Συνήλθε την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022 η Ιερά Σύνοδος της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας στο Κίεβο, υπό την προεδρία του Μητροπολίτη Επιφανίου.

Αρχικά η Ιερά Σύνοδος, αποφάσισε την αναβολή της Συνόδου των Ιεραρχών για τις 24 Μαϊου 2022, λόγω της σημαντικής επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης στην Ουκρανίας και γενικότερα στο Κίεβο.

Στη συνέχεια η Ιερά Σύνοδος, εξέτασε τις ενέργειες του “Πατριάρχη” Φιλαρέτου, όπου του επιβλήθηκε απαγόρευση κάθε ιεροπραξίας.

Επίσης, η Ιερά Σύνοδος ανέφερε ότι σέβεται τον επίτιμο “Πατριάρχη” Φιλάρετο και λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία και την κατάσταση της υγείας του, δεν λαμβάνει αυστηρότερα μέτρα όσον αφορά τις ενέργειες του.

Ακόμη η Ιερά Σύνοδος της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας, υπογραμμίζει ότι όσοι Ιεράρχες χειροτονήθηκαν κατά παράβαση από τον Φιλάρετο (χωρίς εκλογή από την Ιερά Σύνοδο) αποσκοπούν στην πρόκληση διχασμών στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, ενώ υπόκεινται σε εκκλησιαστικό δικαστήριο και στέρηση της ιεροσύνης.

Σε άλλο σημείο η Ιερά Σύνοδος ασχολήθηκε με τους δύο Έλληνες ΓΟΧ Μητροπολίτες που προσήλθαν στο λεγόμενο “Πατριαρχείο Κιέβου” ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί στην κοινωνία της Ουκρανίας.

Ταυτόχρονα η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, ζητά από την Εκκλησία της Ελλάδος να αφορίσει τους Μητροπολίτες Χερσώνος Αυξέντιο (Μαρίνη) και Μαριουπόλεως Χρυσόστομο (Καλλή).

Αλγιεινή εντύπωση πάντως προκαλούν οι αποφάσεις της ΑΕΟ, αφού ο επίτιμος “Πατριάρχης” Φιλάρετος ηγείται του λεγόμενου “Πατριαρχείου Κιέβου” και ουδεμία σχέση έχει με την εν λόγω Ιερά Σύνοδο.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.