Με αισθήματα σεβασμού, τιμής και αλήστου μνήμης στους πεσόντες της Μάχης του Λασιθίου (21-30 Μαΐου 1867) πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 9 Ιουνίου οι λατρευτικές και λοιπές εορταστικές εκδηλώσεις, επί τη συμπληρώσει 152 χρόνων από την λήξη της επιτυχημένης ηρωικής εξέγερσης των Λασιθιωτών ενάντια στον οθωμανικό ζυγό, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Κρητική Επανάσταση του 1866-1869.

Το πρωί της Κυριακής, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κρουσταλλένιας. Εν συνεχεία, τελέσθηκε Δοξολογία επί τη Επετείω της σπουδαίας αυτής Επανάστασης, που συνέβαλε τα μέγιστα στην απελευθέρωση και την μετέπειτα ένωση της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος ανεφέρθη στους Αγίους 318 Θεοφόρους Πατέρες, που η Εκκλησία τιμά την μνήμη τους την έβδομη Κυριακή από του Πάσχα.

Οι Άγιοι αυτοί Πατέρες συνήλθαν το 325 στη Νίκαια της Βιθυνίας και συγκρότησαν την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο, χρησιμοποιώντας ως υπόβαθρο την διδασκαλία του Μεγάλου Αθανασίου, Πατριάρχου Αλεξανδρείας.

Οι Κανόνες της Ιεράς Συνόδου διετύπωσαν τους πρώτους όρους του ορθού Χριστιανικού δόγματος και ιδιαίτερα τα περί του δευτέρου Προσώπου της Αγίας Τριάδος, τον Ιησού Χριστό, ως ομοούσιον τω Θεώ Πατρί, συνέταξαν δε τα πρώτα επτά άρθρα του Συμβόλου της Πίστεως, ανακόπτοντας τοιουτοτρόπως την περαιτέρω διάδοση της αίρεσης του αρειανισμού.

Για την ιστορική Μάχη του Λασιθίου, ο Σεβασμιώτατος υπεγράμμισε την ανάγκη να μιμηθούμε τα πρότυπα ζωής και συμπεριφοράς των προγόνων μας: την αυταπάρνηση και την ανιδιοτελή προσφορά τους που είναι συνυφασμένα με την ακλόνητη πίστη τους στον Αναστάντα Χριστό.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν στο παρακείμενο Πάρκο Ελευθερίας, όπου τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Οροπεδίου Λασιθίου κ. Ιωάννη Στεφανάκη, βουλευτές, στρατιωτικές Αρχές και τοπικούς φορείς, τήρηση ενός λεπτού σιγής και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.


Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-1)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.