του θυμιάματος και των άνθεων του ομορφοστόλιστου Επιταφίου λάβωναν τις εικονογραφημένες μορφές των Αγίων στους τοίχου της άδειας Εκκλησίας, μιας που ο Πιστός λαός εφέτος απουσιάζει και δεν μπορεί να συλλυπηθεί, να συνεορτάσει και να συμπανηγυρίσει μαζί Τους.

Το «…σφραγίσαντες του λίθου μετά της κουστωδίας…» εφέτος ακούστηκε πιο παγερό και πιο απόμακρο από κάθε άλλη φορά, ίσως επειδή ο λαός απομονωμένος ποτέ όμως αποξενωμένος βιώνει την μοναξιά του Τάφου, ελπίζοντας και προσδοκώντας την Ανάσταση.
Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, 18 Απριλίου ε.έ., ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε εις την Ιερά Μόνη Αναστάσεως του Κυρίου-Εμμαούς, όπου και έψαλλε τον Αναστάσιμο παιάνα «Ανάστα ο Θεός», που αποτελεί και το εγερτήριο μήνυμα της νίκης της ζωής κατά του θανάτου, σκορπώντας δάφνες στο άδειο από Πιστούς Καθολικό της Μονής.

H Εορτή των Εορτών και η Πανήγυρη των Πανηγύρεων, η Ανάσταση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, εορτάσθηκε μετά πάσης λαμπρότητος και μεγαλοπρέπειας (κεκελσιμένων των θυρών) εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.
Η Ακολουθία της Αναστάσιμής Πανυχίδος με το πανηγυρικό «Δεύτε λάβατε φως…», το οποίο μεταλαμπάδευσε ο Σεβασμιώτατος στον Δήμαρχο Λαγκαδά κ. Ιωάννη Ταχματζίδη, ως τον μοναδικό εκπρόσωπο όλου του Δήμου, σήμαινε το τέλος του πένθους και την αρχή της ελπίδας, της χαράς και της βεβαιότητας που μας χαρίζει ο Αναστημένος Χριστός.

Εν συνεχεία τελέσθηκε η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία, κατά την διάρκεια της οποίας ανεγνώσθη υπό του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της καθ΄ ημάς Μητροπόλεως, Πανοσιολ. Πρωτ. του Οικουμενικού Θρόνου π. Αναστασίου Παρούτογλου, η Ποιμαντορική Εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου, επί τῇ εορτή του Αγίου Πάσχα.

Την Κυριακή του Πάσχα, μέσα σε κλίμα Αναστάσιμης Χαράς και κεκλεισμένων των θυρών, τελέσθηκε ο Εσπερινός της Αγάπης, εις τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά.
Κατά την διάρκεια της λαμπράς ταύτης Ακολουθίας, ανεγνώσθη το κατά Ιωάννην Ιερόν Ευαγγέλιον του Εσπερινού, σε 8 γλώσσες, την Ελληνική, την Λατινική, την Γαλλική, την Ρουμάνικη, την Σέρβικη, την Ρώσικη, την Ομηρική (ηρωικό εξάμετρο) και την Εβραϊκή.
Προ της Απολύσεως της Ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, απεύθυνε προς τους ακροατές που παρακολουθούσαν σε ζωντανή σύνδεση τον Εσπερινό, τον Αναστάσιμον χαιρετισμόν και τις Πασχάλιες Εόρτιες ευχές του, καθώς επίσης και μήνυμα αισιοδοξίας, τονίζοντας ότι «με την βοήθεια του Ανεσπέρου Φωτός, το οποίο πηγάζει εκ του Ζωοδόχου Παναγίου Τάφου του Κυρίου μας, όλα τα προβλήματα θα ξεπεραστούν, θα επανέλθουμε στην κανονικότητα και θα είμαστε και πάλι όλοι μαζί. Δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει την παρουσία του Κυρίου. Το μόνο εμπόδιο είναι η δική μας θέληση και βούληση. Χριστός Ανέστη».

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.