Η Τελετή πραγματοποιήθηκε με την ευθύνη της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Ακαδημίας Εκκλησιαστικών Τεχνών, στο πλαίσιο των Συνοδικών και Περιφερειακών Εκδηλώσεων επί τη συμπληρώσει 200 χρόνων από το ’21.

Την Εκδήλωση χαιρέτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε και τα εξής:

«…Το Μετάλλιο αυτό, το οποίο με απαράμιλλη μαεστρία φιλοτέχνησε για την Εκκλησία μας ο Χρυσοχοικός Οίκος “Μιχαλάς”, θα απονέμεται σε πρόσωπα και φορείς, ως συμβολικό αντίδωρο για την προσφορά τους στο Έθνος. Σε εκείνους, δηλαδή, που εκπροσωπούν επάξια ανάμεσά μας τη συνέχεια της ανιδιοτέλειας και της αξιοσύνης που εμφύσησε ο Τριαδικός Θεός στους Κτήτορες και Πατέρες του Νεοελληνικού Κράτους. Το επετειακό αυτό έτος αφιερώθηκε από την Εκκλησία μας στους Αγίους Νεομάρτυρες. Αφιερώθηκε στις καθαγιασμένες αυτές μορφές που έπεσαν για τον Σταυρό και για τα χώματά μας, για τη γαλανόλευκη και την Παναγιά μας, για του Χριστού την πίστη την Αγία και της Πατρίδος την ελευθερία… Με τη χάρη του Κυρίου μας, Ιησού Χριστού, θα τιμούμε κατ’ αυτόν τον συμβολικό αλλά και εγκωμιαστικό τρόπο την Ορθόδοξη, Χριστιανική κληρονομιά των Αγίων Νεομαρτύρων και Εθνομαρτύρων, στο πρόσωπο εκείνων που κρατούν ψηλά τη σημαία της πατρίδας μας σε καιρούς επικίνδυνους. Σφυρηλατούμε, με το υπέροχο αυτό έργο τέχνης, το μετάλλευμα της ευλάβειας, για εκείνους που ομολόγησαν Χριστό, και το μετάλλευμα της τιμής, για όσους εξακολουθούν και σήμερα να δοξάζουν τον Ελληνισμό και να τον πρεσβεύουν με λαμπρότητα στην οικουμένη.»

Στη συνέχεια, ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Θωμάς Συνοδινός, Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Ακαδημίας Εκκλησιαστικών Τεχνών παρουσίασε το Μετάλλιο αναφερθείς διεξοδικώς στις εικονιζόμενες σε αυτό μορφές. Συγκεκριμένα, στο έμβλημα αποτυπώνονται η Υπαραγία Θεοτόκος και οι Άγιοι Νεομάρτυρες Γρηγόριος ο Ε΄, Κοσμάς ο Αιτωλός, Φιλοθέη η Αθηναία, Μιχαήλ Πακνανάς, Γεώργιος Νεαπολίτης, Κυπριανός Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Κωνσταντίνος ο Υδραίος, Δημήτριος ο εκ Σαμαρίνης, Ακυλίνα η Ζαγκλιβερινή, Αγγελής ο Αργείος, Αθανάσιος Κουλακιώτης, Τριαντάφυλλος ο εκ Ζαγοράς, Συμεών ο Τραπεζούντιος, Σεραφείμ Φαναρίου, Χρυσή εκ Μογλενών, Μαρία Καρατάσαινα, Ραφαήλ εξ Ιθάκης και εν Λέσβω, Κύριλλος ο Στ΄, Δημήτριος Πελοποννήσιος Πολιούχος Τριπόλεως, Νικήτας Σερρών, Ιωάννης ο Μονεμβασιώτης, Ελένη εκ Σινώπης Πόντου, Κυράννα εκ της Όσσης, Ιωάννης εκ Καστορίας και Ιωάννης εκ Θάσου.

Μεταξύ των Νεομαρτύρων που εξεικονίζονται στο Μετάλλιο, η Εκκλησία επέλεξε τιμητικώς να συμπεριλαμβάνεται και η Αγία ένδοξη Νεομεγαλοπαρθενομάρτυς Ακυλίνα, η Προστάτις και το καύχημα της Ιεράς μας Μητροπόλεως, που είναι βλάστημα του Ζαγκλιβερίου και μαρτύρησε σε αυτό 19 ετών το 1764. Να υπενθυμίσουμε ότι ήταν τόσο φρικτά τα βασανιστήρια που υπέστη, ώστε αποτυπώνονται επάνω στα Ιερά Της Λείψανα και ιδίως στην Τιμία Κάρα και στα Τίμια χέρια Της ροδόχρωα στίγματα, ως απομεινάρια του οξέως που οι βασανιστές Της Αγαρηνοί, αφού πρώτα άγρια την ξυλοκόπησαν, έριξαν επάνω στις πληγές Της!

Τα Ιερά Της μυροφόρα Λείψανα ανευρέθησαν με θαυμαστό τρόπο έξωθεν του Ιερού Ναού Ταξιαρχών Όσσης Λαγκαδά, από τον αείμνηστο Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κυρό Ιωάννη, τα δώρισε στην Ιερά Μητρόπολη και σήμερα θησαυρίζονται ως τιμιώτερα λίθων πολυτελών στον ομώνυμο Ιερό Της Ναό στο Ζαγκλιβέρι, μετακομισθέντα λαμπρότατα στις 26 Σεπτεμβρίου του 2013.

«Για το άκρως τιμητικό για τη Μητρόπολή γεγονός αυτό εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη στον Μακαριώτατο Πρόεδρο της Ιεράς Συνόδου κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟ, στον Πρόεδρο της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. ΙΓΝΑΤΙΟ, στον πολυσέβαστο μας Πρόεδρο της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Ακαδημίας Εκκλησιαστικών Τεχνών Πρωτ. π. Θωμά Συνοδινό, ως και στον πολυφίλητό μας Γραμματέα αυτής, ως και της Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος Παν. Αρχιμ. π. Βαρθομολαίο Αντωνίου – Τριανταφυλίδη. Δικαιούμεθα, λοιπόν, να πούμε κατά το έτος αυτό όλοι όσοι απαρτίζουμε την Ιερά Μητρόπολη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου: «Ζαγκλιβέριον και άπασα Μητρόπολις Ιερισσού χαίρει εν τη αθλήσει Σου Ακυλίνα, του Χριστού καλλιπάρθενε…!».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.