ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΟΜΟΦΥΛΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ – Οι Ιερές Μητροπόλεις της Πελοποννήσου, μέσω των Ιεραρχών της όλο το προηγούμενο διάστημα μέχρι σήμερα, διατρανώνουν την αντίθεση τους στο νομοσχέδιο γάμου και τεκνοθεσίας παιδιών, από τα ομόφυλα ζευγάρια

Στην Ελλάδα υπάρχουν συνολικά 96 Μητροπολίτες. Οι 82 της Ιεράς Συνόδου, οι εννέα της Εκκλησίας της Κρήτης και οι πέντε των Δωδεκανήσων, που υπάγονται στη Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ανάμεσα τους υπάρχουν και οι επικεφαλείς των Ιερών Μητροπόλεων της Πελοποννήσου, οι επονομαζόμενες Μητροπόλεις της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ελλάδος (Παλαιάς Ελλάδας).

Σε ότι αφορά την κλιμάκωση διαφωνίας στο επίμαχο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, Ιεράρχες της Πελοποννήσου τάχθηκαν κατά του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και της τεκνοθεσίας, έστω και αν αυτό έγινε σε διαφορετική κλίμακα έντασης, στην επιχειρηματολογία.

Στην γραμμή κλιμάκωσης αλλά με απόλυτη σύμπλευση στο πνεύμα και στον τόνο οι Πνευματικοί Ποιμενάρχες της Πελοποννήσου, Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες Σπάρτης, Πατρών, Μεσσηνίας και Μάνης, είτε μέσω των θρησκευτικών κηρυγμάτων τους είτε μέσω της παρουσίας τους σε διάφορα τηλεοπτικά μέσα των Αθηνών και της Πελοποννήσου, έχουν διασαφηνίσει την θέση και την στάση των Μητροπόλεων τους και συνολικά της Ιεράς Συνόδου ως εκκλησιαστικό σώμα.

Το Notospress έχει υπογραμμίζει τις πιο πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις των συγκεκριμένων Ιεραρχών και τις παραθέτει, λίγες ώρες πριν την ψήφιση του εν λόγω επίμαχου νομοσχεδίου στη Βουλή:

O Μητροπολίτης Σπάρτης κ. Ευστάθιος το προηγούμενο διάστημα σε δημόσιο κήρυγμα του είπε τα εξής:

«Η Πολιτεία πρόκειται να φέρει στη Βουλή των Ελλήνων προς ψήφιση ένα Νομοσχέδιο που είναι τελείως αντίθετο με τη διδασκαλία της Εκκλησίας μας, προσβάλλει την εθνική και την ανθρώπινη αξιοπρέπειά μας και αποτελεί βόμβα μεγατόνων για την ελληνορθόδοξη οικογένεια. Επ΄ουδενί μπορούμε να συμφωνήσουμε ως ποιμαίνουσα Εκκλησία, αφού είναι αντίθετο με την ελληνορθόδοξη παράδοσή μας και προπάντων με τη διδασκαλία της Αγίας Γραφής, που είναι ο Καταστατικός μας Χάρτης. Κάθε Νομοσχέδιο που δε συμφωνεί με το Σύνταγμά μας, οι βουλευτές μας το χαρακτηρίζουν αντισυνταγματικό, το προσβάλλουν και το ακυρώνουν. Και εμείς θα πρέπει έτσι να χαρακτηρίσουμε το εν λόγω φρικτό Νομοσχέδιο, που καθιερώνει γάμο μεταξύ ομοφύλων, και να φωνάξουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας ότι το Νομοσχέδιο αυτό είναι αντιευαγγελικό και γι΄αυτό «πειθαρχείν δεί Θεώ μάλλον ή ανθρώποις».

Ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος στο δημόσιο κήρυγμα του, κατα το οποίο κάλεσε τους πιστούς σε συλλαλητήριο κατά του νομοσχεδίου και το οποίο πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Είναι αδιανόητο να σιωπήσουμε μπροστά στην επιχειρούμενη νομιμοποίηση της διαστροφής και της αμαρτίας. Είναι αδιανόητο να δεχθούμε ότι στη χώρα μας από το ελληνικό κοινοβούλιο Δυο φύλα έπλασε ο Θεός και μόνο μέσα από το μυστήριο του γάμου μπορεί να δημιουργηθεί η οικογένεια. Είναι δικαίωμα του παιδιού να λέει μάνα, να λέει πατέρα. Λέμε όχι στη διάλυση της ελληνικής οικογένειας. Έχουμε να κάνουμε με ένα αντισυνταγματικό νομοσχέδιο, για το οποίο δεν λειτουργούμε ως αντιπολίτευση, αλλά αποτελεί καταδίκη για τα παιδιά, τα οποία «σκοτώνει» ψυχικά και πνευματικά. Αν δεν αγωνιστούμε θα βαδίζουμε από το κακό στο χειρότερο. Δυστυχώς το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί καθώς νομοθετούν ερήμην του Θεού και του λαού».

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος στην τελευταία του συνέντευξη σε μεγάλο τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας, ερωτηθείς πάνω στο συγκεκριμένο θέμα δήλωσε:

«Όταν η οικογένεια είναι δεδομένο ότι είναι μάνα και πατέρας, ποιο πρότυπο γονεικό θα έχει το παιδί που θα μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον ομόφυλο; Όχι μόνο στον καθορισμό και τη λειτουργικότητα του βιολογικού φύλου του, αλλά και ως προς τη συμπεριφορά του. Δεν είναι μια φυσιολογική εξέλιξη και ανάπτυξη αυτού του παιδιού. Τινάζεται στον αέρα ο πυρήνας της ελληνικής οικογένειας. Όταν θα δούμε τα αποτελέσματα μιας τέτοιας νομοθετικής ρύθμισης, τότε θα καταβάλουμε ποιο είναι το λάθος.

Ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει ο,τι θέλει. Δεν σημαίνει αυτό ότι αποτελεί τον κανόνα και τη διδασκαλία της Εκκλησίας. Ούτε επειδή μπορεί να κάνει ο,τι θέλει, μπορεί να υπαγορεύει στην Εκκλησία τι θα λέει και τι θα διδάσκει. Η Εκκλησία έχει ορισμένες αρχές που αντλεί από την παράδοσή της και την Αγία Γραφή». Όταν ρωτήθηκε αν θα είναι δεκτός από την εκκλησία κάποιος που έχει παντρευτεί άτομο του ίδιου φύλου, απάντησε αρνητικά. «Επειδή είσαι χριστιανός, τι σημαίνει; Επειδή εγώ λέω ότι είμαι Έλληνας, μπορώ να προδώσω την πατρίδα μου; Και βέβαια είναι προδοσία», συμπλήρωσε.

Ο Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος τόσο στα κηρύγματα του όσο και στην τακτική του εκκλησιαστική αρθρογραφία, έχει στηλιτεύσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Σε πρόσφατο άρθρο του σε γνωστό εκκλησιαστικό site αναφερόμενος στο θέμα γράφει τα εξής:

«Ο,τι γάμος δεν είναι απλώς μία δικαιοπραξία ή ένα σύμφωνο συμβίωσης αλλά είναι η ένωση άνδρα και γυναίκας, ένα ιερό Μυστήριο που ευλογεί ο Θεός, ως λέγει πάλιν η Αγ. Γραφή: «Και ευλόγησεν αυτούς (άνδρα και γυναίκα) ο Θεός, λέγων αυξάνεσθε και πληθύνεσθε» (Γεν. 1,28) και το μυστήριον τούτο μέγα εστιν, εγώ δε λέγω εις Χριστόν και εις την Εκκλησίαν» (Εφεσ. 5,28). Και ακόμη καταφάσκουμε την ιερότητα της μητρότητας και την δωρεά του Θεού που είναι τα παιδιά, τα οποία θέλουν πατέρα και μητέρα για να μεγαλώσουν και να διαπαιδαγωγηθούν σωστά.

Εκπληρούντες ιερόν καθήκον, επιβαλλόμενο εκ της θέσεώς μας, αποβλέπουμε ν’ αφυπνίσουμε και να καταστήσουμε υπευθύνους απέναντι της συνειδήσεώς τους τους νομοθετούντες, ούτως ώστε, κατά το δυνατόν, να κάμνουν δεύτερη σκέψη και να αποσύρουν το παρόν νομοσχέδιον, γιατί είναι αντίθετο με τις εντολές του Θεού και μη ευεργετικό για την πατρίδα μας. Η γενναιότητα βρίσκεται στην απόσυρση του νομοσχεδίου και η σύνεση στο φόβο του Θεού. Παράκληση διατυπώνουμε. Παραίνεση δίδουμε».

notospress.gr/Λάμπρος Παπαδής

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.