Η Αγία Αικατερίνη η Μεγαλομάρτυς η Πάνσοφος και Πανεύφημος Νύμφη Του Χριστού - 25 Νοεμβρίου. Η Αγία Αικατερίνα τιμάται στις Σλαβικές και Ρωσικές Ορθόδοξες Εκκλησίες στις 24 Νοεμβρίου. Εορτολόγιο 25 Νοεμβρίου: Η Απόδοση της Εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου. Η Αγία Αικατερίνη η Μεγαλομάρτυς. Ο Άγιος Μερκούριος ο Μεγαλομάρτυρας. Ο Όσιος Πέτρος ο Ησυχαστής.

25 Νοεμβρίου εορτάζουμε την μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης της Πανσόφου και Πανευφήμου Νύμφης Του Χριστού , των Αγίων 150 Ρητόρων, του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Μερκουρίου, της Αγίας Βασιλίσσης της συζύγου βασιλέως Μαξεντίου και του Οσίου Πέτρου του Ησυχαστού.

Διαβάστε το Εορτολόγιο ποιοι γιορτάζουν σήμερα και κάθε μέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Για ποιον χτυπά η καμπάνα σήμερα, αδελφοί μου;

Για την μεγαλομάρτυρα, την ένδοξη νύμφη του Χριστού, την πάνσοφη Αικατερίνα. Για να έλθωμε, στην εκκλησία, να την τιμήσωμε, να την υμνήσωμε, να ζητήσωμε τις μεσητείες της, να λειτουργηθούμε και να αγιασθούμε.

Αικατερίνα, και σοφή και παρθένος εκ δε ξίφους και μάρτυς ω καλά τρία!

Τρία βασικά γνωρίσματα είχε η Αγία Αικατερίνη, αδελφοί:

Σοφία.
Παρθενία.
Μαρτύριο.
Πρώτο γνώρισμα της Αγίας Αικατερίνης: Σοφία
Ήταν όχι απλώς επιστήμων, αλλά πανεπιστήμιο έμψυχο η Αγία Αικατερίνα. Είχε σπουδάσει φιλοσοφία, ιατρική, αστρονομία, μαθηματικά. Γνώριζε όλους τους αρχαίους Έλληνες και Λατίνους συγγραφείς και φιλοσόφους. Γνώριζε πολλές γλώσσες. Παράλληλα, όμως, με την κοσμική μόρφωση, είχε και την κατά Θεόν γνώση. Δεν έμοιαζε σαν τους επηρμένους εκείνους εγκεφάλους, ίδια παραφουσκωμένα ασκιά, με την υπερηφάνεια των στείρων τεχνολογικών ή δήθεν επιστημονικών γνώσεων. Δεν έμοιαζε με τους σοφούς και φιλόσοφους του νυν αιώνος του απατεώνος, οι οποίοι βλέπουν τον άνθρωπο μόνο σαν βιολογικό ον, μόνο σαν ύλη.

Με τη σοφία του Θεού, με τη σοφία του Σταυρού, η οποία μπορεί να είναι σκάνδαλο και μωρία στους απίστους, η αγία κατετρόπωσε εκατόν πενήντα ρήτορες και φιλοσόφους ειδωλολάτρες. «Τις Θεός μέγας ως ο Θεός ημών. Συ ει ο Θεός ο ποιών θαυμάσια μόνος». Και όχι μόνο τους κατατρόπωσε, μετά από ένα συνταρακτικό διάλογο και μια μεγαλειώδη ομολογία πίστεως, να γίνουν χριστιανοί. Και όχι μόνο να γίνουν χριστιανοί, αλλά και να μαρτυρήσουν για το Χριστό, την Οδό, την Αλήθεια, τη Ζωή και το Φως του κόσμου.

Δεύτερο γνώρισμα της Αγίας Αικατερίνης: Παρθενία
Η Αγία Αικατερίνη έλαμπε και ακτινοβολούσε όχι μόνο από φυσικό κάλλος – ήταν μεγαλόσωμη και ωραιοτάτη γυναίκα – αλλά κυρίως από το πνευματικό κάλλος της παρθενίας. Δεν έδινε το βάρος στη γυναικεία εξωτερική ομορφιά και επίδειξη, αλλά στον καλλωπισμό του εσωτερικού ανθρώπου.

Ποια κορίτσια σήμερα, στην αμαρτωλή και μοιχαλίδα εποχή μας, ποιες γυναίκες τιμούν την παρθενία; Κι όμως, στην παρθενία υπάρχει η αληθινή δόξα και η ευωδία του Αγίου Πνεύματος. Αυτό το χρυσό στολίδι, αυτό το κόσμημα είχε η Αγία Αικατερίνα η πανεύφημος νύμφη του Χριστού και αρνήθηκε την πρόταση γάμου με τον ακόλαστο και εμπαθή ειδωλολάτρη Μαξιμίνο, ηγεμόνα της Αλεξάνδρειας.

Τρίτο γνώρισμα της Αγίας Αικατερίνης: Μαρτύριο
Έχετε δει, αγαπητοί μου, τη βυζαντινή εικόνα της Αγίας Αικατερίνης;

Η Αγία Αικατερίνη παρίσταται καθιστή και δίπλα της υπάρχουν πολλά βιβλία και διαβήτες και άλλα μαθηματικά όργανα που συμβολίζουν την κοσμική φιλομάθεια και μόρφωση της. Επίσης, εικονίζεται ο τροχός, το βασανιστικό όργανο πάνω στο οποίο ξέσχισαν το σώμα της οι τύραννοι. Και πάνω στον τροχό κρατάει στο αριστερό της χέρι τον Εσταυρωμένο, σαν να του λέγει:

Χριστέ μου, για την δική σου αγάπη εμαρτύρησα. Σε, Νυμφίε μου, ποθώ και σε ζητούσα άθλω και συσταυρούμαι και συνθάπτωμαι τω βαπτισμώ Σου…

Ηρωική μορφή. Μεγάλη ψυχή.

Ούτε νιάτα λογάριασε, ούτε ομορφιές, ούτε πλούτη, ούτε δόξες, ούτε επιστήμες, ούτε την ίδια της τη ζωή προκειμένου να κερδίσει και να μην απωλέσει τον Χριστόν. «Ηγούμαι τα πάντα σκύβαλα είναι ινα Χριστόν κερδίσω» είπε με το οδυνηρό αλλά ένδοξο μαρτύριο.

Ιερό λείψανο Αγίας Αικατερίνης
Το άγιο λείψανο της Αγίας Αικατερίνας μετά τη σφαγή της το πήραν αγγέλοι για να το προφυλάξουν και το πήραν στη διπλανή κορυφή του Σινά όπου το βρήκαν, μετά από πολλά χρόνια, άγιοι ασκηταί. Μέχρι σήμερα διατηρείται στην ομώνυμη Ιερά Μονή του Σινά.

Εύχομαι να σας αξιώσει κάποτε ο Θεός να πάτε να το προσκυνήσετε και να πάρετε χάρη και ευλογία από την πάνσοφο Αικατερίνα, «την πολιούχον Σινά, την βοήθειαν ημών και αντίληψιν».

Την μνήμη της Αγίας Αικατερίνης τιμούμε στις 25 Νοεμβρίου εκάστου έτους.

Ας έχουμε τις πρεσβείες της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης, Αμήν.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.