Υπόμνημα/Αίτημα που καλεί τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Σκόττ Μόρισον να στείλει ηχηρό μήνυμα προς την τουρκική κυβέρνηση, απαιτώντας την ανάκληση της απόφασης μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, υπάρχει αυτές τις μέρες στο διαδίκτυο από την ιστοσελίδα change.org.

Σκοπός του υπομνήματος είναι η γνωστοποίηση της ιστορίας του ορθόδοξου ναού της Του Θεού Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη και η έκδοση επίσημης δήλωσης από πλευράς της Αυστραλιανής κυβέρνησης, που να αιτείται τη μη μετατροπή του Μουσείου.

Στο υπόμνημα αναφέρεται πως αυτή η απόφαση:

1. Παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και την καταγραφή του Μνημείου ως Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO

2. Αποτελεί απόδειξη της προκλητικής και εμπρηστικής νεο=οθωμανικής πολιτικής του Ερντογάν

3. Έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση του Κεμάλ από το 1934 για το καθεστώς του μνημείου

4. Θέτει την Αγία Σοφία σε κατασκευαστικό κίνδυνο, αλλά και διατήρησης του ιστορικού χώρου.

Το υπόμνημα καταλήγει ως εξής:

Η Αγία Σοφία είναι πολιτιστικής, ιστορικής και θρησκευτικής σημασίας για εκατομμύρια Χριστιανών παγκοσμίως. Δεκάδες χιλιάδες Αυστραλοί την επισκέπτονται κάθε χρόνο και αριθμώντας 500.000 Ορθοδόξους Χριστιανούς μόνο στην Αυστραλία, ζητάμε από τον πρωθυπουργό να κάνει γνωστή την δυσαρέσκεια του κράτους μας για την τουρκική απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας.

Αυστραλοί κάθε επιπέδου, πίστης και δόγματος ενώνονται εκφράζοντας την πεποίθησή τους ότι ο Ερντογάν δεν μπορεί να κάνει μια τέτοια αλλαγή χωρίς την έγκριση της UNESCO και ότι αυτή η απόφαση όχι μόνο παραβιάζει το δίκαιο, αλλά και διατρανώνει την ισλαμιστική εξτρεμιστική κατεύθυνση στην οποία οδηγείται η Τουρκία. Οι Αυστραλοί καλούν τον Σκοτ Μόρισον να εκδώσει μια επίσημη δήλωση άμεσα.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-1)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.