Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Γοργοϋπήκοου ή Γοργοεπήκοου, η γνωστότερη μετά την Παναγία Πορταΐτισσα και την Παναγία Άξιον Εστί, είναι η αρχαία τοιχογραφία της Παναγίας που βρίσκεται στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου του Αγίου Όρους.

Σύμφωνα με την παράδοση, το 1646 μ.Χ. ο τραπεζάρης μοναχός Νείλος άκουσε μια φωνή να του λέει: «Να μην ξαναπεράσεις από εδώ με δαδιά καπνίζοντας την εικόνα μου». Ο Νείλος δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία στη φωνή, η οποία όμως σύντομα ξανακούστηκε, αφήνοντάς τον τυφλό.

Ο τυφλός μοναχός Νείλος παρακαλούσε την Παναγία να τον θεραπεύσει και να τον συγχωρέσει, όπως και έγινε. Για τρίτη φορά ακούστηκε η φωνή από την εικόνα που έλεγε στον μοναχό ότι η προσευχή του εισακούστηκε και ότι στη δική Της σκέπη θα έπρεπε να καταφεύγουν οι μοναχοί για κάθε τους ανάγκη. Αυτή μάλιστα θα τους ακούει γρήγορα, γιατί ονομάζεται Γοργοϋπήκοος. Σε ολόκληρη την Ελλάδα υπάρχουν πιστά αντίγραφα της ιερής εικόνας, η οποία πραγματοποιεί αναρίθμητα θαύματα. Η Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Γοργοεπηκόου εορτάζει στις 1 Οκτωβρίου εκάστου έτους.

Απολυτίκιον

Ήχος α’. (Της ερήμου πολίτης).

Ως θεόβρυτον κρήνην των αΰλων χαρίτων Σου, την θαυματουργόν Σου Εικόνα Θεοτόκε πλουτίσαντες, εκ ταύτης των θαυμάτων τας ροάς, αντλούμεν δαψιλώς ως εξ Εδέμ· συ γαρ Γοργοϋπήκοος βοηθός, πέλεις των εκβοώντων Σοι· Δόξα τοις σοις χαρίσμασιν Αγνή· δόξα τη παρθενία Σου· δόξα τη προς ημάς Σου ανεκφράστω προνοία Άχραντε.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.