ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ

Tελέστηκε στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Δαμασκού η εις Επίσκοπο χειροτονία του νέου Επισκόπου Λαρίσσης (Συρίας) κ. Μωυσέως (κατά κόσμον Γεωργίου Alkhassi) το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021.
Τη χειροτονία τέλεσε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννης, συμπαρατατούμενος απο δώδεκα Αρχιερείς. Μεταξύ αυτών, ο Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος και ο Επίσκοπος Νεαπόλεως κ. Πορφύριος από την Κύπρο.

Ο νέος Ιεράρχης εξελέγη ως Βοηθός Επίσκοπος του Πατριάρχη και θα λειτουργεί στη Δαμασκό.

Η εκλογή και χειροτονία του νέου Επισκόπου ήλθε ως επισφράγισμα μιας πολυετούς ιερατικής διακονίας στο πολύπαθο Χαλέπι. Αρχικά ως στενός συνεργάτης του απαχθέντος και ακόμη αγνοούμενου Μητροπολίτη Χαλεπίου και Αλεξανδρέττας κ. Παύλου. Στη συνέχεια ως άξιος συνεχιστής του έργου του πνευματικού πατέρα του.

Ο νέος Επίσκοπος, μετά την εγκύκλια μόρφωση που έλαβε στην πατρίδα του Λαοδίκεια της Συρίας, έκανε λαμπρές σπουδές στον Λίβανο, την Ελλάδα και τη Γερμανία, όπου σπούδασε Θεολογία και ειδικεύθηκε στην Παλαιά Διαθήκη, λαμβάνοντας Διδακτορικό Δίπλωμα. Όταν βρισκόταν στην Ελλάδα (2008-2010), υπηρέτησε ως κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας.

Έτσι, συνδέθηκε με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα και τον τότε Πρωτοσύγκελλο και νυν Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιο.

Τον παραπάνω σύνδεσμο τόνισε στη χειροτονητήρια ομιλία του ο νέος Επίσκοπος κ. Μωυσής. Το ίδιο έκανε και ο Μακαριώτατος Πατριάρχης κ.κ. Ιωάννης σε προσφώνηση του κατά το επίσημο γεύμα, που ακολούθησε την Πατριαρχική Θ. Λειτουργία.

Στη χειροτονία συμμετείχε πυκνό εκκλησίασμα. Πληθωρική ήταν η συμμετοχή 400 πιστών από το Χαλέπι, που προσήλθαν παρά το πολύωρο και κοπιαστικό ταξίδι. Ιδιαίτερα συγκίνησε η προσέλευση πολλών νέων.

Αυτό φανερώνει αφενός μεν την πιστότητα του ποιμνίου στην Ορθοδοξία, αφετέρου δε την ευρεία αποδοχή από τους πιστούς της εκλογής και χειροτονίας ενός αξίου διακόνου της Εκκλησίας.

πηγή: ope.gr

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.