Η πνευματική δύναμη και η ευχή των ιερέων προέρχονται από την Χάρη του Θεού, την ειδική Χάρη της ιερωσύνης την οποία μεταδίδουν στον κόσμο. Αυτή η πνευματική δύναμη και η ευχή των ιερέων είναι κάτι το ξεχωριστό και γι’ αυτό πολλοί άνθρωποι που το γνωρίζουν προστρέχουν να πάρουν την ευχή των ιερέων και ζητάνε τις προσευχές τους σε ό,τι κάνουν στη ζωή τους.

Στην Καινή Διαθήκη στο Ευαγγέλιο του Αποστόλου Λουκά διαβάζουμε στο δέκατο κεφάλαιο την πνευματική δύναμη που δίνει ο Χριστός προς τους μαθητές του, αλλά και σε όλους όσους προσέρχονται στην ιερωσύνη: «εγώ τώρα σας δίνω την εξουσία να πατάτε επάνω σε φίδια και σκορπιούς, να ποδοπατάτε και να εξουθενώνετε όλη την δύναμιν του εχθρού, δηλαδή του διαβόλου, και τίποτα από όσα αυτός εναντίον σας πανουργεύεται και εφευρίσκει δεν θα σας αδικήσει η βλάψει». Βέβαια από μόνη της η δύναμη και η ευχή του ιερέα ή του πνευματικού δεν φτάνει.

Χρειάζεται και τη συνεργεία του πιστού ανθρώπου. Παλαιότερα οι άνθρωποι που ήταν πιο κοντά στον Χριστό, γνώριζαν μέσω της πίστεώς τους το πόσο δύναμη έχουν οι ιερείς και γι’ αυτό έτρεχαν με ευλάβεια να πάρουν την ευχή τους. Η δύναμη αυτή των ιερέων πηγάζει από την ιερωσύνη του Ιησού Χριστού και γι’ αυτό συντρίβει τις δυνάμεις του εχθρού, αλλά και ανακαινίζει τον άνθρωπο μέσω των Μυστηρίων. Από την μια πλευρά παίρνει και κατεβάζει τις δωρεές του Θεού μεταφέροντας στους πιστούς παρηγοριά και θεραπεία και από την άλλη ανεβάζει τον ουρανό τις ικεσίες των ανθρώπων.

Γι’ αυτό και οι δαίμονες πιο πολύ πολεμούν αυτούς που φοράνε το ράσο και προσπαθούν να βλάψουν τον κληρικό διότι χιλιάδες άνθρωποι μπορούν να ωφεληθούν και να σωθούν. Μπορεί κάποιες φορές λόγω των αμαρτιών των ιερέων να μην έχουν πάντοτε Χάρη, αλλά όμως μεταδίδουν πάντοτε τη Χάρη. Δεν προσελκύει το Πνεύμα το Άγιο ο «καθαρός» ιερέας, λόγω της δικής του καθαρότητος, αλλά η Χάρη του Θεού είναι εκείνη που επιτελεί τα πάντα και δανείζεται το χέρι ή τη γλώσσα του ιερέα.

Ιερά Μονή Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σαρώφ – Τρίκορφο Φωκίδος

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.