Μια νέα σελίδα ανοίγει από σήμερα για την Αποστολική Εκκλησία της Θεσσαλονίκης, καθώς σε πανηγυρικό κλίμα τελείται στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Φιλοθέου, παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου.

Τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση εκπροσωπεί ο Υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης. Επίσης, παρίστανται ο Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, εκπρόσωποι κομμάτων, βουλευτές, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, εκλεγμένοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ ως εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος και άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, αντιπροσωπεία από το Άγιον Όρος και εκπρόσωποι στρατιωτικών αρχών.

Απευθυνόμενος στον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεο, ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στην εκλογή του από την Ιεραρχία κάνοντας λόγο για μια «δύσκολη απόφαση» λόγω των προσδοκιών που υπάρχουν στο πρόσωπο του και πρόσθεσε μεταξύ άλλων: «Η επιλογή σου από την Ιεραρχία δεν είχε κριτήρια μόνον ηλικιακά, αλλά θέλω να πιστεύω βαθύτερα και ουσιαστικότερα, κυρίως θεολογικά.»

Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Οκτωβρίου 2023 ο νέος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος με μεγάλη πλειοψηφία (73 ψήφους), σε διαδοχή του Μητροπολίτη κ. Ανθίμου, ο οποίος, μετά από 19 χρόνια ποιμαντορικής διακονίας, υπέβαλε την παραίτησή του τον περασμένο Αύγουστο και πλέον εφησυχάζει.

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 203 στις 7:00 π.μ. με την Ακολουθία του Όρθρου και Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Φιλοθέου στον Προσκυνηματικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Παναγιώτατος θα δεχθεί τις ευχές κλήρου και λαού εντός του Ιερού Ναού του Πολιούχου Αγίου Δημητρίου.

Προσφώνηση απηύθυνε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος ανέφερε:
Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμε.

Σεβασμιώτατε γέροντα Μητροπολίτη Χαλκηδόνος, κ. Εμμανουήλ

Εκπρόσωπε της αυτού θειοτάτης Παναγιότητος του οικουμενικού πατριάρχου

Σεβασμιώτατοι και θεοφιλέστατοι άγιοι αρχιερείς

Παναγιώτατε Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεε.

Κυρίες και κύριοι,

Εκ μέρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στη γεωγραφική δικαιοδοσία της οποίας, κείται η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, σας καλωσορίζω, με ιδιαίτερη τιμή και μεγάλες προσδοκίες στην περιφέρειά μας.

Η διαδρομή της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, ξεκινάει από το βάθος της ιστορίας.

Και από την ίδρυσή της, μετά την επίσκεψη του Απόστολου Παύλου, μέχρι και σήμερα, ο ρόλος και η διαδρομή της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, μέσα σε όλους αυτούς στους αιώνες, μέσα σε λαμπρές αλλά και πολύ δύσκολες περιόδους που βίωσε ο τόπος μας, υπήρξε πάντοτε κομβικός.

Και στα πρώτα χρόνια αυτής της μακραίωνης πορείας, η μεγάλη χριστιανική παράδοση της Θεσσαλονίκης, διαμορφώθηκε με το μαρτύριο κυρίως του Αγίου Δημητρίου, που είναι άλλωστε και το σημαντικότερο εκκλησιαστικό γεγονός μετά την επίσκεψη του Απόστολου Παύλου και την ίδρυση της τοπικής Εκκλησίας.

Άλλωστε, ο σύνδεσμος του Αγίου Δημητρίου με τους Θεσσαλονικείς και τη χριστιανική πίστη, είναι αδιαμφισβήτητα άρρηκτος αλλά και πρωταρχικός, στην πορεία της τοπικής Εκκλησίας και στην εδραίωση της σημαντικότατης θέσης της, στους επόμενους αιώνες μέχρι σήμερα.

Αιώνες μέσα στους οποίους αναδείχθηκαν πάρα πολλές πραγματικά φωτισμένες και κορυφαίες προσωπικότητες, που με το αποτύπωμα του έργου και του λόγου τους, κράτησαν δυνατή την πίστη και όρθιο τον τόπο μας, όποτε αυτό χρειάστηκε.

Παναγιώτατε,

διαδέχεστε τον Εφησυχάζοντα Μητροπολίτη κ. Άνθιμο, έναν πραγματικά σπουδαίο Ποιμενάρχη της Ορθοδοξίας και της Πατρίδας μας.

Ενός Ποιμενάρχη που ο πνευματικός πλούτος, η οξυδέρκεια, η ταπεινότητα και η άοκνη δράση, είναι παράδειγμα για όλους εμάς.

Για αυτό και σας εύχομαι να συνεχίσετε στα ίχνη του δρόμου που χάραξε ο Εφησυχάζων Μητροπολίτης Άνθιμος, και να ανοίξετε και εσείς, με τη δική σας δυναμική και πνευματική προσωπικότητά, νέους, ωραίους και καρποφόρους δρόμους.

Άλλωστε, το γνωρίζετε, το έδαφος εδώ, στην Κεντρική Μακεδονία και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, είναι γόνιμο, με ανθρώπους φιλόξενους, φιλότιμους, ικανότατους, που αγαπάνε την Εκκλησία και την Πατρίδα.

Παναγιώτατε,

Η Περιφέρειά μας σας υποδέχεται σήμερα με κάθε τιμή και σεβασμό, ως τον άξιο εκλεγμένο από την ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Και επιτρέψτε μου,

Μακαριώτατε

στο πρόσωπό σας να ευχαριστήσω την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας, για την επιλογή ενός ικανού και φέρελπι ιεράρχη, ως ποιμενάρχη της ιστορικής αυτής Μητροπόλεως.

Παναγιώτατε

Παρά το γεγονός όμως, ότι σας αντικρίζουμε πρώτη φορά επίσημα, έχουμε τη χαρά να γνωρίζουμε ήδη το σημαντικό έργο που έχετε επιτελέσει όλα αυτά τα χρόνια, από τις θέσεις ευθύνης που σας έχει αναθέσει η Εκκλησία. Στεκόμαστε λοιπόν, δίπλα σας, προσδοκώντας στη στενή και καλή συνεργασία. Το πεδίο συνεργασίας και συμπόρευσης είναι βεβαίως, η κοινωνία, οι συνάνθρωποί μας, και ο ιστορικός αυτός τόπος, η Θεσσαλονίκη που είναι κομβικός για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Στόχος μας, όπως και διαρκής στόχος της Εκκλησίας, είναι να είμαστε δίπλα στην οικογένεια, στους νέους, στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, στους ανθρώπους που πραγματικά έχουν ανάγκη. Δίπλα σε κάθε συνάνθρωπό μας. Ιδιαίτερα τώρα, σε μια περίοδο γενικευμένης αβεβαιότητας και ανασφάλειας, σε μια περίοδο που ολόκληρος ο κόσμος αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις, χρειάζεται συνεργασία, όπως χρειάζεται και ο σπόρος της ελπίδας, που μεταφέρει ο Λόγος της Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστης και διδασκαλίας, που θα κρατήσει όλους τους πολίτες δυνατούς, ασφαλείς και όρθιους.

Ας κοιτάξουμε όλοι μαζί μπροστά για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες και τις προσκλήσεις, με συλλογικότητα, σύνεση και σταθερό αίσθημα ευθύνης.

Επομένως Παναγιώτατε,

Από σήμερα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και εγώ προσωπικά βρισκόμαστε στη διάθεσή σας, τον εαυτό μου και τις υπηρεσίες της Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη διάθεσή σας.

Για το καλό της Θεσσαλονίκης.

Για το καλό της Μακεδονίας.

Για την πατρίδα και όλους τους συμπολίτες μας.

Καλώς Ήλθατε.

Άξιος!

Στην προσφώνηση του ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας ανέφερε:
«Γίνατε δικοί μας μιμητές και του Κυρίου, καθώς δεχθήκατε το Ευαγγέλιο -μέσα στις θλίψεις των διωγμών- με χαρά, την οποία γεννά το Άγιο Πνεύμα. Με τέτοιο τρόπον μάλιστα, ώστε γίνατε παράδειγμα σε όλους τους πιστούς της Μακεδονίας και της Αχαΐας».

Παναγιώτατε,
με αυτά τα επαινετικά λόγια απευθύνεται ο Απόστολος Παύλος στους πρώτους Θεσσαλονικείς Χριστιανούς, που άνοιξαν διάπλατα την καρδιά τους και τοποθέτησαν μέσα της τον Χριστό και ανταποκρίθηκαν με χαρά στο ευαγγελικό κάλεσμα.
Έκτοτε και μέσα στους αιώνες, εκείνη η μικρή στον αριθμό, αλλά μεγάλη στην πίστη χριστιανική κοινότητα, η ιστορική Αποστολική Εκκλησία των Θεσσαλονικέων, πλήθυνε και άκμαζε.
Ο σπόρος βλάστησε και άνθισε. Έγινε δέντρο πανύψηλο, ευσκιόφυλλο αλλά και καρποφόρο.
Για αυτό η Θεσσαλονίκη και η Εκκλησία της διακρίνεται ως Αγιότοκος!
Γιατί έχει καύχημα στην οικουμένη:
– τους Μάρτυρές της, με πρώτο τον Μεγαλομάρτυρα και σωσίπολη Δημήτριο
– τους Ισαποστόλους της, όπως οι αδελφοί Κύριλλος και Μεθόδιος
– τους Μεγάλους Πατέρες της, όπως ο συμπολιούχος Γρηγόριος ο Παλαμάς
– τους λόγιους και θεόπνευστους συγγραφείς της, όπως ο Ευστάθιος
– τους Νεομάρτυρές της, που στα σκοτεινά χρόνια της σκλαβιάς κράτησαν άσβεστη τη φλόγα της πίστης
– τα ιερά παλλάδιά της: οι ιστορικές βασιλικές της, οι πολυάριθμες βυζαντινές εκκλησίες της, τα μοναστήρια, τα προσκυνήματα και τα αγιάσματά της.

Γιατί έχει τα πλήθη των πιστών της, που, όπως εκείνοι οι πρώτοι και λίγοι Χριστιανοί, με αμίμητη ευαγγελική χαρά εδώ και περίπου 2.000 χρόνια έμειναν αμετάθετοι στην πίστη «σεμνότατα», όπως γράφει ο αλεξανδρινός ποιητής, και δίνουν αδιάψευστα τη χριστιανική μαρτυρία στον κόσμο, σε πείσμα των διωγμών και των πειρασμών, των αιχμαλωσιών και των αλώσεων, των κακουχιών και των δοκιμασιών, όλων αυτών που πέρασε και έζησε αυτή η σπουδαία πόλη.
Αυτή η χριστιανική κοινότητα σάς υποδέχεται σήμερα, Παναγιώτατε, που σκιρτά με χαρά και αγαλλίαση για τον νέο Επίσκοπό της.
Ο κλήρος, οι πιστοί και οι αμέτρητοι Άγιοί της, οι φημισμένοι αλλά και οι άγνωστοι που συνευφραίνονται μαζί της.
Αυτή την Αποστολική Εκκλησία σάς εμπιστεύθηκε ο Θεός να ποιμάνετε, που προσδοκά στην πνευματική σας καθοδήγηση, στην ποιμαντική σας εγρήγορση, στην επισκοπική σας ευθύνη.

Παναγιώτατε,
Το πηδάλιο αυτής της ιστορικής κιβωτού πιάνετε σήμερα στα άξια χέρια σας. Τα νερά δεν είναι πάντα απάνεμα και οι κλύδωνες ενίοτε μεγάλοι. Αχείμαστο λιμάνι να είναι πάντα η πατρική σας αγκαλιά. Εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου, ως δήμαρχος αυτής της πόλης αλλά και ως απλός πιστός, ο Τριαδικός Θεός να σας χαριτώνει και να σας ενδυναμώνει:
-να σταθείτε Άξιος των Άγιων και των σπουδαίων προκατόχων σας
-να σταθείτε Άξιος της Εκκλησίας των Θεσσαλονικέων.
Το έργο σας σε αυτή την ιστορική Μητρόπολη να είναι θεοφιλές. Και η ποιμαντορία σας «φιλόθεη», όπως και το όνομά σας δηλοί.
Άξιος!

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.