Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, βρέθηκε στην Κρήτη προκειμένου να επισκεφτεί νοσοκομειακές δομές του νησιού - Δρομολογούνται οι αναγκαίες προσλήψεις για την ενίσχυση του τοπικού συστήματος υγείας.

Στην Κρήτη βρίσκεται από χθες, Πέμπτη 17 Μαρτίου, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης στις δομές υγείας του νησιού.

Η κ. Γκάγκα επισκέφθηκε σήμερα Παρασκευή το ΠΑΓΝΗ και το Βενιζέλειο νοσοκομείο στο Ηράκλειο, ενώ το απόγευμα, θα μεταβεί στα νοσοκομεία στη Νεάπολη και στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου.

Αμέσως μετά από την επίσκεψή της στο ΠΑΓΝΗ, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας δήλωσε ότι «ήταν μια εξαιρετική επίσκεψη και μια πολύ καλή συνάντηση με τη διοίκηση και το προσωπικό. Είναι πραγματικά ένα νοσοκομείο που προσπαθεί πολύ, έχει πολύ καλή ποιότητα υπηρεσιών. Επισκέφθηκα και τις δύο Μονάδες covid και μη covid, τη μονάδα τεχνητού νεφρού, τμήματα του νοσοκομείου, είδα το καινούργιο τμήμα που θα μπει. Είναι ένα νοσοκομείο πολύ ζωντανό με πάρα πολλές δυνατότητες με πάρα πολύ καλή ποιότητα υπηρεσιών».

Αναφορικά με τις προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού στην Κρήτη, η κ. Γκάγκα ανακοίνωσε πως σε ό,τι αφορά στο νοσηλευτικό προσωπικό στο ΠΑΓΝΗ θα ξεπεράσουν τους 100 νοσηλευτές.

Πορεία πανδημίας

Αναφερόμενη στη πορεία της πανδημίας η αναπληρώτρια υπουργός τόνισε: «Νομίζω θα κάνουμε κανονικό Πάσχα αλλά αυτές τις ημέρες πρέπει να προσέχουμε γιατί τα κρούσματα είναι αρκετά , φαίνεται ότι οι εισαγωγές είναι λίγο περισσότερες αυτή την εβδομάδα, δεν έχουμε δηλαδή μείωση. Αυτό το βλέπουμε σε όλο τον κόσμο και τις ευρωπαϊκές χώρες και είναι σημαντικό να είμαστε προσεχτικοί. Έχουμε ένα καλό βαθμό ανοσοποίησης όλου του πληθυσμού διότι ο περισσότερος κόσμος έχει κάνει εμβόλιο και κάποιοι έχουν νοσήσει άρα οι περισσότεροι είμαστε θωρακισμένοι αλλά παρόλα αυτά υπάρχουν συνάνθρωποι μας που δεν έχουν εμβολιαστεί που είναι ευάλωτοι αλλά και άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί αλλά έχουν μεγαλύτερη ηλικία και προβλήματα που πάλι κινδυνεύουν να βρεθούν στο νοσοκομείο ή και να κινδυνεύσουν».

Ερωτηθείσα για το νέο εμβόλιο Novovax η κ. Γκάγκα απάντησε πως έχει ήδη έρθει, προσθέτοντας ότι έρχονται και καινούργια φάρμακα. Όπως σημείωσε η ίδια, «γενικά έχουμε ότι μπορούμε και είναι σημαντικό να πείσουμε όσους φοβούνται τα MRN εμβόλια παρόλο που δεν πρέπει να τα φοβόμαστε ότι έχουμε και παλιάς τεχνολογίας εμβόλια που μπορούν να τα κάνουν για να είναι προφυλαγμένοι», προσθέτοντας ότι «έρχονται και καινούργια μονοκλωνικά , έχουν ήδη έρθει αντιικά φάρμακα οπότε νομίζω ότι γενικά είμαστε προστατευμένοι., αλλά είναι καλύτερα να προφυλάσσεις παρά να προσπαθείς να θεραπεύσεις».

Η πορεία του εμβολιασμού στην Κρήτη

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας τόνισε πως ο εμβολιασμός στο νησί πήγε καλά, πράγμα που, όπως είπε, είναι πολύ σημαντικό, γιατί «η Κρήτη έχει και τουρισμό οπότε καλό είναι να είμαστε προφυλαγμένοι για να μπορεί να έχει και αυτό τον τουρισμό που έχει. Γίνεται σε όλα τα νοσοκομεία μια τεράστια προσπάθεια από όλο το προσωπικό, και νομίζω η Κρήτη τα πάει πολύ καλά», σημείωσε.

Επίσκεψη στα νοσοκομεία Λασιθίου

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας βρέθηκε χθες το απόγευμα στα νοσοκομεία στη Νεάπολη και στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου.

Λίγο μετά την προέβη στις παρακάτω δηλώσεις:

««Ξεκινάμε με τις θέσεις νοσηλευτών που προκηρύσσουν μόνιμες θέσεις για όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης, θα συνεχίσουμε με ιατρικό και λοιπό προσωπικό.Η ανάρτηση των προκηρύξεων θα ξεκινήσει μέσα στον επόμενο μήνα και θα αφορούν ένα σημαντικό αριθμό για τα νοσοκομεία του νησιού».

Η Περιφέρεια θα συνεχίσει να ενισχύει έμπρακτα τη δημόσια υγεία στο νησί

Στις συσκέψεις σε ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο νοσοκομείο παρουσία της αν. Υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα συμμετείχε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Στις συσκέψεις με την συμμετοχή του Βουλευτή Ηρακλείου Μάξιμου Σενετάκη, του Αντιπεριφερειάρχη δημόσιας Υγείας Λάμπρου
Βαμβακά, της Διοικήτριας της 7ης ΥΠΕ Λένας Μπορμπουδάκη και των διοικητικών συμβουλίων των δυο νοσοκομείων εξετάστηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δυο δημόσια νοσοκομεία.

Παράλληλα η Υφυπουργός με τον Περιφερειάρχη επισκέφθηκαν στο ΠΑΓΝΗ τον υπερσύγχρονο αγγειογράφο που χρηματοδότησε η Περιφέρεια Κρήτης με 1,2 εκ. ευρώ από το Περιφερειακό της Πρόγραμμα και λειτουργεί ήδη.

Στις συσκέψεις η αν. Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα ευχαρίστησε την Περιφέρεια Κρήτης, τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, για την στήριξη του στην αντιμετώπιση της πανδημίας και την κάλυψη των αυξημένων αναγκών με την πρόσληψη προσωπικού.

Ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης ευχαριστώντας την κ. Γκάγκα υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια Κρήτης θα συνεχίσει να στηρίζει τα νοσοκομεία και τη δημόσια υγεία του νησιού προσθέτοντας ότι θα αξιοποιηθούν πόροι τόσο από τα Ταμείο Ανάκαμψης έως το 2026 όσο και από τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027.

Η Περιφέρεια Κρήτης έχει διαθέσει 14 περίπου εκ. ευρώ από το ΠΕΠ Κρήτης 2014-2020 τα οποία αφορούν την ενίσχυση δομών υγείας, στα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και στο ΕΚΑΒ με νέα ασθενοφόρα.

Παράλληλα η Περιφέρεια Κρήτης έχει αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης για την ανακαίνιση της κεντρικής πτέρυγας του Βενιζελείου, τη μελέτη διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου και τη μελέτη αποπεράτωσης του Πανάνειου Δημοτικού Νοσοκομείου. Επίσης λειτουργεί η νέα πτέρυγα του Βενιζέλειου νοσοκομείου που κατασκευάστηκε και εξοπλίστηκε με τον αναγκαίο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό από το ΠΕΠ Κρήτης.

«Bούληση μας είναι να έχουμε ένα δημόσιο σύστημα υγεία όπως το εμπιστεύονται οι πολίτες»

Τέλος, λίγο μετά την αποχώρησή της απο το πανεπιστημιακό νοσοκομείο και με αφορμή την παράσταση διαμαρτυρίας από εργαζόμενους δήλωσε: «Δεν άκουσα αιτήματα από τους εργαζόμενους, άκουσα μια διαμαρτυρία εργαζομένων που είπαν ότι έχουμε κατεβάσει νομοσχέδιο για τα νοσοκομεία, που δεν το έχουμε κατεβάσει. Θα το κατεβάσουμε και είναι σαφές ότι η βούλησή μας είναι να έχουμε ένα δημόσιο σύστημα υγεία όπως το εμπιστεύονται οι πολίτες και όπως το θέλουν όλοι όσοι εργάζονται σε αυτό και, να το βοηθήσουμε. Ίσα ίσα, μέχρι στιγμής η χώρα μας έχει έναν τεράστιο ιδιωτικό τομέα και αυτό δεν είναι κακό, αλλά από τη μια μεριά να λέμε ότι έχουμε δημόσιο σύστημα υγείας και να έχουμε το μεγαλύτερο ιδιωτικό τομέα στην Ευρώπη, κάτι δεν πάει καλά. Συνεπώς, αυτό που λέμε είναι να τονώσουμε τα δημόσια νοσοκομεία που έχουν μέσα σε αυτά κι έναν ιδιωτικό χαρακτήρα. Και μπορούμε να βοηθήσουμε τα νοσοκομεία ώστε να γίνουν πιο εύρωστα», κατέληξε.

Αύριο, Σάββατο 19 Μαρτίου, η κ. Γκάγκα θα παραμείνει στο Λασίθι και θα μεταβεί στα νοσοκομεία Σητείας και Ιεράπετρας. Υπενθυμίζεται ότι, χθες Πέμπτη, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας βρέθηκε στο Ρέθυμνο, απ’ όπου απηύθυνε χαιρετισμό στο Εργαστήριο Διασφάλισης ποιότητας στη Νοσηλευτική Υπηρεσία στο Σπίτι του Πολιτισμού.

Αγωνιστική υποδοχή στην αναπλ. υπουργό υγείας κατά την επίσκεψη της στο ΠΑΓΝΗ

Μαχητική κινητοποίηση πραγματοποίησαν εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ κατά την επίσκεψη της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας στο νοσοκομείο, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του σωματείου. Εξέφρασαν με αυτό τον τρόπο την αντίθεσή τους στην κυβερνητική πολιτική κρατικής υποχρηματοδότησης και ιδιωτικοποίησης του δημόσιου συστήματος υγείας. Μέλη του ΔΣ του Σωματείου και συμβασιούχοι ζήτησαν άμεση απάντηση από την αν. υπουργό στο φλέγον πρόβλημα με την επικείμενη λήξη των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε καθαριότητα και σίτιση, ζητώντας κανένας εργαζόμενος να μην φύγει από το νοσοκομείο και να μην παραχωρηθούν υπηρεσίες του νοσοκομείου σε εργολάβους. Ζήτησαν ακόμη να γίνει άρση αναστολών εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών και να επιστρέψουν στη δουλειά με υποχρεωτικά τακτικά τεστ και μέτρα προστασίας. Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του ΔΣ του σωματείου δήλωσαν επίσης την εναντίωση των εργαζομένων στα σχέδια της κυβέρνησης για το «νέο ΕΣΥ», στη μετατροπή των νοσοκομείων σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, στην επέκταση των συμπράξεων του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα υγείας, στις αυξημένες πληρωμές των ασθενών για περίθαλψη.

Ωστόσο όπως αναφέρουν : « η αν. υπουργός, όχι μόνο δεν απάντησε στα αγωνιώδη ερωτήματα των εργαζομένων, αλλά ειρωνεύτηκε τον πρόεδρο του σωματείου αμφισβητώντας την ικανότητα του και των υπόλοιπων εργαζόμενων να έχουν άποψη και γνώση για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης αλλά και συνολικά για το δημόσιο σύστημα υγείας, αφού εκείνη έχει περισσότερα χρόνια προϋπηρεσίας στο ΕΣΥ!».

Σημειώνοντας παράλληλα πως: «Την τακτική τους αυτή, της υποτίμησης των υγειονομικών την ξέρουμε, την είχαν υιοθετήσει πριν από την αναπληρώτρια Υπουργό, η διοίκηση του νοσοκομείου, οι Υπουργοί αυτής και της προηγούμενης κυβέρνησης, οι διορισμένοι τους στην ΥΠΕ. Όλοι αυτοί θητεύουν στο ίδιο πολιτικό σχολείο του να παρουσιάζουν το μαύρο-άσπρο και όποιος τολμήσει να το αμφισβητήσει, μάλλον δεν είναι αρκετά καταρτισμένος, δεν έχει επαρκή προϋπηρεσία, είναι “απλά ένας νοσηλευτής” ,”μια ειδικευόμενη”, “απλά ένας εργαζόμενος”.

Εμείς οι εργαζόμενοι όμως δουλεύουμε μέρα νύχτα τα νοσοκομεία! Εμείς τα κρατάμε ανοιχτά παρά την υποστελέχωση, τις συγχωνεύσεις, την εξάντληση, την παραβίαση των δικαιωμάτων μας! Εμείς έχουμε τη δύναμη και θα συνεχίσουμε ακόμη πιο δυναμικά, ακόμη πιο μαζικά τον αγώνα για ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας με μόνιμο προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό, για κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης και μονιμοποίηση των συμβασιούχων, για ένταξή μας στα ΒΑΕ. Απορρίπτουμε τα σχέδια για επέκταση της ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ. Παλεύουμε για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας που θα λειτουργεί με γνώμονα την καθολική ικανοποίηση των αναγκών παρέχοντας αναβαθμισμένες υπηρεσίες στο επίπεδο των εξελίξεων της επιστήμης.»

Επόμενος στάση εργασίας που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι του ΠαΓΝΗ είναι τη Δευτέρα 21 Μαρτίου με συγκέντρωση στην 7η ΥΠΕ «για μην απολυθεί κανένας συνάδελφος και να μην έρθουν οι εργολάβοι στα νοσοκομεία», όπως τονίζουν.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.