Χρειάστηκαν περισσότερα από 13 χρόνια για να κατασκευαστεί – όπως είναι σήμερα – ο Βυζαντινός Μητροπολιτικός και Καθεδρι¬κός Ναός Υπαπαντής του Χριστού και αποτελεί το στολίδι και το καμάρι απάντων των Μεσσηνίων στην Καλαμάτα.

ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ : Μόλις λίγα μέτρα από το εκκλησάκι των Αγ. Αποστόλων, εκεί που 23 Μαρτίου το 1821 οι οπλαρχηγοί έδωσαν τον όρκο τους για απελευθέρωση από τους Τούρκους.

Το 1860 (25 Ιανουαρίου) μπήκε ο θεμέλιος λίθος και 19 Αυγούστου 1873 εγκαινιάστηκε από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Μεσσηνίας Προκόπιο Γεωργιάδη. Υψώνεται μεγα¬λο¬πρε¬πής, μεγαλώνυμος.

Βρίσκεται όπως όλοι ξέρουμε στην καρδιά του ιστορικού κέντρου και κάτω από τη σκιά του Φράγκικου Κάστρου των Βιλλαρδουΐνων, της “εχούσης τα πρεσβεία εις την κατάκτησιν του αγαθού της Ελευθερίας εν έτει 1821 “ μεταξύ των ελληνικών πόλεων, “ Παναγιοσκεπάστου “ Καλαμάτας, θεμελιώθηκε την 25η Ιανουαρίου 1860 και εγκαινιάστηκε τη 19ηΑὐγούστου 1873.
Η ιστορική επιγραφή στο θεμέλιο λίθο, που υπάρχει στη βάση του νοτιοδυτικού καμπαναριού πληροφορεί ότι:

ΕΠΙ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΟΘΩΝΟΣ Α΄.
ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ
ΝΟΜΑΡΧΟΥ Ν. ΓΚΟΥΣΤΗ
ΔΗΜΑΡΧΟΥ Θ. ΙΩ. ΚΥΡΙΑΚΟΥ

Ο ΑΚΡΟΓΩΝΙΑΙΟΣ ΟΥΤΟΣ ΛΙΘΟΣ ΤΟΥ
ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΤΩΝ ΚΑΛΑΜΩΝ
ΝΑΟΥ ΤΗΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ ΤΟΥ
ΚΥΡΙΟΥ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ
ΕΤΕΘΗ ΕΝ ΕΤΕΙ ΑΩΞ ΤΗΝ ΚΕ
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Στη θέση που βρίσκεται ο μικροπολιτικός ναός υπήρχε από το 17ο αιώνα άλλη μικρή εκκλησία, που κάηκε.
Ο Ναός «κτυπήθηκε» από το σεισμό του 1986. Καταστράφηκε ο τρούλος, ζημιές είχε γενικότερα η οροφή και άλλα σημεία. Με τη συνδρομή όλων των Μεσσήνιων οι …βλάβες από τον εγκέλαδο αποκαταστάθηκαν και η μητρόπολη λειτουργεί όπως πρώτα.
A.X.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.