Μια ανάσα μακριά από τις Βουλευτικές Εκλογές του 2021 και η προεκλογική εκστρατεία βρίσκεται στο ζενίθ της.

Με βασικό άξονα τη διαχείριση που έκανε η Κυβέρνηση σε καυτά ζητήματα, o Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ξεδιπλώνει στο SigmaLive τους στόχους του κόμματος για τις επικείμενες εκλογές.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί σήμερα την κυπριακή κοινωνία.

Σίγουρα το Κυπριακό είναι το θέμα που έχει να κάνει με την επιβίωση μας στη γη που μας γέννησε.

Είναι όμως αυτονόητο ότι πέραν απ΄αυτό δεν έχουν όλοι τις ίδιες προτεραιότητες και ανάγκες, άρα δεν έχουν όλοι και τα ίδια προβλήματα.

Στην σκιά της πανδημίας, την πλειοψηφία της κοινωνίας σήμερα την απασχολεί η επιβίωση, να καλυφτούν βασικές ανάγκες και έξοδα, αν θα έχει δουλειά την
επόμενη μέρα, αν θα έχει ποιοτική δημόσια υγεία και παιδεία.

Γι΄αυτό ως ΑΚΕΛ προχωρήσαμε με κατάθεση προτάσεων για διασφάλιση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων, αναστολή εξώσεων και εκποιήσεων, καθορισμό κατώτατου μισθού ανά επάγγελμα και άλλων προτάσεων. Πιστεύουμε ότι πρέπει να βοηθηθεί η πλειοψηφία της κοινωνίας τώρα. Γιατί η επόμενη μέρα της πανδημίας θα επιδεινώσει τα ήδη υφιστάμενα προβλήματα.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταδιακά μια αυξητική τάση στο ποσοστό αποχής, ειδικά στις νεαρές ηλικίες. Ποιο είναι το επιχείρημά σας για να προσέλθουν αυτή τη φορά στις κάλπες.

Οι νέοι είναι απογοητευμένοι από τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Βιώνουν την ανεργία ή τη δουλειά με διπλό ωράριο αλλά μισό μισθό, τα ψηλά ενοίκια, την αδυναμία απόκτησης στέγης, τις δυσκολίες μιας κοινωνίας σε κρίση. Από την άλλη βλέπουν σκάνδαλα εκατομμυρίων στα οποία μάλιστα εμπλέκονται είτε οι ίδιοι πολιτειακοί αξιωματούχοι σε ανώτερο επίπεδο, είτε το οικογενειακό τους περιβάλλον. Λογικό να αποστρέφονται την πολιτική και να απογοητεύονται.

Όμως το σε ποια κοινωνία θα ζήσουν, το πώς θα ζήσουν είναι μια καθαρά δική τους υπόθεση. Οι παππούδες τους ύψωσαν κεφάλι στα κατεστημένα, στους εγγλέζους, στους εργοδότες και κέρδισαν κοινωνικές ασφαλίσεις, ΑΤΑ, αυξήσεις στους μισθούς. Συσπειρώθηκαν γύρω από το λαϊκό κίνημα και κέρδισαν κατακτήσεις που απολαμβάνουμε σήμερα, δεν έσκυψαν το κεφάλι. Δεν σκέφτηκαν ότι «είναι όλοι ίδιοι». Σκέφτηκαν «εμείς είμαστε διαφορετικοί, εμείς αξίζουμε δικαιώματα και αξιοπρέπεια» και πάλεψαν.

Σήμερα είναι η σειρά τους. Να σηκώσουν κεφάλι, να δουν ποιος μιλά για τα δικά τους συμφέροντα, για τα δικά τους δικαιώματα, για το δικό τους μέλλον και όχι απλώς να τον ψηφίσουν στις εκλογές, αλλά να δυναμώσουν τους αγώνες. Εμείς κοιτάζουμε τους νέους κατάματα, γιατί δεν τους θυμηθήκαμε προεκλογικά. Είναι εδώ και χρόνια που καταθέτουμε προτάσεις για τα εργασιακά δικαιώματα των νέων. Και θα είμαστε εδώ και μετά τις εκλογές, να παλεύουμε για τις ίδιες προτάσεις, για τα ίδια αιτήματα, για τα δικαιώματα τους.

3) Η Πενταμερής Απριλίου στην Γενεύη κατέληξε σε αδιέξοδο, με την Τουρκία και τους Τ/κ να θέτουν επίσημα θέση 2 κρατών. Τι μπορεί να προσφέρει η επόμενη Πενταμερής δεδομένων των αγεφύρωτων θέσεων των δυο πλευρών.

Το αποτέλεσμα των συνομιλιών για το Κυπριακό στη Γενεύη ήταν δυστυχώς απογοητευτικό. Όσο αναμενόμενο κι αν ήταν λόγω των Τουρκικών απαράδεκτων αξιώσεων δεν παύει να είναι πολύ ανησυχητικό. Η τουρκική πλευρά κατάθεσε κι επίσημα πλέον την απαράδεκτη θέση της για λύση δύο κρατών. Αυτό μας απομακρύνει από τη λύση και επανένωση. Την ίδια στιγμή αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο νέων προκλήσεων και τετελεσμένων από μέρους της Τουρκίας. Μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο ήταν η ξεκάθαρη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρόκειται να αποδεχτεί λύση δύο κρατών.

Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται είναι εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη. Χρειάζεται να προβληματιστούμε για τα περαιτέρω βήματα και ενέργειες μας. Να ξεκαθαρίσουμε το στόχο και τις προτεραιότητες μας. Να προβληματιστούμε για την τακτική που θα μας βοηθήσει στην επίτευξη τους. Με λογική και πολιτική σκέψη, όχι με συναίσθημα και συνθήματα. Να προβληματιστούμε πώς καθίστανται ανέφικτοι οι τουρκικοί στόχοι. Να αναλύσουμε αντικειμενικά γιατί φτάσαμε ως εδώ.

Αν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν δεν θα έχει νόημα μια νέα άτυπη διάσκεψη. Ως ΑΚΕΛ έχουμε καταθέσει πρόταση στον κ. Αναστασιάδη από τον
περασμένο Δεκέμβρη για το τι θα πρέπει να γίνει. Δίχως υποχωρήσεις σε αρχές να πείσουμε για την αξιοπιστία μας και να δώσουμε κίνητρα για επιστροφή στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης.

Ως ΑΚΕΛ είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε προς αυτή την κατεύθυνση, αναλαμβάνοντας την πολιτική μας ευθύνη. Ελπίζουμε και ο κ. Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ να αναλάβουν τη δική τους. Να συστρατευτούμε όλα τα κόμματα για τη σωτηρία της πατρίδας.

Η επομένη μέρα της πανδημίας του κορωνοϊού μας βρίσκει σε μια νέα κανονικότητα. Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε.

Η επόμενη μέρα της πανδημίας θα φέρει πολλά και συσσωρευμένα προβλήματα. Είναι η δημόσια υγεία που πρέπει να στηριχτεί από το κράτος, τα δημόσια νοσηλευτήρια πρέπει να ενισχυθούν και να στελεχωθούν ώστε στην επόμενη υγειονομική κρίση να μην φοβόμαστε για την κατάρρευση τους όπως τώρα.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρέπει επίσης να στηριχτούν με συγκεκριμένο σχέδιο, ώστε να επιβιώσουν και να αντέξουν. Το ίδιο και οι εργαζόμενοι. Στην αιχμή των διεκδικήσεων μας έχουμε θέσει προτάσεις που όχι μόνο στηρίζουν τους εργαζόμενους αλλά και τους προστατεύουν. Ταυτόχρονα έχουμε καταθέσει δέσμη προτάσεων για ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και στήριξη της οικογένειας.

Κατά την άποψη μας η μεγαλύτερη πρόκληση, είναι η στήριξη αυτών που πλήγησαν περισσότερο από την πανδημία. Οι μικρομεσαίοι, οι εργαζόμενοι, όσοι έχουν ανάγκη από στήριξη.

5) Η πανδημία προκάλεσε σοβαρό πλήγμα στην οικονομία η οποία παραδοσιακά στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό. Πιστεύετε ότι ήρθε η ώρα να στρέψουμε την πυξίδα μας σε άλλους τομείς; Και αν ναι, τότε ποιους.

Από το πρώτο κιόλας κύμα της πανδημίας, επιχειρήσαμε ως ΑΚΕΛ να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Δεν περιοριστήκαμε στην κριτική ως κόμμα αντιπολίτευσης, αλλά καταθέσαμε προτάσεις. Δώσαμε στην κυβέρνηση προτάσεις για την πολιτική στήριξης στον τουρισμό. Προτάσεις δώσαμε και γι΄άλλους τομείς. Για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, για τη στήριξη της πολιτιστικής δραστηριότητας και όσων εργάζονται σε αυτήν, για τη Δικαιοσύνη, τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τη στήριξη που χρειάζονται. Αναδείξαμε την αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας και προτείναμε μέτρα για στήριξη των θυμάτων.

Δυστυχώς οι προτάσεις μας δεν αξιοποιήθηκαν ως έπρεπε. Δώσαμε και φέτος προτάσεις σε ότι αφορά τον τουρισμό στην Κυβέρνηση. Δυστυχώς δεν ενέργησε έγκαιρα με αποτέλεσμα να επικρατεί αβεβαιότητα στον τομέα.

Σε ότι αφορά την πυξίδα της οικονομίας, πριν την κατεύθυνση, πρέπει να βάλουμε τον στόχο. Στόχος μας πρέπει να είναι μια οικονομία που να πετυχαίνει δικαιότερη κατανομή του πλούτου και καταμερισμό των οικονομικών βαρών ανάλογα με το εισόδημα και την οικονομική επιφάνεια του καθενός.
Γι΄αυτό πρέπει να αφήσουμε πίσω μας το μοντέλο οικονομίας που εφάρμοσε η παρούσα διακυβέρνηση που βασίστηκε στην αρπακτή και να επενδύσουμε στις υποδομές, την τεχνολογία και την πράσινη οικονομία. Με στροφή στη γνώση, την έρευνα και την καινοτομία. Με σεβασμό του περιβάλλοντος και προστασία των φυσικών πόρων από την άναρχη ανάπτυξη.

Άλλωστε η εμπειρία έχει δείξει ότι οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης που καταγράφηκαν τα τελευταία χρόνια δεν ήταν το αποτέλεσμα ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού, μιας καλά προετοιμασμένης στρατηγικής, αλλά περισσότερο αποτέλεσμα μιας οικονομίας που στήθηκε στο πρόσκαιρο κέρδος. Γι’ αυτό και πολύ έγκαιρα είχαμε μιλήσει για την ανάγκη επανασχεδιασμού του αναπτυξιακού μοντέλου θέτοντας την κυπριακή οικονομία σε στέρεες βάσεις.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.