Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Ζηνοβίου, που ήταν γιατρός και εξασκούσε την επιστήμη του αφιλοκερδώς, και της αδελφής του Ζηνοβίας, καταγομένων εκ Κιλικίας. Και οι δύο κήρυτταν με θάρρος την αλήθεια του Χριστού και δε φοβήθηκαν τα βασανιστήρια, στα οποία τους υπέβαλε ο ειδωλολάτρης ηγεμόνας Λυσίας. Τελικά μαρτύρησαν με αποκεφαλισμό κατόπιν βασανιστηρίων το 285 μ.Χ. Κατ, άλλη εκδοχή ο Ζηνόβιος μαρτύρησε επί Διοκλητιανού. Γεννήθηκε από γονείς ευσεβείς τον Ζηνόδοτο και τη Θέκλα, και πως, όταν μεγάλωσε έγινε επίσκοπος Αιγών, επιτελώντας πολλά θαύματα.

Κατά το μήνα Οκτώβριο τιμώνται από την Κυπριακή Εκκλησία τρεις Άγιοι, που φέρουν το όνομα Θεράπων. Ο πρώτος, που ήρθε στην Κύπρο από την Παλαιστίνη κατά την περίοδο της εικονομαχίας και μαρτύρησε για το Χριστό, εορτάζει στις 14 του Οκτωβρίου, ο δεύτερος, ο οποίος ήταν ασκητής πλησίον της κοινότητας Σίντας και τιμάται ιδιαίτερα στην Αγγαστίνα της Μεσαορίας και εορτάζει την ίδια ημέρα, ενώ ο τρίτος, που εορτάζουμε σήμερα, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους τριακόσιους ασκητές, που κατέφυγαν από διάφορες χώρες στην Κύπρο, σε περιόδους διωγμών.

Ο Όσιος Θεράπων, καθοδηγούμενος από το Θεό, έφθασε στην περιοχή του χωριού Λυθροδόντας, όπου βρήκε σπήλαιο, κοντά στο οποίο υπήρχε νερό. Εκεί έζησε το υπόλοιπο της ζωής του με άσκηση και προσευχή και κοιμήθηκε οσιακά. Το λείψανό του, που βρέθηκε με θαυμαστό τρόπο μετά από αιώνες, έγινε πηγή ιαμάτων για τους πιστούς και για το λόγο αυτό ο Όσιος έλαβε την προσωνυμία «θαυματουργός».

Μας εντυπωσιάζει η πληροφορία από το συναξάρι του Αγίου Θεράποντος, ότι το ιερό λείψανο του Αγίου, όπως και άλλων Αγίων μορφών, φανερώνονται μετά από χρόνια και αιώνες ενδεχομένως.

Αυτό μάς βοηθά και μας διδάσκει να συνειδητοποιήσουμε ότι η διαπίστωση και διακήρυξη της αγιότητος ενός ανθρώπου είναι έργο Θεού. Είναι φανέρωση από το ίδιο το Άγιο Πνεύμα, το οποίο παρηγορεί, φωτίζει, θεραπεύει και δε βιάζεται, σύμφωνα με κίνητρα, ελατήρια και ανθρώπινες επινοήσεις, ξένα προς την παράδοση και τη θεολογική πρακτική της Εκκλησίας.

Σε ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης, οι ευσεβείς κάτοικοι του χωριού Λυθροδόντας έκτισαν πρόσφατα και νέο περικαλλή ναό, επ’ ονόματι του Αγίου Θεράποντα που πανηγυρίζει σήμερα.

Οι Άγιοι Κλεόπας ο Απόστολος και Ιωσήφ Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης τιμώνται επίσης σήμερα.

Ο Κλεόπας ήταν ένας από τους 70 μαθητές του Κυρίου. Γι’ αυτόν βλέπε στο κατά Λουκάν Ευαγγέλιον κδ’ 19-27. Ο Κλεόπας, έλαβε και αυτός κατά την ήμερα της Πεντηκοστής τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος και πέρασε τη ζωή του κοπιάζοντας για το Ευαγγέλιο.

Ο Ιωσήφ έζησε τον 13ο αιώνα μ.Χ.. Έγινε Ιερομόναχος μετά τον θάνατο της συζύγου του και διαδέχτηκε στον Πατριαρχικό θρόνο της Κωνσταντινούπολης τον Γερμανό Γ’ το 1268 μ.Χ. Το 1275 μ.Χ. υπέβαλε την παραίτησή του, διότι ο βασιλιάς Μιχαήλ, είχε υπογράψει χωρίς τη θέληση κλήρου και λαού, στη Λυών της Γαλλίας, την ένωση της Ανατολικής και της παπικής Εκκλησίας. Στις 31 Οκτωβρίου 1282 μ.Χ. επανήλθε στον θρόνο και έκανε πολλές και κοπιαστικές περιοδείες για να αποκαταστήσει την Ορθόδοξη εκκλησιαστική τάξη. Όμως, τον Μάρτιο του 1283 μ.Χ., εξουθενωμένος από τους κόπους, παρέδωσε το πνεύμα του στον Θεό.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-1)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.