Σήμερα, 6 Μαρτίου, Κυριακή της Τυρινής, η Εκκλησία εορτάζει το θαυμαστό γεγονός της ευρέσεως του Τιμίου Σταυρού από την Αγία Ελένη. Τιμούμε επίσης τη μνήμη των 42 Μαρτύρων των εξ Αμορίου (της Φρυγίας) και εν Βαγδάτη μαρτυρησάντων. Από αυτούς να αναφέρουμε τους Μεγαλομάρτυρες Αέτιο, Θεόδωρο, Θεόφιλο και Κωνσταντίνο τους στρατηγούς.

Επίσης, τιμούμε τη μνήμη του Αγίου Αρκαδίου, ο οποίος συγκαταριθμείται από τον Λεόντιο Μαχαιρά μεταξύ των Αγίων της Εκκλησίας της Κύπρου. Διετέλεσε Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και κοιμήθηκε εν ειρήνη.

Οι Άγιοι 42 Μάρτυρες έζησαν επί βασιλείας του εικονομάχου αυτοκράτορα Θεόφιλου και κατείχαν μεγάλα αξιώματα. Όταν το 838 μ.Χ., η πόλη Αμόριο της Φρυγίας κυριεύθηκε από τούς Άραβες, μεταξύ των αιχμαλώτων ήταν και οι 42 αξιωματούχοι, γόνοι ευγενών βυζαντινών οικογενειών. Μεταφέρθηκαν στη Βαγδάτη και φυλακίσθηκαν αλυσοδεμένοι.

Εκεί, στερούμενοι ακόμη και το νερό, προσεύχονταν στον πανάγαθο Θεό να τους αξιώσει γρήγορα της τιμής του μαρτυρίου. Και όντως, λίγες ημέρες αργότερα τους παρουσίασαν στο χαλίφη, ο οποίος με ύφος φιλικό τους υποσχέθηκε να τους αποκαταστήσει στα αξιώματά τους εάν γίνουν Μωαμεθανοί.

Οι Άγιοι με ένα στόμα και μία καρδία αντέταξαν το γενναίο τους φρόνημα και αρνήθηκαν την προσφορά του χαλίφη, ο οποίος εκνευρισμένος διέταξε τον αποκεφαλισμό τους.

Η πίστη, η υπομονή και η αγάπη είναι αρετές που χαλυβδώνουν τόν άνθρωπο ενώπιον των ορατών και αοράτων εχθρών, που ζητούν να διαβάλουν και να προσβάλουν το Χριστιανό στον καθημερινό του αγώνα προς τη σωτηρία και την αγιότητα.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.