Μέσα στο εορταστικό και χαρμόσυνο κλίμα των ημερών το απόγευμα της Τετάρτης 2 Ιανουαρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος ευλόγησε και έκοψε την Αγιοβασιλόπιτα της Ιεράς Μητροπόλεως και στη συνέχεια επέδωσε τους διορισμούς στα μέλη των νέων Εκκλησιαστικών Συμβουλίων των Ενοριών της ευρύτερης περιοχής της Σητείας για την τριετία 2019 – 2021. Προηγήθηκε ο Αρχιερατικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος και συμμετείχαν συμπροσευχόμενοι ο Σεβ. Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ και σύσσωμος ο Ιερός Κλήρος της Επαρχίας Σητείας.

Στην προσφώνησή του προς να νέα μέλη των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων ο Σεβασμιώτατος, μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής: «Είναι αναμφίβολα σημαντική η θέση που κατέχουν μέσα στην εκκλησιαστική κοινότητα οι Εκκλ/κοί Σύμβουλοι ή Ἐπίτροποι, όπως λεγόταν παλαιότερα, στους οποίους έχουμε την ιδιαίτερη χαρά και τιμή να επιδίδουμε τον διορισμό τους από το Μητροπολιτικό Συμβούλιο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας για την τριετία 2019-2021. Στην Εκκλησία μας, ως Σώμα Χριστού, κανείς δεν περισσεύει, ο καθένας έχει τη θέση του και είναι χρήσιμος αρκεί να διακατέχεται από πνεύμα διακονίας και από διάθεση θυσιαστικής προσφοράς.

Ο Απόστολος Παύλος στην προς Ρωμαίους Επιστολή του παρομοιάζει το Εκκλησιαστικό Σώμα με το ανθρώπινο σώμα και αναφέρεται στη συνεργασία των μελών του ανθρωπίνου σώματος, σημειώνοντας ότι «καθάπερ γαρ ενί σώματι μέλη πολλά έχομεν, τα δε μέλη πάντα ου την αυτήν έχει πράξιν» (Ρωμ. 12,4), δηλαδή δεν έχουν όλα τα μέλη την ίδια λειτουργικότητα και χρησιμότητα, αλλά μέσα από τη διαφορετικότητα υπηρετούν το σύνολο να επέλθει η πληρότητα. Έτσι και στην Εκκλησία, μέσα από την ποικιλία των χαρισμάτων και των διακονημάτων, το κάθε μέλος επιτελεί υπεύθυνα και ενσυνείδητα όποιο διακόνημα του αναθέσει η Εκκλησία.

Η εύρυθμη λειτουργία της Ενορίας, ως βασικής μονάδας οργάνωσης του εκκλησιαστικού βίου, στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη διακονία των Εκκλησιαστικών Συμβούλων, καθώς αυτοί αποτελούν τους στενότερους και άμεσους συνεργάτες του Εφημερίου.

Η θέση των Επιτρόπων είναι τιμητική και άμισθη και επιλέγονται όχι γιατί έχουν κάποια απολαβή, αλλά για να γίνουν «συγκυρηναίοι» στην άρση του Σταυρού της ευθύνης της διοικήσεως και διαχειρίσεως της Ενορίας τους. Η θητεία τους, όπως ορίζει ο Εκκλησιαστικός Νόμος και ο σχετικός Κανονισμός περί ιερών ναών και ενοριών της Εκκλησίας Κρήτης είναι τριετής και σε όλα τα Μέλη της Ενορίας πρέπει να δίδεται η πνευματική αυτή ευκαιρία να μετέχουν και να συμβάλλουν στο έργο της διακονίας της Ενορίας».

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.